Начало / Статии / Статии - Гърция

Oстров Самос - уважете виното в родината на Питагор

Автор

/

Ако сте страстни фенове на виното, вашето място е гръцкият остров Самос. Там ще се доближите с една крачка до боговете, защото той е родното място на богиня Хера.

Самос  е най-източният гръцки остров в Егейско море и е почти на една ръка от Турция -  1500 м го делят от турския малоазийски бряг в най-тясната точка на пролива Микали. Островът носи прозвището "Вечно зеленият остров", а ще разберете защо - едва след като го посетите.

Гръцкото изкушение е малко по-малко от 500 кв. км и столицата му носи същото име като него – Самос. Това с което китното местенце може да се похвали определено е виното! Още от древността е прочуто самоското вино – конкретно бялото, чиято сладка жилка му е печелила слава през годините. Напитката е била основен източник на доходи за острова. През деветнайсети век самоските вина се изнасят за Триест, Ротердам, Бремен, Марсилия, Хавър, Бордо, както и за пристанищата на Османската империя като Измир, Солун, Чешме, Александрия. Най-вкусните и прочути сред тях са : "Самена", "Селана", "Дориса", "Самос нектар" и имат завиден имидж на международните пазари и изложения.

Другата напитка, известна като "запазена марка" на Самос, е узото "Йокаринис". През 1910 г. Елени Йокарини започнала да произвежда узо, известно като "Узото на вдовицата" и така  поколения наред се спазва традиционната рецепта за неговата дестилация.

Пригответе се да вкусите и едни от най-вкусните бадеми и до съвършенство приготвените сушени кайсии, които също са сред специалитетите за този гръцки рай.



Жителите на Самос се гордеят с доста именити люде, родени на техния остров. На първо място това е Питагор. Философът Епикур, както и математикът Аристарх, съшо са били сред жителите кореняци там. В столицата има археологически музей с богата експозиция от различни периоди.

На острова има няколко добре запазени манастира с ценни фрески. Близо до светата обител "Панагия Врондиани" се намира едно от забележителните технически достижения на древността, което е напълно запазено и отворено за посетители. Нарича се  "Траншеята на Евпалинос" (по името на неговия инженер) и представлява подземен тунел с два входа, прокопан в скала с дължина над 1000 метра, използван в древността като водоснабдително съоръжение.

Тъй като според легендата Хера е била родена на Самос, няма как това да не е дало архитектурно отражение. Сред забележителностите, които ще ви потопят в мистична обстановка, определено са руините на античния храм на богинята Хера. Този обект, както и останките от древното укрепление на пристанище Питагореон, са включени в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.



Когато отивате на остров, където и да е, в куфара ви първото нещо, което трябва да присъства е банският. И в този случай ще ви потрябва! Остров Самос има живописни плажове, в които се мият кристално сини води. Пристанището пък осигурява достъп до лодки, с които спокойно да пообиколите наоколо, а защо не и да се разходите до Кушадасъ, който се намира на по-малко от 2 км.

Островът дава своя принос и към рок културата, тъй като всяка година се провежда тридневен рок фестивал с висока посещаемост.

Къде: остров Самос, Гърция

Вижте актуалните оферти за почивка в Гърция!

>
10 юли 2023 г.

Тагове

винен туризъм

гастрономия

гръцки острови

идеи за уикенд

романтични места

Забележителности наоколо

Избрани оферти