Истанбул

За града

Оферти

Статии

Истанбул / Istanbul

Истанбул (Istanbul) е разположен от двете страни на Босфора. С небе, обсипано с куполи и минарета, Истанбул е един от истински романтичните градове. Историята му датира назад във времето, като започнем от Византия и водещото му място в Османската империя до днес, когато е най-големият град в Турция и нейно културно средище. В този огромен град можете да се разхождате по същите улици, където са минавали кръстоносците и султаните, да се възхищавате на джамиите, да надникнете в султанския харем или да се пазарите на Капалъ чаршия.

Лесно е да се загубите в историята на Истанбул, но модерен Истанбул, от своя страна, е един кипящ метрополис, така че има какво да видите и от него. Търговията е от световна класа, а нощният живот около площад Таксим продължава до ранни зори. И въпреки че Истанбул не е столица, той е културният и бизнес център на страната, откъдето започват всички нови тенденции.

Градът е разположен и в Европа, и в Азия. Една разходка около джамията Султанахмет (известна още като Синята джамия), площад Таксим, музеите и Капалъ чаршия, ще ви пренесе както в историята на града, така и в неговия ежедневен живот. Модерен Истанбул е от азиатската страна на моста Галата – в квартал Бейоглу, около площад Таксим и в северните предградия, където може да намерите добри ресторанти и магазини. В азиатската част на Истанбул туризмът не е навлязъл толкова и ако имате време, разходете се там, за да видите едно различно лице на града. Трафикът между двата континента е доста натоварен – фериботите по Босфора не спират, а опашката на Златния рог е постоянна. По крайбрежните улици има много кафенета, в които може да пийнете по чаша чай или турско кафе и да се любувате на гледката.

Важна информация:

Население: 13 млн. души

Валута: Турска лира (TRY)

Обменяйте пари само в обменните бюра и банките. По принцип в Истанбул свободно можете да пазарувате с американски долари или евро, но най-изгодно е да използвате турски лири, тъй като в противен случай обменният курс зависи само от продавача. Не обменяйте пари при случайно спрели ви на улицата хора.

Работно време: Официалното работното време на повечето магазини е 09:00 – 18:00 часа. Въпреки това някои магазини, особено в туристическата част, са отворени до полунощ. 

Спешен телефон:112

Туристическа информация

Туристическа информация има на летището, както и на централната жп гара. В много от музеите и туристическите забележителности се продава туристическа карта на историческата част на града.

Здраве

На прозорчетата на аптеките (на турски eczane) има адрес и телефон на дежурните от тях. Може да позвъните на телефон 111 за информация.

Внимание! Водата от чешмата в Истанбул е силно хлорирана и не е подходяща за пиене. Купувайте минерална вода.

Телефонни кодове

Код на страната +90

Код на областта: 0212

Език: Официалният език е турски, но в туристическите райони сравнително лесно ще намерите хора, които говорят английски (предимно млади хора).

Транспорт

Летище

Международно Летище Ататюрк (Atatürk Hava Limani) е близо до Мраморно море, на около 25 км от центъра на града. На всеки 30 минути оттам има автобус до площад Таксим. Пътуването отнема около 45 минути и струва 17 турски лири. Най-удобно и бързо може да пътувате с метро до спирка Аксарай (Aksaray) – отнема 35 минути и струва около 2,60 турски лири.

Уебсайт: www.ataturkairport.com

Другото летище на Истанбул - Сабиха Гьокчен (Sabiha Gökçen), се намира в азиатската част на града и се използва предимно за вътрешни полети и от някои по-малки авиокомпании. Автобусът от летището до Таксим е около 10 лири (разписание на автобусите тук: www.havabus.com). Между летищата няма пряка транспортна връзка. Прекачете се на Таксим.

Уебсайт: www.sgairport.com

Обществен транспорт

Има една обществена и една частна автобусна мрежа, респективно IETT и Halk Otobus.

Метрото (Tünel) има шест линии - от М1 до М6.

