Валета

За града

Оферти

Статии

Валета / Valeta

Валета (Valletta) е столицата на Малта, разположена е на брега на Средиземно море, на най-големия остров на държавата. На италиански се нарича La Valletta, поради което и на български понякога се среща като Ла Валета. Когато посещава Валета през 1830 г., бъдещият британски премиер Бенджамин Дизраели я нарича "Град на дворци, построен от джентълмени за джентълмени" и бързо ще се убедите в изискаността и средиземноморската елегантност на този град.

Първият камък на града е положен през 1566 г. Самото му основаване и история са свързани с рицарите от Ордена на свети Йоан, които поради липса на пари поискали заем за издигането му от папа Пий и испанския крал Филип. Името на малтийската столица е свързано с основателя й - великият магистър на ордена Жан Паризо дьо ла Валет.

Валета заема площ от около 55 хектара, на които са разположени над 320 архитектурни паметника, което го прави един от най-богатите на архитектурни паметници градове в света. Цялата столица е включена в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1980 г. Сградите, улиците и площадите са в стилове от ранния XVI век до барок и модернизъм. 

Градът има две естествени пристанища - Марсамшет и т.нар. Голямо пристанище (Grand Port). 

Важна информация

Население: 368 250 души

Валута: евро (EUR)

В работни дни банките са отворени до ранния следобед, а в събота - до обяд. Обменното бюро на международното летище е отворено денонощно. Навсякъде лесно ще намерите АТМ устройства, банкомати и банки. На много места се приемат международни кредитни и дебитни карти.  

Работно време: Повечето магазини са отворени от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа. Някои магазини в туристическите зони на града остават отворени и по обяд.

Интернет страници за Слима: www.visitmalta.com, www.mta.com.mt, www.cityofvalletta.org

Спешни телефони: 112

Защита на потребителя: +356 21250221

Туристическа информация:

Туристически офис 1: Адрес: 229, Merchants Street

Тел. +356 22 915440-2

Работно време: понеделник-събота 9:00 - 17:30 часа, неделя 9:00 - 13:00

Туристически офис 2 (крайбрежен район): Кей Пинто (Pinto Wharf), тел. +356 21220633

Работно време: понеделник-неделя 8:00 - 17:00 часа

Здраве: Аптеките във Валета работят обикновено от 9:00 до 13:00 и от 16:00 до 19:00 часа, а в неделя поемат дежурства от 9:00 до 12:30. Аптеката на летището е отворена ежедневно, включително и в неделя и на национални празници, от 9:00 до 17:00 часа.

Телефон на болницата на остров Малта: +356 25450000 (Mater Dei Hospital)

Език: Официалните езици във Валета са малтийски и английски. Малтийският е семитски език, който използва латиница. През вековете в него навлизат много думи от английски, италиански и френски. Италианският също е широко разпространен. Табелите с имената на улиците са написани първо на малтийски, а след това на английски. Ако търсите улица или място, най-добрете запишете и двете имена.

Национални празници: 1 януари, 10 февруари, 19 март, 31 март, 1 май, 7 юни, 29 юни, 15 август, 8 септември, 21 септември, 8 декември, 13 декември, 25 декември

Съвети: Имайте предвид, че на пиянско поведение се гледа с лошо око на острова, а нудизмът е противозаконен.

Алкохол и пушене: В Малта можете да купите алкохол, ако сте навършили 17 години, а цигари - ако сте на 18. Забранено е пиенето на алкохол на улицата и пушенето в затворени пространства. Въпреки това повечето заведения имат зони за пушачи.

Транспорт

Летище

Международното летище в Малта се намира на около 10 км от Валета, между селата Лука и Гудя. От летището можете да вземете автобус номер 8, който пристига директно във Валета и потегля на всеки 25-30 минути. Можете да вземете и такси от летището, като е добре да имате предвид, че тарифите на такситата от летището и от международния терминал на пристанището са фиксирани.

Уебсайт: www.maltairport.com (и разписание на автобусите до Валета)

Автобуси

Разстоянията във Валета са много малки и ако не бързате, спокойно можете да разгледате града пеша. Придвижването с автобус в града и до други градове е бързо, удобно и евтино. Във Валета се движат специални нощни линии на автобусите до 3 часа след полунощ, но имайте предвид, че някои се движат до късно само от средата на юни до средата на септември. В зависимост от дължината на маршрута билетът за единично пътуване струва между 0,35 и 0,58 евро. Можете да си купите дневен билет, с който се движите свободно навсякъде на остров Малта (големия остров от архипелага, върху който е разположена страната). Цената му е 3,50 евро.

Уебсайт: https://www.publictransport.com.mt/

Такси и коли под наем

В туристическите зони много лесно ще намерите такси. Таксито може да ви вземе отвсякъде, с изключение на автобусните спирки. Такситата във Валета са бели. Цената на километър е между 1 и 1,40 евро, а първоначалната такса е 3,50 евро.

На много добри цени в сравнение с други европейски градове можете да вземете автомобил под наем, като на практика е невъзможно да се изгубите, докато шофирате. Цените варират между 16 и 28 евро на ден. 

Ферибот

От Валета можете да стигнете до съседния остров Гозо с редовните фериботни линии. Пътуването отнема около 30 минути в едната посока.

