Пловдив

За града

Оферти

Статии

Пловдив / Plovdiv

Пловдив (Plovdiv) е вторият по големина град в България. Намира се в Южна България, разположен е на рeкa Марица.

Траките са първите заселници, които създават укрепление на Трихълмието и го наричат Евмолпия. По-късно градът е завладян от Филип II Македонски и е преименуван на Филипополис. През IV век градът е завладян от византийци, а през VI век от славяните, които възприемат тракийското име Пулпудева, но го променят на Плъвдив, Пълдин и Плоудин, откъдето произлиза и днешното име Пловдив.

В Стария град къщите са в типичната за Възраждането архитектура. Квартал Капана се превърна в арт и културно средище на града с многобройни галерии, уютни заведения и магазинчета на творци. Интересни забележителности в града са: Античният театър, Римският одеон, Археологически комплекс „Ейрене”, Небет тепе, Археологическият музей, Исторически музей, Регионалният Етнографски музей, Природонаучният музей, Музеят на авиацията. В близост до града се намират: Асеновата крепост, Бачковският манастир и светилището Белинташ край Асеновград.

Разстояние: София - Пловдив - 149 км. Варна - Пловдив - 385 км.

Транспорт

Град Пловдив е важен транспортен център на България. Още от преди много години градът е главна връзка между римския път Виа Милитарис с Виа Егнация и Бяло море. В наши дни през втория по големина град в България преминават главни автомобилни пътища. Пловдив е център на железопътния и въздушния транспорт в Южна България.

Летище

Международно летище - Пловдив (PDV) се намира на 12 километра югоизточно от град Пловдив. Близо е до село Крумово и до главния път Пловдив - Асеновград. Обслужва пътнически (предимно нискобюджетни и чартъри), бизнес и карго полети. Между Пловдив и летището няма редовен градски транспорт - можете да стигнете само с кола или с такси. Паркингът на летището е безплатен за първите 15 минути. 

Уебсайт: www.plovdivairport.com

ЖП гари

В Пловдив има четири жп гари: Централна гара Пловдив, гара Филипово, гара Тракия и гара Прослав. 

Автогари

Пловдив се обслужва от три автогари. Има редовни автобусни линии до всички населени места в Пловдивска област, големи градове в Южна България, както и межднародни.

Автогара "Север". Обслужва много автобусни линии, някои от които са: Пловдив - Бургас; Пловдив - Велико Търново; Пловдив - Панагюрище; Пловдив - Плевен; Пловдив - Слънчев бряг; Пловдив - Троян; Пловдив - Старосел; Пловдив - Трилистник и още много други.
Адрес: улица Димитър Стамболов 2

Автогара "Родопи". От нея тръгват и пристигат също много автобусни линии. Някои от тях са: Пловдив - Белащица; Пловдив - Гоце Делчев; Пловдив - Девин; Пловдив - Димитровград; Пловдив - Казанлък; Пловдив - Равнища; Пловдив - Сопот; Пловдив - Шумен и други.
Адрес: улица Македония, свързана е с подлез с Централна жп гара.

Автогара "Юг". Автогарата обслужва многжество автобусни линии. Някои от тях са: Пловдив-Асеновград; Пловдив - Банско; Пловдив - Варна; Пловдив - Бургас; Пловдив - Карлово; Пловдив - Перущица; Пловдив - Сливен; Пловдив - София; Пловдив - Царево (сезонно) и други.
Адрес: булевард Христо Ботев номер 47

С кола

Пловдив има магистрална връзка със София, дълга 120 километра - Автомагистрала А1 - „Тракия”. Автомагистралата минава на 5 километра северно от града.

Градски транспорт

В Пловдив се движат автобуси до всички квартали на града, като всяка спирка има номер, по който можете да сверите кога идва следващото превозно средство. Билети се продават от кондуктори в самото превозно средство или от шофьора.

Уебсайт: http://transport.plovdiv.bg/desktop;jsessionid=6FEA8F6D0DA62B7715D7C2EBDA27C9C8/

Маршрутки допълват градския транспорт. Те работят по няколко линии, част от които покриват близките до Пловдив села. Билети се купуват при качване от шофьора. 

