Малта – страната на рицарите

Вижте галерия
1 от 8

 

Малта е най-малката страна членка на ЕС. Тя се намира в Средиземно море и се състои от 3 обитаеми острова  - Малта, Гозо и Комино. Площта й е малко на 300 кв. км , но пък историята й е необятна.

Историята на Малта датира над 7 хилядолетия. Първите заселници по тези земи са се появили около 5 хил.г.пр.н.е. и според археолозите били пришълци от друг остров – Сицилия. Към 1200 г. пр. н. е. Малта е колонизирана от финикийците. Местните жители твърдят, че са наследили от тях езика си. Започва поредица от нови колонизации – все преди Христа – в VIII век от гърците, в VI век от картагенците, в 218 година от римляните.

Мълчаливи свидетели на хилядолетната история са 23-те мегаликическите храма. Обърнати са на юг и при слънцестоене светлината пада точно върху главния им олтар. Най-старият от тях се намира на остров Гозо и е построен около 3 600 г. пр. н.е.

Столицата на МалтаЛа Валета е търговски, административен и туристически център на страната. Нейната история  е тясно свързана с рицарите от ордена на Свети Джон (така наречените Hospitallers ), който е основан в Йерусалим по времето на кръстоносните походи.

Непременно трябва да посетите археологическия музей, катедралата “Свети Йоан”,където може да се види шедьовъра на Караваджо “Обезглавяването на Свети Йоан”, дворецът на Малтийския орден. Интересно преживяване е ритуалното гърменето на топове всеки ден по обяд. Не пропускайте и музеите, които са като паметник на многобройните проведени битки през годините на територията на страната.

В близост до Ла Валета се намира и кварталът Слиема, където са разположени едни от най-красивите туристически хотели в Малта. Тук са и „шопинг центровете” на известни и местни марки. Важно е да се отбележи, че за разлика от храната в Малта, която гони европейски цени, цените на повечето от известните световни марки са доста под европейските.

Малта може спокойно да се обиколи за три дни. Нейната стара столица е Мдина или  “Градът на тишината” (Silent City), защото движението на автомобили тук е забранено.

Гордостта на града е Катедралата, както и крепостния насип, който разкрива прекрасна гледка на острова.

Може да се разходите из ботаническите градини и селището на занаятите. Всички заведения и магазини са идържани в старинен стил в столицата. Населението е изключително религиозно и на всяка улица има голяма църква или катедрала. По същата причина повечето от сувенирите са на религиозна основа. В Малта се изповядва католицизъм.

Има ферибот на всеки 40 мин от Малта до остров Гозо, който е спокоен, селскостопански район. Той е беден на сгради и обекти, но има страхотна запазена природа, както и заведения в местен, автентичен вид.

Атракция на острова са ежегодните фестове, които събират гражданите на празненства и ритуали.

На Гозо най-забележителни са църквите – храмове Джгантийя, които датират от 3600 г пр. Хр.,както , Лазурният прозорец и Синята пещера. В тях няма служители, а хората сами се грижат за поддръжката им и реликвите.

При престоя си в Малта е важно да знаете: такситата са много скъпи, заради малките разстояния (по-добре наемете кола); втори официален език е английският; движението е английски тип (обратно на нашето); возенето с корабче или яхта е сред най-заслужаващите си емоции в страната.

Вижте най-добрите оферти за пътувания до Малта!

Дата: 04 февруари 2015 г.
4.5/5, 44269 гласа
Забележителности около Валета