Заведения

Храненето във Валета е неизчерпаем източник на вкусове и аромати. Можете да избирате измежду различни блюда, сред които задължително опитайте прясна риба и типичното заешко задушено. Повечето ресторанти предлагат отлични листи с местни и чуждестранни вина.

Независимо дали се намирате на самия бряг на морето или в друга част на Валета, винаги можете да откриете уютно кафене. Цените са много добри и на повечето места към кафето можете да добавите лека закуска или сандвич. 

Нощният живот също може да се определи като разнообразен и предлагащ по нещо за всеки вкус. Вечер можете да избирате между дискотеки, барове и пъбове. През уикендите дискотеките са отворени до около четири часа сутринта.

Шопинг

Валета е идеалната дестинация за шопинг, независимо от какво се нуждаете. Освен богатото разнообразие от магазини, всеки ден има пазар, който отваря в 8 часа сутринта. Тук е мястото да се пазарите, но дори и да нямате успех в договарянето на цената, самата обиколка из пазара е интересно изживяване. Имайте предвид, че на официални празници повечето магазини са затворени.

В покрайнините на града всяка неделя сутрин се организира друг пазар - на открито.

Забележителности

Археологическият музей

Археологическият музей излага артефакти от пристигането на първите хора на острова през 5200 г. пр. Хр. до 2500 г. пр. Хр. Работи от понеделник до неделя от 9:00 до 17:00 часа, входът е 5 евро 

Катедралата “Св. Йоан Кръстител”

Катедралата "Св. Йоан Кръстител" има статут, равен на архиепископската катедрала "Св. Петър" в град Мдина, заради което я наричат "съкатедрала" (co-cathedral, concattedrale). Построена е през XVI в. като монашеска църква за нуждите на Ордена на малтийските рицари. Изографисана е от италианския художник Караваджо. 

Уебсайт: www.stjohnscocathedral.com

Дворецът на Великия Магистър

Дворецът на Великия Магистър е доминиращата сграда на Дворцовия площад (Palace Square) и винаги е приютявала управниците на Малта - първо рицарите, след това британците, а днес - президента. Когато парламентът не заседава, можете да разгледате двореца безплатно и ще се убедите колко много има за гледане.

Каза Рока Пикола (Casa Rocca Piccola)

В над 50-те зали на този музей можете да се запознаете с естетиката, богатствата и традициите на малтийските благородници през последните 400 години. Музеят разполага и с бомбено убежище от времето на Втората световна война. Работи от понеделник до събота от 10:00 до 16:00 часа, като се влиза на кръгъл час.

Уебсайт: www.casaroccapiccola.com

Aдрес: 74, Republic Street

Музей на изящните изкуства

Музеят представя колекция от произведения на изкуството от Ранния Ренесанс до наши дни. Отворен е от понеделник до неделя от 9:00 до 17:00 часа. Вход: 5 евро (намаления за студенти, деца и пенсионери).

Адрес: South Street

Tел. +356 21225769

Военният музей

Военният музей се намира в крепостта "Свети Елмо" и е сред най-популярните туристически дестинации, където ще се запознаете с военната история на страната. Работи от понеделник до неделя от 9:00 до 17:00 часа. Вход: 6 евро

Оръжейната палата

Чудесна експозиция на оръжейни колекции на рицарите от Ордена на Свети Йоан, изложени в оригиналната си сграда. Някои от оръжията се намират в тази сграда от 1604 г. Работи от понеделник до неделя от 9:00 до 17:00 часа. Вход: 10 евро

Адрес: Дворецът на Великия магистър

Музеят на играчките

На три етажа можете да разгледате играчки от 1950 г. насам. Работи от понеделник до петък от 10:00 до 15:00 часа. Вход: 2,33 евро, за деца - безплатно

Адрес: 222, Republic Street

Градините Барака (Barakka Gardens)

Разделят се на Долна и Горна градина Барака и предлагат зашеметяваш изглед към Голямото пристанище. Любопитно е, че са построени върху полу-крепост.

Събития

Март

Карнавалът на островите Малта и Гозо

Карнавалът в Малта датира от векове. Провежда се една седмица преди Пепелната сряда (в католическия календар се отбелязва 45 дни преди Великден, по време на Великите пости). Макар карнавалът да се провежда в редица малтийски градове, най-пищен и богат е в столицата Валета. Празненствата и шествията от маскирани хора продължават от петък до вторник.

Април

Малтийският фестивал на фойерверките

Ежегодно на 29 и 30 април Голямото пристанище се превръща в идеалния декор за Малтийския фестивал на фойерверките. Най-добрите места за наблюдение на спектакъла са Та'Лиесе/Кей Бариера (Ta'Liesse/Barriera Wharf) и Валета.

Юли

Малтийският арт фестивал

Малтийският арт фестивал привлича ежегодно хора на всякаква възраст с различни вкусове и очаквания. В продължение на три седмици през юли можете да се потопите в невероятната атмосферата на музика, театър, визуални изкуства и танци. 

Уебсайт: www.maltaartsfestival.com

 

Международният джаз фестивал в Малта

Международният джаз фестивал в Малта се провежда всеки юли в три поредни вечери в Та'Лиесе във Валета. Има намаления за студенти, пенсионери и групови билети.

Уебсайт: www.maltajazzfestival.org

Забележителности около Валета

Избрани оферти