Шопинг

Мол Пловдив

Има магазини, банки, кино. Намира се извън центъра на града.

Адрес: ул. Перущица 8

Мол Марково тепе

Намира се на около 15 минути пеша от централната пешеходна зона на града. Има магазини, книжарници, кино.

Адрес: бул. Руски 54

Шопинг център "Хали"

Търговският център също предлага разнообразие от магазини, в които могат да се намерят най-различни стоки. Намира се на главната пешеходна улица на града.

Адрес: ул. Райко Даскалов 8

Търговската улица "Александър Батенберг"

Това е главната пешеходна и търговска улица в Пловдив, на която се намират магазини, заведения за хранене и кафенета,  които пловдивчани практикуват известния си айляк. Простира се от хотел Тримонциум през Централна поща и площада на Джумая джамия до Пешеходния мост, където също можете да откриете магазини. 

Старият град е добро място за пазаруване на сувенири, магнити, предмети на традиционните занаяти. Квартал Капана е арт и културната зона на Пловдив, където можете да откриете магазинчета с ръчно изработени сувенири, играчки и дрехи. 

Забележителности

Стария град или архитектурно-исторически резерват Старинен Пловдив

Стария град се намира на Трихълмието (три от пловдивските тепета) и включва паметници от различни епохи. Улиците са калдъръмени, така че си обуйте най-удобните обувки. В най-високата част на Стария град се излиза на археологически комплекс Небет тепе (вижте информация за него по-долу) с едни от най-древните останки от Пловдив. От скалите тук се разкрива гледка към река Марица и част от града. Мястото е популярно за наблюдаване на залеза. 

Стари пловдивски къщи и църкви, които да посетите в Стария град

Ако планирате да посетите повече от три музея в Стария град, може да си вземете комбиниран билет (дава право на посещение на до 5 музея по избор за 15 лв., а отделен билет за всеки от музеите струва 5 лв.). Входът в музеите е свободен на 6 септември, Нощта на музеите, както и всеки първи четвъртък на месеца (последното само за пенсионери и учащи). Актуална информация за работно време и билети на всички къщи в Стария град вижте на сайта му: oldplovdiv.com.

Къщата на Недкович

Намира се в централната част на Стария Пловдив. Построена е през 1862 година за търговеца Никола Недкович. По нея има богата украса, дърворезби по полилеите и таваните. Притежава голям салон на приземния етаж. Всички стаи, които се намират на първия етаж, са в различен цвят, който отразява сеозните. Затворена в събота и неделя.

Етнографският музей (Къщата на Аргир Куюмджиоглу)

Включена е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и се намира на 41 място.  Построена е през 1847 година. Площта й е около 570 квадратни метра, има 4 етажа с 12 големи стаи, 2 салона и
около 130 прозореца. Тя е връх в пловдивската възрожденска архитектура. Днес над 40-те хиляди експоната са обособени в шест фонда: Селско стопанство, Занаяти, Тъкани и облекло, Мебели и интериор, Музикални инструменти и обреден реквизит, Произведения на изобразителното изкуство. Оформени са Фототека, Научен архив и Библиотека.
Адрес: ул. “Д-р Ст. Чомаков” № 2
Уебсайт: www.ethnograph.info

Къщата на Георгиади (Музей на Възраждането и националноосвободителните борби)

Къщата е построена в периода 1846-1848 година от майстор Геогри от Родопите. По сградата има богата декорация и цели 144 прозореца, от които 135 са външни. Считана е за съвършен образец  на пловдивската симетрична къща от XIX век. През зимата е затворена в неделя.
Адрес: Пловдив, ул. Цанко Лавренов 1А

Балабановата къща

Построена е в началото на XIX век по поръчка на хаджи Панайот Лампша. В момента носи името на последния си собственик - Лука Балабанов. Разположена е между две улици. Била е съборена и отново построена през 1980 година по оригинални снимки и скици. Статите са много умело декорирани и с оригинални мебели. Къщата е образец на възрожденската архитектура. В наши дни се използва за приеми и се провеждат различни културни събития. Работи без почивен ден.
Адрес: Пловдив, ул. Константин Стоилов 57

