Кушадасъ

За града

Оферти

Статии

Кушадасъ / Kushadasy

Кушадасъ (Kusadasi) е град в Турция, разположен на брега на Егейско море. Буквално преведено, името на града означава "Птичи остров". Предполага се, че името му идва от малкия скалист остров с формата на птича глава, разположен близо до старото пристанище в града. Друго обяснение е, че по време на сезонните миграции на него се събират хиляди птици. Старите къщи по крайбрежието, някои от които превърнати в приятни кафенета, и чистите плажове създават неповторимата атмосфера на града.

Преди XV век градът се е наричал "Скала Нова" и е бил оживен център за търговците от Венеция и Средиземноморието. Градът е разположен в непосредствена близост до античния град Ефес.

Важна информация:

Население: 50 000 души

Валута: турска лира (TRY)

Най-добре пазарувайте с лири в магазините и заведенията, въпреки че навсякъде приемат евро и американски долари. Ако плащате в друга валута, обменният курс зависи от продавача или сервитьора. Можете да обмените пари в пощенските офиси или в обменни бюра, никога не обменяйте пари в хотела или заведенията. Почти навсякъде приемат международни кредитни карти.

Преди да платите с кредитна карта, попитайте продавача - може да получите по-ниска цена, ако платите в брой вместо с кредитна карта, защото магазините плащат 7% комисионна на банките при картови плащания.

В града лесно ще намерите АТМ устройста.

Работно време: По време на туристическия сезон повечето магазини и заведения работят през целия ден (без почивка на обяд) и до полунощ. Държавните учреждения работят от понеделник до петък от 9:00 до 17:30 с почивка между 12:30 и 13:30 часа.

Спешен телефон: 112

Полиция: 155

Здраве: По-добре не пийте вода от чешмата. Аптеките (на турски eczane) в Кушадасъ работят от понеделник до събота. Ако имате нужда от аптека в извънработно време или в неделя, на витрината на всяка аптека има списък с адресите на дежурните аптеки.

В Кушадасъ има много здравни центрове, много от хотелите разполагат със собствени.

Телефонни кодове
Код на страната: 0090
Код на областта: 0256

Език: Официалният език е турски, но в курорта спокойно ще се оправите с английски, руски и немски.

Транспорт

Летище

Има две близки международни летища в района. Международното летище "Аднан Мендерес" в Измир (летищен код ADB) се намира на около 80 км от Кушадасъ. Оттам няма директен автобус за Кушадасъ. Трябва да стигнете до центъра на Измир, оттам да вземете автобус до автогарата, която се намира в друга част на града, и оттам да вземете автобус за Кушадасъ.

Уебсайт на летището в Измирwww.adnanmenderesairport.com

Летището в Бодрум (BJV) е на 130 км от Кушадасъ. Оттам можете да вземете такси (тарифите до 44 града в региона са изложени на табло). До Кушадасъ цената е около 85 евро. Друг вариант е да стигнете до центъра на Бодрум (3 евро) и оттам да вземете автобус до Кушадасъ. 

Уебсайт: www.bodrum-airport.com

Автобус

Придвижването в града става с минибуси (dolmus, долмуш). Те се движат между 7:30 и 24:00 часа. Лесно ще откриете спирките по знаците на улиците. Централната автогара е на около 1 км от центъра. Оттам минибусите минават през центъра и стигат до брега и до почти всички хотели и атракциони. Имената на хотелите са изписани на стъклото, но не всички, така че ако не виждате своя, попитайте шофьора.

Има автобусни връзки с най-близките летища, както и с всички по-големи турски градове и курорти. Автобусите потеглят от централната автогара (Otogar).

Ферибот

Кушадасъ е спирка за круизни кораби. Пристанището е свързано с 6-лентова магистрала с международното летище "Аднан Мендерес" в Измир. Можете да наемете лодка за еднодневна екскурзия до Гюзелчамлъ.

Ежедневно (1 април - 31 октомври) ферибот тръгва от Кушадасъ за гръцкия остров Самос - два пъти дневно. Пътуването трае около 1 часа 45 мин. Еднопосочен билет струва около 35 евро, двупосочен билет в рамките на същия ден - около 40 евро, двупосочен с отворена дата на връщане - 55 евро. Прочетете повече за остров Самос.

