Будапеща

За града

Оферти

Статии

Будапеща / Budapeshta

Будапеща (Budapest) е столицата на Унгария. Разположен е в Среднодунавската низина, на двата бряга на река Дунав и заема площ от над 550 кв.км. Будапеща е една от най-атрактивните дестинации за туристите от Европа и Северна Америка, а напоследък и от Азия.

Будапеща всъщност е обединение на три градчета – Буда, Обуда и Пеща. През 106 г. римляните основали селището Аквинкум на североизточната извивка на р. Дунав. След това населението му се сменило няколко пъти. Дошли маджарите. Те се отделили от племето оногури с корени в Сибир. Маджарският град, с двореца и овалната си стена, започнали да наричат Буда, а Аквинкум бил наименуван Обуда. Отсрещната страна на реката била също заселена и я кръстили Пеща. След като била завладяна от османците, а по-късно освободена от австрийската армия през 1869 г., Унгария се превърнала в пълноправен партньор в Австро-Унгарската монархия. Будапеща станала едно от най-важните пристанища на Дунав, а скоро и индустриален център.

Сред основните атракции за туристите са внушителният комплекс на Унгарския парламент, Рибарският бастион, Кралският дворец и Националната опера. Изключителна интересна е и пистата за Формула 1, Хунгароринг (Hungaroring), изградена на около 20 км от града през 1986 г. Ежегодно в средата на август пристигат около 120 000 фенове от цяла Европа, за да наблюдават Формула 1. На един от островите на река Дунав – Маргарет, са изградени множество спортни площадки и басейни. Множество кораби-ресторанти кръстосват Дунав в района на Будапеща.

Въпреки че бе доста обновена, Будапеща е успяла да запази своя дух. Днес към река Дунав, стария дворец Ар Нюво (Art Nouveau) и широките булеварди, се присъединяват гурме ресторанти и модерни барове. Тези, които обичат историята, но в същото време искат и забавление, идват тук.

Река Дунав минава точно през сърцето на унгарската столица, образувайки перфектен ориентир за туристите. Няма значение дали се движите из криволичещите улички от страната на Буда или сте по булевардите от XIX в. от страната на Пеща. На всеки, заинтересуван от история, ще му е трудно да стои далеч от Буда, където дворецът ви потапя в средновековната атмосфера на Будапеща. Пазарните маниаци ще бъдат привлечени от другата страна на реката, където магазините и нощният живот се борят за вниманието на всички.

Важна информация:

Население: 1,7 милиона души

Валута: Унгарски форинт (HUF)

Работно време: Моловете са отворени понеделник - петък от 10.00 до 20.00 часа. В събота работят от 09.00 до 18.00 часа. Специален закон забранява на големите магазини и търговски центорве (над 200 кв.м) да работят в неделя. В този ден са отворени само малки магазинчета, като максималното разрешено работно време е от 10.00 до 22.00 часа. 

Интернет страници за Будапеща: www.budapestinfo.hu, hellohungary.com

Спешен телефон: 112

Поща

Пощите в града са отворени от понеделник до петък между 08.00 и 18.00 часа. Пощата на жп гара Нюгати (Nyugati) има удължено работно време: от понеделник до събота, между 07.00 и 21.00 часа.

Телефонни кодове

Код на страната: +36

Код на областта: 1

В Унгария: 06 + кода на областта

Електричество

230V / 50Hz

Климат и време

Юли и август са най-горещите месеци в Будапеща - температурите могат да достигнат до 30 градуса. Декември и януари пък са най-студените месеци, тогава температурите достигат до минус 15 градуса по Целзий.

Транспорт

Летище

Летището на Будапеща – Ференц Лист - е разположено на 15 км южно от града.  Има няколко начина да се предвижите от летището до Будапеща.

Градски транспорт - автобус 200 Е  - движи се от 04.00 часа до 23.00 часа. Тръгва от Терминал 2, а крайната спирка е метростанция Köbánya-Kispest. Оттук можеде да вземете метрото и да стигнете до центъра на града - площад Deák Ferenc. Пътуването отнема около 40 минути. 

Друг вариант е градски автобус 100Е, който спира на двата терминала на летището и стига директно до центъра (спирка Deak ter). Движи се на всеки 30 минути между 4 и 23 часа. За 100Е ще ви трябва специален билет (по-скъп от обичайните за градски транспорт) и няма как да ползвате стандартен билет за градски транспорт за него.