Къща Хиндлиян

Построена е в периода 1835-1840 година. Определяна е като най-богато декорираната къща в Пловдив. Има множество запазени в оригинал стенописи. За около шест месеца чирпанските майстори Мока и Мавруди са ги направили отвън и отвътре. На горния етаж правят впечатление пейзажните композиции и изгледи от Санкт Петербург, Лисабон, Стокхолм, Венеция и Александрия. Работи без почивен ден.
Адрес: входът е през Балабановата къща

Къщата на Мавриди (Ламартиновата къща)

Възрожденска къща, построена в периода 1828-1830 година. Направена е за богатия търговец Георги Мавриди. Наречена е на името на политика Алфонс дьо Ламартин заради неговото посещение в нея през 1833 година, когато се връщал от Цариград. Сградата е една от най-големите и красиви симетрични къщи в Стария Пловдив. Към улицата е триетажна, а към двора-двуетажна, тъй като е построена на много стръмен терен. 
Адрес: Пловдив, ул. Княз Церетелев 19

Къщата на Христо Г. Данов

Днес къщата е музей на книгоизданието в България. Учебниците на Христо Данов са епоха в българското книгоиздаване. Затворена е в събота и неделя.
Адрес: ул. Митрополит Паисий 2

Къща музей "Златю Бояджиев" (в къщата на д-р Чомаков)

Къщата е построена през 1860 година. Тя е дом на видния лекар от Пловдив, д-р Стоян Чомаков. От 1984 година е изнесена експозиция, която представя 76 картини от двата периода на Златю Бояджиев. Затворена е в събота и неделя. 
Адрес: ул. Съборна 18

Църквата "Св.св. Константин и Елена"

Този християнски храм е разположен в старинната част на Пловдив. В сегашния си вид е от 1832 година. През 304 г. на мястото, където днес се намира църквата, били обезглавени заради християнската си вяра мъчениците Севериан и Мемнос. Преди тях заради вярата си пострадали и 38–те Пловдивски мъченици. Иконостасът и владишкият трон на църката са забележителни постижения на възрожденското дърворезбарство. Обърнете внимание и на чудотворната храмова икона на св.св. Константин и Елена от XIV  век. Храмът е действащ.
Адрес: ул. Съборна 24

Църквата "Св. Неделя"

Църковният храм е построен през 1578 година. За съжаление в наши дни е запазен само иконостасът на параклиса. Сегашната църква е издигната в периода 1831-1832 година. Иконите са дело на Димитър Зограф, Никола Одринчанин и Станислав Доспевски.
Адрес: ул. П.Р. Славейков 40

Църквата "Св. Марина"

Намира се в стария град в Пловдив. Църквата е главен храм на Пловдивската епархия. Считана е за една от най-старите в града. През 1576 година вече е била действаща. В днешния си вид е от 1854-1856 година. Храмът е посветен на великомъченица Марина. Празникът на църквата е на 17 юли. Дърворезбованият покрив на светия престол в олтара, владишкият трон и църковният иконостас, изработен от орехово дърво върху липов скелет, са едни от най-забележителните призведения на българското дърворезбарско изкуство.
Адрес: ул. Доктор Вълкович 7

Археологически комплекс "Небет тепе" и Тракийското селище

Намират се в северната част на Трихълмието, в най-горната част на улица "Съборна". Сред това, което са на пръв поглед обикновени скали, се забелязват останки от праисторическо селище от VI хилядолетия преди Христа. Виждат се руини на крепостни съоръжения от тракийската и римската епоха. През петото хилядолетие преди Христа на това място се създава селище, което 3 хилядолетия след това прераства в град и се разпространвява на цялото Трихълмие. Намерени са крепостна стена, чиято най-стара част е изпълнена без каквато и да било спойка, с големи сиенитни блокове в т.нар. циклопски градеж; крепостни зидове от предримската, римската и късноантичната епоха. Има още намерени жилища, които са от Бронзовата епоха до Българското средновековие, както и водохранилище (съоръжението, покрито с метален навес).

