Йерусалим

За града

Оферти

Статии

Йерусалим / Jerusalim

Йерусалим или Ерусалим (Jerusalim) е древен град в Близкия изток от ключово значение за юдейството, християнството и исляма.Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица. Палестинските автономни власти претендират Източен (Арабски) Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел Тел Авив и затова техните посолства са в този град. Йерусалим е град в Израел, намиращ се на Иудейското плато, западно от Мъртво море. Население - 429 000 жители. Свързан е с пристанището Яфа чрез жп линия, дълга 87 км. Определя се като "свещен град" за християни, юдеи и мюсюлмани. Първите данни за съществуването на Йерусалим се отнасят към средата на 2 век пр.н.е. Влиза в състава на много древни и средновековни държави. Твърде малко се знае за цитаделата, наричана Йевус, която Давид превзема през 1000 пр.н.е. и след като променя името й, прави от нея средище на еврейския народ през 1004 пр.н.е.. Неговият син Соломон построява великолепен храм, крепостни стени и дворец.

Йерусалим е свещен място на три религии – християнство, юдеизъм и ислям, а в същото време е столица на Израел и най-голям град в страната. Златният град, както го наричат на иврит, е уникално място, където Iи и XXIи век се смесват, като всеки период запазва своята идентичност и пространство. Тук живописни старинни квартали са се сгушили под блестящите офис-кули и апартаменти. Трябва да го видите, за да повярвате.


Йерусалим е голям и може да бъде разделен на няколко района.

  • Старият град и неговите стени са включени в списъка на ЮНЕСКО за Световното културно наследство. Това малко древно селище е дом на вярата на християни, евреи и мюсюлмани и наистина спира дъха на всеки човек.

 

  • Западен Йерусалим е еврейско-израелската част от града, позната още като Нов Йерусалим. Това е модерният, търговски център в града, където е фокусирано развитието на столицата от времето на постигането на  независимостта през 1948 г., до реунификацията на града със Шест дневната война през 1967 г.

 

  • Източен Йерусалим е дом предимно на арабското население.

 

  • Меа Шерим е района населяван предимно от православни евреи. Тук трябва да сте облечени консервативно. Кварталът изглежда като стар полски град от началото на 19и век.

 

  • Германската колония е квартал в Западен Йерусалим, югоизточно от центъра на града. Това е чудесно място да пиeте кафе или да седнете в някой ресторант. По тези улици може да чуете повече английски, отколкото иврит.

 

  • Ейн Керем е относително изолиран квартал в Западен Йерусалим, който е запазил атмосферата на селото. Заобиколен е от живописни хълмове, покрити с кипарисови и маслинови дръвчета. Тук живеят много скулптори, които са отворили многобройни галерии.  В района са построени няколко църкви, защото се смята, че тук е рожденото място на Йоан Кръстител.

Важна информация:

Население: 763 600 жители

Валута: Израелски шекел

Спешен телефон:
Полиция: 100
Бърза помощ: 101

Какво трябва да знаете?

Поща
Израелските пощи работят между 08:00 и 12:00 и между 14:00 и 18:00 часа, от неделя до четвъртък.

Телефонни кодове
Код на страната:  02
Код на областта: 972

Транспорт

Летище
Главният вход към Израел е новопостроения Терминал 3 на Международно Летище Бен Гурион, кръстено на първия премиер на страната. Намира се близо до Лод, до магистралата свързваша Тел Авив и Йерусалим – магистрала 1. Пътуването до центъра на града отнема окло 40-50 минути, а в натоварените часове и повече.

Обществен транспорт
Най-добрият начин да се предвижвате е с автобус. Трябва обаче да знаете, че градската автобусна система е объркваща. Дори и жителите на Йерусалим няма да могат да ви помогнат, ако не я ползват редовно. Маршрутите и номерата на рейсовете се сменят често. Повечето автобуси са тъмно зелени, но се срешат и от по-старите - бяло-черввни.

Таксита
В града има много таксита, но трябва да внимавате да не ви разкарват напразно из града, както и да не ви искат някаква определена сума, вместо тази, която апаратът показва. Настоявайте шофьорите да включват апарата  (Mon-eh) и не би трябвало да имате проблеми.

Заведения

Хранене
The Eucalyptus
Тук предлагат библейска израелска кухня, известна с менюто “ shir hashirim”. От заведението се разкрива гледка към цитаделата Давид и готвачите са международно признати. Кошер

Matameh Tziona
Малък семеен ресторант, популярен сред студентите. Предлагат фалафели, шаварма, шницели и много други вкусни ястия. Отворено е от неделя до четвъртък между 10:00 и 22:00 часа.

Shalom Felafel,
Намира се на улица  Bezalel 36 и работи от неделя до четвъртък между 11:00 и 20:30 часа. Кошер.
Melech Shawarma,
Тук правят най-добрата шаварма в града, при това само за 15 шекела за порция. Кошер.

Falafel Hamelech (Falafel King) (Цар Фалафел)
Намира се на пресечката на улици  King George и  Aggripas, точно в центъра на града. Евтино и вкусно. Фалафел в питка и сода струват около 14 шекела. Не пропускайте да си сложите и „амба“ - подправка на основата на манго, която трудно може да намерите извън този регион. Кошер.