Уебсайт: bkk.hu/en/timetables

Мини бусове

Мини бусовете са най-удобни за пристигащите туристи, защото се движат денонощно. Ще ви закарат от летището директно до хотела. На сайта им има калкулатор за цени.

Уебсайт: www.airportshuttle.hu

Такси

Таксито ще ви вземе поне 30 евро.

Обществен транспорт

В Будапеща има метро, рейсове, тролейбуси, трамваи и градска железопътна мрежа (HÉV). В работни дни автобусите, трамваите и тролейбусите се движат от 04.30 до 23.00 часа.

Билетите за пътуване се купуват преди да се качите в превозното средство; не можете да си купите билет и от шофьора (малко по-скъп е). Билети можете да закупите от билетните автомати, будките за вестници и цигари. Един билет е валиден за едно пътуване без прекачване за всички средства на градския транспорт без тези части на HÉV, които са извън територията на столицата Будапеща.

Контролът по редовността на пътниците е много сериозен. Някои от кондукторите са с униформи, други не, но всеки кондуктор задължително носи червен отличителен бадж и значка с името и снимката си.

Всички унгарски граждани и гражданите на страни-членки на ЕС, които са над 65-годишна възраст пътуват безплатно в градския транспорт на Будапеща.

Уебсайт: bkk.hu/en/timetables

Таксита

По-добре е да ви поръчат такси от хотела или ресторанта, в който сте, отколкото да си спрете на улицата. Използвайте единствено лицензираните, които са с жълти табели.

Заведения

Хранене

Традиционната унгарска храна е силно повлияна от целия свят, но по такъв начин, че да не бъдат засегнати традициите й. Модерната унгарска кухня е сред най-добрите в Европа. Хората традиционно асоциират унгарската кухня с гулаш, което противно на общоприетото схващане не е яхния, а гъста супа, приготвена с много желание и любов. Задължително трябва да опитате рибената супа, пилешка супа с червен пипер, а също и домашно pörkölt (вид яхния). В никакъв случай не пропускайте десерта. Най-вкусни от всички възможни може би са щруделите, палачинките "Гундел" (Gundel) и смачканите до пюре варени кестени, гарнирани със сметана. По-добрата част на града за хапване навън е Пеща.

Барове и нощен живот

Будапеща предлага всякакъв тип нощен живот, от запушени бирарии до бохемски клубове и скъпи барове с шампанско. През последните години все по-популярни стават така наречените ruin bars - любопитен феномен, при който рушащи се сгради биват връщани към живота като барове, ресторанти и нощни клубове. Атмосферата им е лежерна, а декорите са наистина креативни. 

Шопинг

Будапеща е известна с антиките на скромни цени, които може да намерите на места като квартала Фалк Микса (Falk Miksa). Един от най-известните унгарски сувенири е херендската керамика, която се произвежда още от 1828 г.  Красивите ръчно нарисувани и оцветени вази, чинии и порцелан са спечелили много златни медали на различни изложби и конкурси. Магазинът на фабриката е на площад Надор (Nádor). Зад ъгъла е площад Vörösmarty, където може да си починете на по чашка кафе и сметанов сладкиш в най-известната сладкарница на града, Cafe Gerbeaud, или да продължите към Luxus – обществения магазин с интернационални модни къщи.

Пешеходната улица Vaci utca между площад Воросмарти (Vörösmarty) и Tърговския площад, е центърът за пазаруване в града. Тук може да намерите сувенири, маркови магазини, вино и няколко галерии. Не пропускайте малките пресечки с техните симпатични малки магазинчета и водещи производители на вино. Много от жителите на града смятат, че цените тук са много високи в сравнение с гигантския мол в Пеща – Westend, или с цените по Големия кръг – както наричат булеварда около центъра на града.

Новите магазини са разпръснати из центъра на Пеща. Улица Кирали (Kiraly) е трансформирана в дизайнерски център. Не пропускайте Nagycsarnok на улица Вамхаз (Vámház) - най-големите хали, построени през 1896 г. Що се отнася до храна, там има всичко, което Унгария може да ви предложи. Тук може да си купите унгарски специалитети като токайско вино - „Виното на кралете, виното на вината” – със специален вкус, добит от презряло и стафидизирано грозде. Това десертно вино перфектно допълва сладкиши. На първия етаж се продават висококачествени сувенири като фолклорни кърпи и носии, и др.