Античният театър на Филипопол

Намира се в Стария град. Построен е през втори век по време на римския император Марк Улпий Троян (53-117 г.). Три века по-късно е опожарен при нападение на града. Въпреки това театърът е запазен в първоначалния си архитектурен вид. Той е частично възстановен,
с около 3500 места. Докато е функционирал, е събирал 6000 зрители, които са наблюдавали изявите. Имало е 26 реда седалки, които били разделени от пътека на два етажа. През лятото на Античния театър се провеждат театрални и оперни представления, концерти и фестивали. Работи без почивен ден. Прочетете подробна статия за Античния театър в Пловдив.

Регионалният археологически музей в Пловдив (РАМ – Пловдив)

Музеят е една от най-старите културни институции в България. Официално е открит през 1882 година. Притежава една от най-богатите колекции, съдържаща близо 100 000 експоната, свързани с историята на Пловдивска област и град Пловдив - наследник на един от най-големите и значими антични градове на Балканския полуостров - Филипопол. Почива в понеделник.
Адрес: пл. Съединение 1
Уебсайт: www.archaeologicalmuseumplovdiv.org

Музей на Съединението

Тази експозиция на пловдивския исторически музей разказва за събитията, героите и обратите на Съединението, обявено на 6 септември 1885 г. Намира се точно до Археологическия музей. Почива в събота и неделя.
Адрес: пл. Съединение 1
Уебсайт: www.historymuseumplovdiv.com

Регионалният природонаучен музей с планетариум

Притежава повече от 48 000 образци. Разположен е в сградата на бившата община, приспособена за музей. В музея можете да разгледате минерали, препарирани животни, насекоми и растения, както и да гледате прожекция в залата на Планетариума. Намира се на 5 минути пеша от площад Джумая.
Адрес: ул. Христо Г. Данов 34
Уебсайт: rnhm.org

Градската художествена галерия - Пловдив

В нея се намират уникални творби на Станислав Доспевски, Захарий Зограф, Георги Данчов, Иван Мърквичка, Владимир Димитров-Майстора, Цанко Лавренов, Златю Бояджиев и др.
Адрес: ул. Съборна 14а

Античният стадион на древния Филипопол

Намира се на площад Джумая. Това, което е проучено и изложено от него, са част от амфитеатралните редове със седалки, подземен коридор и сектор от пистата. Смята се, че е строен през втори век. Имал е дължина около 180 метра. 30 000 души са могли да наблюдават съзтезания, дискохвъргачи, гладиаторски борби и други. На място можете да гледате 3D анимационен филм за историята на стадиона. Прочетете и подробна статия за античния стадион на Филипопол.

Античният форум

Той е от периода първи-втори век. Намира се на централния градски площад, отстрани на Централна поща. Очертава се като най-големият в античните градове по нашите земи. Същинската му част (ареята) е заемала площ от 11 хектара. На площада има статуи на императори и заслужили граждани на Филипопол.

Античният одеон

Той е от периода втори-четвърти век. Може да се види северно от Централната поща на града. Представлява малка сцена с амфитеатрално разположени седалки, като първоначално е бил седалище на градския съвет, а след това се е ползвал за театър.

Малката базилика

Малката базилика се намира на около 15 минути от централната пешеходна зона на Пловдив. Построена в периода 5-и - 6-и век, тя е с удивително добре запазени и реставрирани мозайки, сред които най-известна е тази с еленчето. Работи без почивен ден. 

Адрес: бул. Княгиня Мария Луиза 31

Паметникът на Съединението 

През 1985 година е построен в чест на 100-годишнината на Съединението. Дело е на скулптура проф. Величко Минеков и арх. Лозанов. Представлява 12-метрова бронзова фигура на жена в полет.

Часовниковата кула

Построена е в периода 1578-1623 година. Намира се на Сахат тепе и е висока 17,5 метра. Тя е една от най-старите в Европа. 

Музеят на авиацията

Представя историята на самолетостроенето в България от 1925-1954 година. Намира се на територията на авиобазата в Крумово, точно до летище Пловдив, на 12 км от града. Музеят притежава приблизително около 6800 експоната и 59 летателни апарата. До музея се стига само с кола (няма градски транспорт).
Адрес: летище Пловдив, жп спирка Маврудово
Уебсайт: www.airmuseum-bg.com

Забележителности около Пловдив

Избрани оферти