Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Будапеща
Будапеща / Budapeshta

Будапеща (Budapest) е столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км. Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите от Европа и Северна Америка, а напоследък и от Азия.

Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от племето оногури с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена и я кръстили Пеща. След като била завладяна от османците, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център.

Сред основните атракции за туристите са внушителният комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна е и пистата за Формула 1, Хунгароринг (Hungaroring), изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа, за да наблюдават Формула 1. На един от островите на река Дунав – Маргарет, са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща.

Въпреки че бе доста обновена, Будапеща е успяла да запази своя дух. Днес към река Дунав, стария дворец Ар Нюво (Art Nouveau) и широките булеварди, се присъединяват гурме ресторанти и модерни барове. Тези, които обичат историята, но в същото време искат и забавление, идват тук.

Река Дунав минава точно през сърцето на унгарската столица, образувайки перфектен ориентир за туристите. Няма значение дали се движите из криволичещите улички от страната на Буда или сте по булевардите от XIX в. от страната на Пеща. На всеки, заинтересуван от история, ще му е трудно да стои далеч от Буда, където дворецът ви потапя в средновековната атмосфера на Будапеща. Пазарните маниаци ще бъдат привлечени от другата страна на реката, където магазините и нощният живот се борят за вниманието на всички.

Важна информация:

Население: 1,7 милиона души

Валута: Унгарски форинт (HUF)

Работно време: Моловете са отворени понеделник - петък от 10.00 до 20.00 часа. В събота работят от 09.00 до 18.00 часа. Специален закон забранява на големите магазини и търговски центорве (над 200 кв.м) да работят в неделя. В този ден са отворени само малки магазинчета, като максималното разрешено работно време е от 10.00 до 22.00 часа. 

Интернет страници за Будапеща: www.budapestinfo.hu, hellohungary.com

Спешен телефон: 112

Поща

Пощите в града са отворени от понеделник до петък между 08.00 и 18.00 часа. Пощата на жп гара Нюгати (Nyugati) има удължено работно време: от понеделник до събота, между 07.00 и 21.00 часа.

Телефонни кодове

Код на страната: +36

Код на областта: 1

В Унгария: 06 + кода на областта

Електричество

230V / 50Hz

Климат и време

Юли и август са най-горещите месеци в Будапеща - температурите могат да достигнат до 30 градуса. Декември и януари пък са най-студените месеци, тогава температурите достигат до минус 15 градуса по Целзий.

Забележителности около Будапеща
Свързани Пътеписи за Будапеща
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
от 339 лв.
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 329 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
от 329 лв.
БУДАПЕЩА - БЕЛГРАД - НОВИ САД
3 нощувки
Автобус
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
от 339 лв.
БУДАПЕЩА – БЕЛГРАД – НОВИ САД
3 нощувки
Автобус