Забележителности

Баните Сечени (The Scéchenyi Baths)

Будапеща е известна с баните и горещата вода, която извира от над сто извора. Това са най-известните открити бани за плуване в целия град. Изградени са в бароков стил и са отворени целогодишно. Къпещите се шахматисти, които сте виждали по снимките, прекарват времето си тук. Информация за работно време и цена на входните билети вижте на уебсайта на баните. 

Адрес: Állatkerti körút. 11

Уебсайт: szechenyispabaths.com

Главната Синагога/ Наги Синагога (The Main Synagogue / Nagy Zsinagóga)

Еврейският квартал на Пеща е един от най-големите в Европа. Първите евреи се заселват тук през 13-и век. Тук е и главната синагога, която е втората най-голяма в света след тази в Ню Йорк. До синагогата има и еврейски музей, който обаче е различен от Музея на Холокоста, който се намира в друга част на града.

Адрес: Dohány u. 2-8

Уебсайт: www.greatsynagogue.hu

Замъкът Буда (Castle Of Buda)

В двореца на хълмовете Буда има няколко музея, включително и Музея Лудвиг – за модерно изкуство, Националната Галерия и Дворцовият музей. Също така има и тесни алеи, и великолепни църкви. Оградената със стени част Вархеги (Várhegy) е защитена от ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Замъкът Буда е исторически комплекс на унгарските крале в Будапеща. Замъкът е построен през 1265 г. на т.нар. "Хълмове на замъка", които са заобиколени от множество средновековни, барокови и сгради от ХІХ век. Винаги е отворен, като билети ще ви трябват за църквата Матиаш и наблюдателната площадка на Рибарския бастион.

Унгарската национална опера

Будапеща, заедно с Виена, е една от световните столици на операта. Ако обичате да слушате оперни изпълнения, си струва да си вземете билет отрано.

Адрес Andrássy út 22

Уебсайт: www.opera.hu

Хълмовете Буда, Будавар (Budavar)

В ден с хубаво време вземете трамвай или автобус до Хълмовете Буда, а оттам зъбчатата железница. Тук ще намерите мир и спокойствие високо над града и ще се насладите на великолепна гледка. В същото време не пропускайте да посетите и някои от пещерите, които са отворени за достъп. В пещерата Палволжи (Palvology), сред другите неща може да видите и уникалните каменни фигури „Слонът” и „Крокодилът”. Казват, че въздухът в пещерата е лечебен за белодробни болести.

Мементо парк (Szoborpark Muzeum)

Когато фигурите на комунистическия режим вече не били на политическа почит, били преместени от центъра на града в предградието на Буда. В този парк с комунистическа тематика може да видите гигантски статуи на Ленин, Маркс и Енгелс.

Адрес: Distrikt XXIII on the corner of Balatoni út and Szabadkai út

Уебсайт: www.szoborpark.hu

Остров Маргарет (Margitsziget)

Островът, известен и като остров Маргит, носи името на дъщерята на крал Бела ІV, която живяла в метох, разположен на него. Най-хубавият парк на Будапеща може да бъде открит тук, а докато се разхождате, обърнете внимание на сградите, които носят особена атмосфера: Водната кула, която е защитена от ЮНЕСКО, музикалния фонтан, сцената на открито, църквата Св. Михаил и множеството останки от църкви и метоха, в който Маргарет е живяла. На острова, дълъг 2,5 км и широк 500 м, има плаж, плувен басейн, два хотела и множество ресторанти.

Унгарският парламент

Унгарският парламент е една от най-старите законодателни сгради в Европа. Сградата е символ на Унгария и е известна туристическа забележителност. Парламентът е най-голямата сграда в Унгария и вторият по големина парламент в Европа. Можете да си купите билет и да разгледате фреските, мозайките и други любопитни експонати. Облечете се подходящо, тъй като дрескодът се следи. Прочетете повече за Унгарския парламент.

Цитадела (Citadel)

Цитаделата е построена след революцията от 1848-1849 г. като военна крепост и се намира на най-високата точка на града. Конструкцията е завършена през 1854 г. и основната й функция била да сплашва унгарските бунтовници. Прочетете повече за Цитаделата.