Такси и кола под наем

По-добре не чакайте такси на улицата, а помолете да ви поръчат в хотела или попитайте за номер на таксиметрова компания. Такситата са жълти с името на компанията, не е нужно да договаряте цената, следете само дали таксиметърът е включен при влизането си в таксито. Имайте предвид, че тарифите на такситата са двойни между 24:00 и 6:00 часа.

Трябва да сте на 21 години, за да намете автомобил. Докато шофирате кола под наем, винаги носете споразумението за наемане на кола. При катастрофа трябва задължително да информирате полицията според турските закони независимо дали има пострадали.

Ограничението за скоростта е 50 км/ч в населени места, 90 км/ч извън населени места и 130 км/ч на магистралата. Предпазните колани са задължителни.

Заведения

Докато сте в Кушадасъ, не пропускайте да опитате автентично турско кафе и ракия. В Кушадасъ има много кафенета, барове и ресторанти с местна и международна кухня и изглед към Егейското крайбрежие.

Balikcilar Kahvesi (Балъкчълар кахвеси) означава Рибарското кафене. То е предпочитано място за отмора и чаша кафе с палачинка гьозлеме от местните и от рибарите, разбира се. Не очаквайте луксозна обстановка, цените са ниски. Ще стигнете до него по стълбите отдясно на рибния пазар. Отворено е денонощно. Можете да си купите прясна риба от пазара и да я донесете в заведението, където да ви я сготвят.

Шопинг

Центърът на Кушадасъ е близо до морския бряг. Там ще намерите много магазини, както и открит пазар, откъдето можете да си вземете сувенири, килими или бижута. Продавачите обикновено правят всичко възможно, за да привлекат вниманието ви и да ви накарат да влезете в магазина им. Пазаренето е естествена част от пазаруването на открития пазар.

В сряда се продават предимно дрехи. В петък е пазарът за хранителни продукти - пресни плодове и зеленчуци, сирена, турски чай и маслини. Цените са по-високи сутринта и постепенно започват да падат следобед.

Магазините са отворени до късно вечерта.

Забележителности

Ефес

Само на 18 км от Кушадасъ се намира Ефес (Ephesus или Efes). Ефес е разположен на голяма площ и там се намира най-голямата сбирка от римски руини на изток от Средиземноморието.  Можете да видите храма на Артемида – едно от седемте чудеса на древния свят, както и дома, в който Дева Мария е прекарала последните си дни.

Птичият остров / Островът на гълъба (Pigeon Island)

Птичият остров се е превърнал в символ на Кушадасъ. Изградената на него византийска крепост е предпазвала Кушадасъ от пиратски нападения в миналото. В действителност той представлява полуостров, до който можете да стигнете пеш (близо до пристанището е) или с маршутка. Прочетете повече за Птичия остров.

Кервансарай Йокюз Мехмет Паша

Кервансараят е построен от Йокюз Мехмет Паша, който е бил везир по време на управлението на османския султан Ахмет I. Днес е превърнат в хотел.

Национален парк Полуостров Дилек

Само на 20 минути път южно от Кушадасъ ще откриете гори и планински пътеки и усамотени плажове - разнообразие от атмосферата в курорта. Можете да прекарате целия ден в откриване на следващия закътан плаж или дива гора. Носете си вода и храна.

Градските стени

До днес е запазена само една от трите древни градски порти.

Женският плаж (Kadinlar Plaji)

Намира се в околностите на Кушадасъ, до хотел "Imbat". Наречен е така, защото в миналото е бил разрешен за слънчеви бани само за жени. Днес е отворен за всички и е един от най-оживените плажове.

Аквапарк Adaland

Подходящ за семейства аквапарк с делфинариум, където можете да прекарате целия ден. Уебсайт: www.adaland.com

Памуккале

Памуккале се намира на около 190 км от Кушадасъ. На върха на Памуккале се намира древният град Йераполис, като и двете са в списъка на световно наследство на ЮНЕСКО. В падината на река Мендерес има множество земетресения, вследствие на което са се образували множество минерални извори. В тях се съдържало голямо количество варовик и така се е образувал Памуккале. Той прилича на замръзнал водопад. Изключително красиво място, посещавано от Клеопатра в древността.

Събития

Юли

Фестивалът в Кушадасъ

Провежда се ежегодно в средата на юли.

Септември

Фестивал Море и пясъчни дни (Sea and Sand Days)

Този фестивал събира фолклорни групи от цял свят и представя традиционни танци от всички краища на света. 

Забележителности около Кушадасъ

Избрани оферти