Трамвай номер 1 (Т1) се движи от Кабаташ (Kabatas), азиатската част на моста Галата, до Бааджълар (Bagcilar). Линията минава през всички основни забележителности в града - Синята джамия, двореца Топкапъ, двореца Долмабахче, Капалъ чаршия. Също така има и ретро трамвай до площад Таксим. Глас обявява спирките, включително и на английски, около туристическите забележителности.

Жетоните за автобусите, метрото и трамваите се купуват от автомати за жетони на самите спирки и от някои павилиони. Имайте предвид, че някои автомати не приемат банкноти по-големи от 10 турски лири. След като си купите жетони (автоматите имат меню на английски език), ги пъхнете в автоматичните машини за пропускане на спирките.

Откоро се движи и нов вид автобус, наречен метробус, който покрива големите разстояния от единия до другия край на града (Истанбул е дълъг над 160 км). Спирките му са на големи разстояния и се движи в специална лента. Като туристи вероятно няма да ви се наложи да го ползвате. 

Маршрутките (долмуш, dolmus) тръгват, когато се напълнят, и спират, където им кажете. Те са по-евтини от другия транспорт.

Фериботите от Европа към Азия тръгват от няколко места - Еминьоню (Eminönü), Каракьой (Karaköy) и Бешикташ (Besiktas) и отиват до Юскюдар (Üsküdar), Кадъкьой (Kadiköy) и Харем (Harem). 

Уебсайт: www.iett.gov.tr (автобус, метро, трамвай)

Таксита

В самия град такситата са жълти, а в предградията - лилави. Има много таксиметрови компании. Различните хотели работят с различни фирми и може да ви организират транспорт до летището. Най-лесно е да си спрете такси на улицата или да си го хванете на стоянка, но винаги искайте работна карта на шофьора. Ако сте доволни от дадена компания, ползвайте нея. 

Заведения


Храненето обикновено започва с мезета, като пюре от патладжан, бюрек, салати и т.н. Предлагат пълнени зеленчуци като домати, чушки, патладжани и тиквички с кайма и ориз. Има специални ресторанти, които предлагат само кебап или кюфтета. Оглеждате се за надписи "Kebapçi" и "Köfteci". По-обикновените ресторанти се наричат локанта. Напременно опитайте местните гевреци с много сусам (simit) и прясно изпечената риба с много пресен лук в питка (balik ekmek, балък екмек), която се продава в района на Еминьоню, в края на моста Галата в европейската част на Истанбул.

Опитайте и кумпир (kumpir) - сварен картоф с най-различни плънки (салам, туршия, майонеза, царевица, кетчуп, гъби и др.). На колички из целия град се продават прясно изпечени кестени. Навсякъде ще видите и павилионите за прясно изцедени сокове от десетки видове плодове.

Не пропускайте да опитате и чая, както и турското кафе. За десерт се насладете на баклава с различни пълнежи, локум с всякакви видове ядки, крокан от сусам, лешници, бадеми и др., както и на пишмание и халва.

Популярните места за излизане вечер са извън центъра на града, в кварталите Етилер, Левент и Юртакю. Около площад Таксим обаче също има заведения. Имайте предвид, че алкохолът в дискотеките в Истанбул е доста скъп.


 

Шопинг

Капалъ чаршия (Kapali çarsi, Капалъ чаршъ) е предимно за кожа, килими и злато. На пазара има над 5000 магазина, а пазаренето е задължително. Пазарът за подправки се намира около моста Галата в квартал Еминьоню (Eminönü). Наричат го Египетският пазар, защото повечето от подправките идват от Египет. По улиците около пазара може да купите сирене, мед и наденички. И на двата пазара има сувенири. Улица Истиклял (Istiklâl Caddesi) е модна улица със стотици магазини за дрехи и обувки в квартал Бейоглу.