Площад на героите (Hosök Tere)

Площадът на героите  е един от основните площади в Будапеща, който е с огромно историческо и политическо значение. Намира се на края на Andrássy Avenue, непосредствено до градския парк. Площадът на героите е заобиколен от две важни сгради – Музеят за изящни изкуства отляво и Дворецът на изкуствата отдясно.

Рибарският бастион (Halászbástya)

Рибарският бастион представлява тераса със седем кули. Проектиран е и построен в периода от 1895 до 1902 г. от Фригис Шулек. През 1947-1948 г. синът му Янос Шулек възстановява разрушенията, направени през Втората световна война. Прочетете повече за историята на Рибарския бастион (+работно време и билети).

Църква Матияш (Mátyás-templom)

Църквата Матияш се намира в района на замъка Буда. Смята се, че е построена през 1015 г. Днешният вид на сградата се дължи на влиянието на късния готически стил – втората половина на XIV век, църквата е е реставрирана в края на XIX век. Това е втората по големина църква в средновековна Буда. Прочетете повече за църквата Матияш.

Верижният мост Сечени (Széchenyi)

Верижният мост Сечени е висящ мост над река Дунав, който свързва източната и западната част на града – Буда и Пеща. Той е първият мост в Будапеща, открит е през 1849 г. Всяко лято се провежда фестивалът Лято на Верижния мост, когато той се затваря за автомобили и се превръща в пешеходна зона с куп интересни събития през уикендите. Прочетете повече за историята на верижния мост Сечени.

Базилика Св. Стефан (Szent István-bazilika)

Базиликата Свети Стефан e посветена на първия крал на Унгария - Стефан I. Неговата мумифицирана дясна ръка се пази в мощехранителница. Това е най-голямата църква в Будапеща, която може да побере до 8500 души вътре. В църквата се организират турове с екскурзовод, както и по няколко наистина впечатляващи концерта годишно (следете програмата на сайта й). Прочетете повече за базиликата Св. Стефан.

Замък Вайдахуняд (Vajdahunyad Vara)

Замъкът Вайдахуняд се намира в градския парк на Будапеща. През 1896 г. по случай честването на хилядолетието от основаването на Унгария се организира грандиозно изложение, за което е изграден замък от картон и дърво с елементи от популярни исторически постройки. Замъкът става толкова популярен, че е издигнат от камък и тухли, за да остане и след изложението. Прочетете повече за замъка Вайдахуняд.

Музей на изящните изкуства

Музеят на изящните изкуства се намира на площада на героите. Колекцията на музея включва произведения от целия свят, а също и от всички периоди на европейското изкуство. Повече за музея на изящните изкуства.

Унгарски национален музей

За Унгарския национален музей се смята, че е открит още през 1802 г. с основаването на Националната библиотека Сечени от граф Ференц Сечени. Година по-късно съпругата на графа подарила на музея и своята колекция от минерали. Повече за Унгарския национален музей.

Музей на приложните изкуства (Iparmuvészeti Múzeum)

Музеят на приложните изкуства е създаден през 1872 г., като в него са изложени само частни колекции или дарени такива. Той притежава пет колекции. В колекцията „мебелировка“ има около 4000 експоната, обхващащи периода от XIV в. до XX в. Информация за билети и работно време вижте на сайта му.

Зоологическата и ботаническата градина

В зоологическата и ботаническата градина може да бъдат видени различни животински и растителни видове, които са застрашени от изчезване. Градината съществува от 1866 г. и е изключително добре поддържана. 

Събития

Ако планирате пътуването си, може да дойдете в Будапеща по време на някое от културните събития в града. Дори и да не уцелите такъв момент обаче, тук винаги се случват неща, на които си струва да присъствате – това е градът на фестивалите. Информация за актуални дати на събитията и относно билети за различните мероприятия може да намерите на  www.jegymester.hu. Също така полезни факти може да научите и от главния туристически офис в Будапеща – Tourinform.                 

Март                     

Пролетен фестивал Будапеща                          

Във всички по-големи зали и театри в града в продължение на две седмици има представления на всичко – от опера до балет, от класическа музика до драма и т.н. Едновременно с това в много от музеите има и временни изложби. Програма и инфорамция за билети ще откриете на сайта на фестивала: btf.hu. Хотелите по това време на годината се пълнят бързо, така че се организирайте отрано. Фестивалът се провежда от средата до края на март.

