Крепостният хълм Будавар в Будапеща

Вижте галерия
1 от 13


 

Буда, на левия бряг на река Дунав, е хълмистата, по-стара част на Будапеща. От нейната най-висока точка – превъзходно възстановения замък Буда (или Кралския дворец) – се откриват великолепни гледки към Дунав и монументалните сгради на Пеща.

Крепостният хълм Будавар - Унгария

Стигането дотук може да бъде не по-малко драматично – от Пеща пресечете Дунава по изящния, забележителен Въжен мост и вземете стъпаловидно изкачващия се фуникулер, който ще ви докара до хълма с крепостта (Будавар) и неговите павирани улички и възстановени сгради от епохата на Хабсбургите.

Огромният замък Буда се извисява на най-стратегическото местоположение в града. Тук унгарските крале са си устроили впечатляваща резиденция, в която са живели седем века. Днес тя се гордее с четири музея, включително Унгарската национална галерия и част от 15-те километра средновековни подземни тунели, използвани по време на Първата световна война (част от които днес приютяват паноптикум с натруфени восъчни фигури).

Изгледите от Рибарските кули са вдъхновяващи, особено вечер. Нещо от бохемския характер на областта се усеща в уютните кафенета и книжарници, но отново заселващият се от по-заможни люде квартал, вписан в списъка на ЮНЕСКО на защитените обекти, с неговите криволичещи алеи и магазини за ръчни изделия, процъфтява от туризма и не е виждал обещаващ художник от години.

Първокласното място за пренощуване тук е „Хилтън“, единственият хотел в тази спокойно елегантна част на града. Неговият направен с усет за историята проект е спечелил награда и включва руините на една църква от ХІІІ в.; бароковата фасада на йезуитски колеж от ХVІІ в. служи като главен вход на днешния хотел.

Малкото казино на хотела е най-хубавото в града (сред повече от дузина), но вие може да намерите летните концерти класическа музика в двора на бившата доминиканска църква по-интересни.

За всякакви спортни и музикални събития не пропускайте да видите програмата на Budapesht Sport Arena. На няколко метра от нея се намира Хотел Данубис Арена - най - удобното място за настаняване ако основната цел на вашето пътуване до Будапеща е тази зала.
 

Дата: 19 януари 2011 г.
4.5/5, 22800 гласа
Забележителности около Будапеща