Steakiat Tzeziahu Talpiot
Ресторант, където предлагат основно месо и шишчета. Ще ви излезе между 45 и 60 шекела за човек, но пък всичко е много добро. Опитайте и салатите и прясно приготвения хляб. Кошер.

Барове & кафенета
В Йерусалим има много условия за нощен живот.  Най-добрият начин да влезете в даден клуб и да си изкарате добре, е да познавате някой човек, който работи там.

Artel Jazz Club
Kлубът се на мира на улица Hamalka 9, в Руския квартал. Всяка вечер в 22:00 часа има джаз концерт. Храната и напитките са страхотни, а има и безплатен безжичен интернет.

Old Friend Rock Bar
Old Friend Rock Bar се намира на ул. Jaffa 19, площад Safra Square. Типичен рок бар със смесена клиентела от студенти и чужденци. Има вечери със специфичен стил рок – класически рок, метал, хардкор, алтернативен, ска, пънк и .н. Заведението работи всеки ден, като между 20:30 и 22:00 часа, освен в петък, получавате две питиета на цената на едно.

Rosa
Малка квартална кръчма в покрайнините на пазара  Ben-Yehuda Market, като точният адрес е  Hadekel 2. Евтин алкохол и добра музика.

Stardust
Това е една от най-старите кръчми в Йерусалим. Основана е през 96а година и е кръстена на албума на Дейвид Бовие. Тук идват студенти, художници, както и чужденци. Общо взето младежка клиентела. Музиката е основно в алтернативен стил – предимно то Англия, а цените са доста добри. Щастливия час с бонус питиета започва в 16:30 и продължава пет часа. Има голям екран, на който показват всички големи спортни събития.

Uganda
В Uganda на Aristobolus 4, Руския квартал, може да пиете кафе и бира, да послушате музика и да разглеждате комикси.

Prague
Заведението работи от 18:30, докато има хора. Източно европейски бар и ресторант, предалгащ страхотна народна храна с много бира. Намира се на ул. Rivlin 6.

Cafe Net

Приятно кафе на третия етаж в сградата за потеглящи на Централната автогара, на ул.  232 Jaffa.

Netcafe
Netcafe е на улица  Heleni Hamalka 9, в Руския квартал. Преди да дойдете се обадете да проверите дали работи, защото работното му време варира. В събота обаче винаги е затворено.

Ali Baba
Ali Baba на ул. Via Dolorosa, в Стария град предлага безплатно кафе и чай.

Забележителности

Старият град
Старият град е историческото ядро на Йерусалим. Заобиколен от стени от османския период, той е изпълнен със забележителности от голямо историческо значение и кипящ живот.

  • Най-важното свято място за евреите е Храмовият хълм - Хар Хабаит и Западната стена – Хакотел Хамаарави, която е част от запазената стена на храма, построен преди 2000 години.
  • Църквата  на Божи гроб е на края на улица Via Dolorosa (Пътят на скръбта), в християнската част на Стария град. Това е най-свещеното християнско място в града. Храмът е построен през 1099 г. от кръстоносците и е първа дестинация за поклонниците, когато дойдат в Йерусалим.
  • Храмовият хълм в ислямския квартал на Стария град, е третото по значимост място за Исляма и пример за ислямска архитектура от времето на умаядите до времето на османците. Това място е важен религиозен и образователен център и до днес. На върха му е величественият Купол на скалата. Разпростиращ се на 35 акра земя с фонтани, градини и куполи, Храмовият хълм е дом на следните забележителности: джамията Ал Акса (Al-Aqsa Mosque) е мястото, за което се смята, че пророка на исляма – Мохамед, се е пренесъл в отвъдното;  Кубат Ал-Сакра (Qubbat Al-Sakhra) – Куполът на скалата е може би най-известната Забележителност в Йерусалим, със златния си купол, осмоъгълната си форма и стени изписани със стихове от Корана. Храмът е затворен за не мюсюлмани. Също така е смятан за най-красивата ислямска сграда в света.
  • Еврейската част на Стария град бе напълно престроена през 1969 г., след арабско-израелската война от 1967 г. Тук все още са запазени много шедьоври от античността като улицата Кардо (700 г. пр. Хр.) и Западните стени (50.г. пр. ХР.). Определено трябва да посетите този район, особено стените.


Израелският Музей
Това е най-големият музей в Израел. Тук е “Музеят на книгата”, където, също така може да видите модел на античен Йерусалим. Има и големи археологически и художествени секции. Входа е 45 израелски шекела.

Yad Vashem
Това е музей на  еврейското унищожение. Няма входна такса, но туровете може да струват около 30 шекела. Деца под десет годишна възраст не се допускат в същинската част на музея, но пък може да разглеждат други секции.

Гробищната градина на улица Nablus
Гробищната градина на улица Nablus в източен Йерусалим, е мястото, където е бил убит Исус. Гробницата се намира в голяма градина, където може да се откъснете от кипящия Източен Йерусалим. Задължително място за посещение.

Библейският зоопарк
Библейският зоопарк е една от най-популярните забележителности в Западен Йерусалим.

Забележителности около Йерусалим

Избрани оферти