Добра за пазаруване е и дългата улица Багдат в азиатската част. Тук има магазини на много от популярните марки, като цените са дори по-ниски от тези в центъра. Това е така, защото тук идват по-малко туристи. По пътя към летището, до Мраморно море, е Галерия (Galeria) – огромен търговски център. В огромния мол Forum ще откриете много световни марки, супермаркет и аквариума "Aquazoo". Друг модерен базар е Акмеркеш (Аkmerkes) в Етилер/Левент. На 4 етажа са разпрострени 241 магазина, както и ресторанти. За да стигнете, вземете метрото от Таксим.

Забележителности

Турски бани (Hamam)

Казват, че, ако не сте си правили турска баня, значи никога не сте били наистина чисти. Посетителите минават през няколко горещи стаи и накрая се озовават на масажната маса за едно истинско преобразяване. Мъжете и жените се къпят отделно. Изключениe се прави само понякога за туристи. Ето една добра баня – Çemberlitas Hamam (Чемберлиташ Хамам). Разположена до Капалъ чаршия, това е една от най-старите бани в града и е построена от известния архитект Синан. 

Адрес: Vezirhan Cad. 8, Çemberlitas

Уебсайт: www.cemberlitashamami.com.tr

Дворецът Топкапъ

С многото си дворове и портали, дворецът е истинско пространство за откриване. В района има няколко музея. В съкровищницата са изложени редица наистина изключителни експонати като тронове от чисто злато и огромни диаманти. Харемът, в който са живеели съпругите и децата на султана, не е включен в билета за двореца. Информация за билети и работно време вижте на сайта на двореца. Спестете си чакането на опашка като си купите предварително билет онлайн.

Уебсайт: www.topkapisarayi.gov.tr

Света София (Aya Sofya)

Забележителна смесица между християнство и ислям, сградата е едно от чудесата на световната архитектура, днес превърната в музей. В самата "Света София" няма почти никакви обяснителни надписи, затова се информирайте предварително за историята и експонатите вътре или си вземете аудиогид. Прочетете подробна статия за Света София в Истанбул.

Султанахмет или Синята Джамия (Sultanahmet)

Построена в началото на XVI век, това е единствената джамия в Истанбул с шест минарета. Наречена е така, заради двадесетте хиляди сини плочки от град Ижник, използвани при построяването на сградата. Вход: безплатно. Задължително е да сте с покрити колене и рамене. Прочетете повече за Султанахмет или Синята Джамия.

Сюлеймание (Süleymaniye Camii)

Сюлеймание е най-голямата джамия в Истанбул, построена през 1557 г. В нея има и мавзолей на султан Сюлейман и неговата съпруга Рокселана. Известният архитект Синан, построил много от джамиите в града, е погребан до сградата. Прочетете подробна статия за джамията Сюлеймание.

Манастир Хора / Музей Карие (Kariye Camii)

Манастирът е основан през V в. В него има красиви фрески и мозайки, изобразяващи Дева Мария и живота на Исус Христос. Днес е превърнат в музей. Прочетете подробна статия за музея Карие.

Цистерната на базиликата

Цистерната на базиликата е една от задължителните спирки в Истанбул. Наричана още Подземен палат, това е най-внушителното съоръжение за съхраняване на вода, откривано в турския град. Изключително впечатляващо е да слезете под земята, да се разхождате сред 9-метровите колони, да виждате огромните каменни глави на Горгона Медуза и да знаете, че от този резервоар е зависел животът на голяма част от някогашен Константинопол. Прочетете подробна статия за Цистерната на базиликата. 

Дворецът Долмабахче (Dolmabahçe Sarayi)

Дворецът Долмабахче е построен в периода 1843-1856 г. на площ от 45 000 кв. м по време на управлението на султана Абдул Меджид I. Долмабахче е построен близо до мястото, където е бил разположен разрушеният дворец Бешикташ. В комплекса се намират и Музеят на часовниците и Кристалният павилион. Прочетете подробна статия за двореца Долмабахче.

Пътуване с корабче по Босфора

Множество корабчета плават покрай бреговете на Босфора. Тихичко се промушват под моста, свързващ Европа и Азия. На един час път се намира Анадолкаваги, малко азиатско рибарско селище с добри ресторанти. С морски автобус може да отидете до най-големия от Принцовите острови, който тръгва от Кабаташ, под двореца Долмабахче. Ако пък искате да посетите повече от тези острови, може да вземете корабчето от Еминьоню. Прочетете статия за Бююкада, главният от Принцовите острови.

