Памуккале - памукова крепост с целителна сила от римски времена

Вижте галерия
1 от 5

 

Игра на природата и земя на геологически вълшебства, Памуккале (Памуковата крепост) наподобява поредица от избелени оризови тераси, когато се приближите. Белите травертинови етажи, съединени заедно като огромни водни лилии чрез вкаменени водопади като захарен памук и блестящи бели сталактити, са резултатът от топли минерални извори, чиито богати на калций отлагания са се натрупали в течение на хилядолетия.

Популярен курорт от римско време, Памуккале все още привлича туристи, които изпадат в празнично настроение от причудливите образувания и извънземната чудатост на мястото. Те са също толкова изумителни през деня, когато изглеждат чисто бели, колкото и при залез, когато приемат приглушените розови пурпурни пастелни цветове на небето.

Макар и доказано вредно за басейните – и въпреки едно правило, което рано или късно ще бъде наложено, – кисненето във вода с температура 36 °C е разрешено засега, макар всичко друго, освен плискане, въргаляне или потапяне на краката, да идва малко в повече, предвид на това, че повечето от басейните са дълбоки само до прасеца.

Иначе невзрачният мотел „Памуккале“ е изграден върху мястото на древна свещена римска баня; потопени стълбове и архитектурни фрагменти са разхвърляни по дъното на басейна, който е достатъчно дълбок за плуване.

Къде: 19 км северно от Денизли, 220 км източно от Кушадасъ, Турция
Най-добро време: пролет и есен за разглеждане

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Кушадасъ!

Снимки: Thinkstock/Gulliver

Дата: 31 август 2015 г.
4.5/5, 32435 гласа
Забележителности около Кушадасъ