Начало / Статии / Статии - Турция

Турска баня за пълен релакс

Автор

/

Турска баня (или хамам) е може би най-доброто нещо, което човек може да си подари, докато е на почивка в Турция. Причината за това? Още от древни времена хората са знаели колко са полезни за тялото топлата вода, парата и масажът. И са го превърнали в нещо повече от къпане - истински ритуал.

Турската баня започва със загряване в стая, подобна на сауна. След около половин час посетителите се изтъркват с ръкавица и ако желаят, могат да легнат на загретия мрамор и да бъдат масажирани. Положителният ефект на масажа идва от това, че преди това мускулите на тялото са се отпуснали от топлината и водата. Краят на турската баня е в стаята за охлаждане, където увити със суха кърпа, посетителите релаксират. Сравнението, което често може да бъде чуто от излизащи от хамама, е че се чувстват като нови.

Но как се е стигнало до днешните хамами?

Началото е поставено от древногръцките и римските бани, които макар и малко видоизменени, продължават да се използват от османците. По време на Османската империя хамамът често е бил пристройка към джамиите, а декоративното му украсяване се превръща във важна част от изграждането му. Едни от най-прочутите хамами са тези, построени от известния османски архитект Синан - самостоятелият хамам Чемебрлиташ в Истанбул, хамамът в комплекса на джамията Сюлеймание в Истанбул и хамамът към джамията Селимие в Одрин.

Постепенно хамамът разширява спектъра на функциите си и освен в място за къпане, се превръща в социален център, където хората се срещат и обменят новини и мнения. В днешно време хамамите в Турция, които могат да бъдат посетени, са разделени на мъжка и женска част, но има и смесени. Отворени са от ранни зори до късно вечер, като времето, което посетителите могат да останат вътре, не е ограничено.

>
14 ноември 2013 г.

Тагове

балнеолечебен туризъм

екзотика

идеи за уикенд

лукс

романтика

спа туризъм

турска баня

Забележителности наоколо

Избрани оферти