Следете най-изгодните оферти за пътуване тук!

Древният град Филипополис

Съвременният град Пловдив се издига на място, заселено още през IV хил.пре.Хр. През ранножелязната епоха тук се намирало едно от големите селища на одрисите - Пулпудева. През 342 г.пр.Хр. Филип II Македонски превзел селището и основал град, който нарекъл на свое име Филипополис.

През 46 г. градът на Филип бил завладян от римляните, които го нарекли Тримонциум (Трихълмие), заради разположението му върху трите хълма - Небеттепе, Джамбазтепе и Таксимтепе. Римляните укрепили и благоустроили Филипополис, превърнали го в едно от икономическите и културни средища на Древна Тракия. В средата на III в. готите превзели града и го изпепелили до основи, но през IV в. той бил изцяло възстановен.

За първи път Филипополис бил временно присъединен към територята на българската държава от хан Крум, а по време на Първото и Второто българско царство неколкократно минавал във владение на византийците. Днешното име на Пловдив идва от средновековното название Пълдин - вероятно славинизираната форма на тракийското Пулпудева.

В съвременния Пловдив са разкрити части от крепостните стени, големи площи застроени квартали (инсули), двата акведукта, които доставяли вода от Родопите, проучени са останки от форума (главния площад), от жилищни и обществени сгради, термите, театърът и стадионът, три раннохристиянски базилики. Открити са и руините на една от най-ранните синагоги (еврейски храмове) в Тракия, строена през III в. Запазени са мозайки от молитвената зала с изображения на еврейските символи - седмосвещник и лубарб, и с имената на дарителите, построили храма. Археологическите проучвания доказват, че Филипополис бил едни от най-големите и най-красивите градове в Древна Тракия.

Любопитно: Още по време на турското робство западноевропейски пътешественици забелязали паметниците на Филипополис. Проучванията започват веднага след Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 г. Останки от някои древни сгради били преустроени в ориенталски постройки, други се откривали в изкопи за нови строежи. Тогава е основан и музеят в Пловдив. Днес на различни места в съвременния град могат да се видят руини от антични и средновековни сгради.

Къде: Пловдив, България

Кога: целогодишно

Вижте още в "Повече от 100 археологически открития в България"

Дата: 22 януари 2013 г.
4.5/5, 10716 гласа
Забележителности около Пловдив