Капалъ Чаршия 

Капалъ чаршия или Големият пазар привлича много хора – даже прекалено много в пиковите часове. Добра идея е да дойдете рано сутринта и да пийнете един чай, докато пазарът се съживи. Има хиляди сергии, продаващи общо взето всичко – килими, злато, дрехи, подправки и т.н. Пазарът си е един малък град, така че е лесно, но и забавно да се загубите из пътеките. Задължително е да се пазарите, тъй като първоначално предложената ви цена надвишава поне два пъти тази, на която трябва да сключите сделката. Прочетете повече за Капалъ Чаршия.

Кула Галата

Кулата Галата (Galata Kulesi) или наричана още кулата на Христа представлява средновековна каменна кула в областта Галата. Тя е една от най-впечатляващите забележителности в Истанбул. Висока е 66,9 м заедно с конусовидния цилиндър отгоре. Прочетете повече за кула Галата.

Площад Таксим (Taksim Meydani)

Площадът Таксим е разположен в новата част на Истанбул. Той се смята за основна пазарна, туристическа точка, а също и за забаления. Известен е със своите магазини, ресторанти и хотели. За площадът Таксим се казва още, че е сърцето на новия град.

Мостът над Босфора (Bogaziçi Köprüsü)

Мостът над Босфора или, както го наричат Първият мост над Босфора, се разполага над протока, и свързва двата континента – Европа и Азия. Мостът свързва Ортакьой (от Европа) и Бейлербей (от Азия).

Хиподрум на Константинопол

Хиподрумът на Константинопол е представлявал кръгъл площад, който е бил спортен и социален център на столицата на Византийската империя. Днес от него са запазени едва няколко части - Змийската колона, Колоната на Константин. Те са оградени, и около тях е изграден парка Султанахмет. Прочетете повече за Хиподрума на Константинопол.

Истанбулският аквариум

Независимо дали пътувате с деца или без, Истанбулският аквариум ще се превърне в едно от най-силно запомнящите се преживявания по време на посещението на града. Освен впечатляващият стъклен тунел и многобройните морски и океански обитатели, които ще видите, аквариумът предлага и по-екстремни забавления като гмуркане с акули. Прочетете повече за Истанбулския аквариум.

Уебсайт: istanbulakvaryum.com

Емирган Парк

Това е един от най-големите и най-старите паркове в Истанбул. Има детски площадки, пътеки сред гора и маси за пикник. Всяка година през април тук се провеждат много от събитията от Фестивала на лалето.

Истанбул Модерн

Истанбул Модерн е частен музей, чиято цел е да представя съвременно изкуство. Намира се в сградата на стар склад на пристанището.

Уебсайт: www.istanbulmodern.org

ВЕЧЕ ПОЗНАВАТЕ ИСТАНБУЛ ДОБРЕ? ПРОЧЕТЕТЕ Какво да видим в околностите на Истанбул.

Събития

Фестивал на лалето

Малко известен факт е, че в прочутата с лалетата Холандия тези цветя всъщност са пренесени от Турция. От няколко години в началото на април в Истанбул се провежда фестивал на лалето, когато целият град е пълен с десетки видове лалета. Прочетете подробна информация и карта на най-добрите места, където да видите лалета по време на фестивала.

Международен филмов фестивал в Истанбул

Провежда се ежегодно, посещаван е от световни звезди, поради което билетите свършват рано.

Уебсайт: http://film.iksv.org/en

Международен джаз фестивал в Истанбул

Провежда се две седмици през юли на откритата сцена Харбие (Harbiye).

Уебсайт: caz.iksv.org

Фестивал Електроника Истанбул

Провежда се на черноморския плаж Бурч (Burç) и включва световни имена като Sasha и Armin Van Buuren.

Уебсайт: www.futuregeneration.net

Забележителности около Истанбул

Избрани оферти