Великденски фестивал в град Холоко                        

На Великден, в този малък очарователен град в североизточна Унгария, местните носят традиционни носии и организират фолклорен фестивал. Той включва традиционни песни, танци и разбира се традиционни за региона ястия. За информация може да посетите интернет страницата му: www.husvetifesztival.com. Фестивалът е популярен колкото сред унгарците, толкова и сред туристите, така че очаквайте много хора.

 

Юни, юли и август                      

Представления в откритите театри на Будапеща                      

През лятото в Будапеща има широк избор на представления на открито. Едни от най-добрите са: опера и балет в Открития театър на остров Маргарет; фолклор и танци в театъра в Буда парк; мюзикъли в театър Városmajor и рецитали с класическа музика в Доминиканския двор на хотел Хилтън. Провеждат се от юни до август.          

Международен дворцов турнир, Вишеград                     

Всяко лято този древен град на река Дунав домакинства автентичен средновековен фестивал, изпълнен с дуелиращи се рицари на коне и пеша. Провежда се втората седмица на юли. За повече информация - www.palotajatekok.hu.

Летен оперен и балетен фестивал, Будапеща                       

Този летен фестивал е единственото време, когато може да видите лятно представление в чудесната Унгарска национална опера в Будапеща. Билети се продават в самата сграда. Средата на юли до началото на август.  (www.opera.hu)                               

Гран При на Унгария, Формула 1                 

Едно от най-важните европейски събития от календара на Формула 1 се провежда на пистата Хунгароринг в гр. Могьород. Нужно е да си резервирате хотел с месеци напред не само защото всичко ще е заето, но и защото цените постепенно се покачват. Провежда се през първия или втория уикенд на август. (www.hungaroring.hu)                                                   

Фестивал Sziget                

Започнал през 1994 г. и установил се като унгарския еквивалент на Уудсток, всяка година фестивалът Sziget (szigetfestival.com) привлича млади хора от цяла Европа. Сега е един от най-големите музикални фестивали на континента. Събитието включва различни групи, свирещи рок, джаз, фолк и др., които започват изпълненията си от ранния следобед и продължават чак до сутринта. Също така по това време има и къде да отидете на къмпинг. Обикновено започва втората седмица на август.

Традиционен занаятчийски панаир, Будапеща            

Панаирът се провежда в квартала около замъка Буда и продължава три дни. Стичат се търговци от цяла Унгария, както и от сдружения извън страната, особено от Румъния. Стоките са главно ръчна изработка и с много високо качество. Като цяло панаирът е част от празненствата по случай денят на Св. Стефан. Провежда се на 20 август.

Денят на Св. Стефан, Будапеща                

Това е национален празник за Унгария. Патронът на страната се почита с поредица от културни събития и невероятни фойерверки над река Дунав в 21.00 часа вечерта. На тази дата унгарците отбелязват и Деня на конституцията си, като церемониално приветстват първият хляб, направен с пшеницата от новата юлска реколта. Провежда се на 20 август

Национален еврейски фестивал, Будапеща                     

Този фестивал се появява на унгарската културна сцена през 1999 г. и включва поредица от събития, свързани с еврейската култура - музикални изпълнения, изложби на книги, кабарета и т.н. на различни места из града. Провежда се към края на август или началото на септември. За повече информация zsidomuveszetinapok.hu

 

Септември                    

Международен фестивал на виното в Будапеща                   

Този фестивал в квартала около замъка Буда, включва дегустации на вино, изложби, търгове, както и класически и фолклорни музикални изпълнения. Всяка година има по една страна – гост, която също излага своите вина. Провежда се в началото на септември. За повече информация aborfesztival.hu

Международен панаир Будапеща                  

В продължение на 10 дни залите на експо центъра в Будапеща – HungExpo, се изпълват с най-новите потребителски стоки от цяла Европа. Средата на септември. Повете информация можете да намерите тук - www.hungexpo.hu.

Художествени седмици в Будапеща                      

В чест на започването на сезона на изкуството из всички големи зали в града в продължение на три седмици се поставят специални танцови, класически и театрални представления. Традиционно фестивалът започва на 25 септември – денят на смъртта на Бела Батрок - унгарски композитор и пианист.    

Седмици на съвременната музика                      

Провеждан по едно и също време с Художествените седмици в Будапеща, този триседмичен фестивал включва изпълнения на съвременна музика отново във всички големи зали из града. Започва на 25 септември. 

Забележителности около Будапеща

Избрани оферти