Начало / Статии / Статии - България

Винарски изби в България с възможност за дегустация и настаняване

Автор

/

Винен туризъм в България - приятно занимание, което набира все повече почитатели и все повече места, където да го практикувате. Ако сте решили да се разходите сред лозята, да дегустирате вино или да прекарате уикенд във винарска изба, ето списък на винарни в България, които предлагат дегустация или настаняване.

Даваме ви идея да посветите следващото си пътуване на една или няколко от прекрасните ни български винарни, голяма част от които по нищо не отстъпват на никое шато във Франция, Италия или Калифорния.

Подредили сме избите по райони, така че независимо накъде се отправите на пътешествие в България, лесно да откриете възможности за качествен винен туризъм. Ще видите винарски изби с хотелска част, винарски изби с дегустация, а някои имат и собствени винени музеи!

ВИНАРСКИ ИЗБИ В СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ

Шато Бургозоне

Шато Бургозоне е една от малкото изби в България, разположени непосредствено сред собствените си лозя. Кацнала на самия бряг на Дунав над приказния остров Есперанто, тя носи името и духа на римската крепост, намирала се на границата на лозарския комплекс и защитавала Римската империя от север. Разположена в околностите на град Оряхово върху льосова почва с географски координати, подобни на Тоскана, Кот дьо Рон и Бордо, тя има идеални условия за винарство като именитите европейски лозарски райони.

Адрес: ул. Оряховско шосе № 1, с. Лесковец (Оряхово)
Дегустации: да, по предварителна заявка, вторник и четвъртък от 14 ч., събота - от 10 ч.
Настаняване: предстои откриването на хотелска част
Уебсайт: www.burgozone.bg

*

Шато де Вал

„Шато де Вал” е основана през 1998 г. от Вал Марков с тенденцията да възобнови традицията на Видинския регион и да възвърне отдавна забравеното качествено и уникално вино.

Адрес: ул. Първа 201, с. Градец (на около 15 км от Видин)
Дегустации: не са практика на винарната, но след предварително обаждане, можете да я посетите
Настаняване: не
Уебсайт: www.chateaudeval.com/winery

*

Винарска изба Магура

Винарска изба „Магура“ е създадена през 1967 г. в село Рабиша. Намира се в едно от най-загадъчните и красиви кътчета в България между Дунав и червените пясъчни скали на Белоградчик и природния феномен пещера Магурата. Избата е оборудвана с най-съвременната техника в областта на винопроизводството и е съобразена с всички европейски стандарти. Част от пещерата Магура - Прилепната галерия, от десетилетия е превърната в място за отлежаване на отбрани вина.

Дегустации: да, по предварителна заявка поне седмица по-рано
Настаняване: не
Уебсайт: www.magurawinery.bg

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В ДУНАВСКАТА РАВНИНА

Шато де Берже

Шато де Берже се състои от винарна, хотел и ресторант, построени в непосредствена близост до лозовите насаждения. За да можете да се насладите изцяло на почивката си, на разположение е ресторантът, както и функциониращ спа център със сауна, парна баня и джакузи. Винарната произвежда първата си реколта от 100 000 бутилки през 2014 г., което прави хотелa подходящ за срещи на сомeлиери или обикновени любители на доброто вино.

Дегустации: да, след предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: ул. Аврам Топалов №6, с. Овчарово, на около 15 км от Търговище
Уебсайт: www.chateaudesbergers.bg

*

Винарска къща Русе

Винарска къща Русе се помещава във форт "Левент Табия" - уникално военно съоръжение с близо 200-годишна история, като една от целите е да съхранят традициите и постиженията на винарството в региона Русе. Специализирана е в производството на бутикови серии вина от 2000 до 15 000 бутилки. Създадена е през 2005 г. от братята Пламен и Атанас Бобоковi и от Цанко Станчев - енолог с 25-годишен опит във винарската промишленост.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Уебсайт: www.leventa-bg.net

*

Винарска изба Нисово (Horse Valley)

Винарска изба Нисово е специално проектирана за производството на качествени бели, розови и червени вина. Гроздето, от което се произвеждат вината, се добива изключително от собствени лозя. Винарската изба предлага организиране на дегустации.

Адрес: ул. св. св. Кирил и Методий 1, с. Нисово, област Русе
Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Уебсайт: www.wineunion.eu

*

Винарска Изба Марян

Построена в пазвите на Стара планина, избата съчетава най-добрите условия за създаване на уникални вина. Семейство Иванови - Светла и Илия, и синовете им Петър и Владимир създават заедно с техния приятел - енолог и агроном Стефан Чоранов изба Марян през 2010 г. Идеята е да създават малки серии вина и да продължат традициите на правене на вино с много любов и вяра в уникалността на Еленския край.

Дегустации: да, след предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: ул. Марянска изба 1, село Марян, на около 5 км източно от град Елена 
Уебсайт: www.maryanwinery.com

*

Винпром Лясковец

Винпром Лясковец е едно от най-старите и предпочитани места за провеждане на винени дегустации за туристически групи и индивидуални туристи. По време на винения тур ще видите интересни експонати от музейната сбирка, римска преса за грозде от 3-ти век след Христа и ще се запознаете с дългогодишната история на избата.

Адрес: ул.”М.Райкович” №28, гр.Лясковец
Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Уебсайт: www.sparklingbg.com

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ ПО СЕВЕРНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Винарска изба Варна

Изба „Варна” е разположена на българското черноморско крайбрежие, между курортните комплекси Албена и Златни пясъци. Тя е част от комплекс за винен туризъм с дегустационна, ресторант, магазин за вино и аксесоари.

Адрес: с. Генерал Кантарджиево (Варна)
Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Уебсайт: www.varnawinery.eu

*

Винарска изба Салла Естейт

Винарска изба "Салла Естейт" е създадена през 2010 г. Намира се в село Блъсково, Провадийско. Селото е разположено в сърцето на прочутото провадийско плато Сърта, само на 60 км от Варна. В имението в непосредствена близост до лозята има къща за гости и уютен ресторант.

Адрес: с. Блъсково, Провадия, на около 60 км от Варна
Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Уебсайт: www.salla.bg

*

Шато Полихронови

Шато Полихронови е винарска изба и дегустационна зала, която се намира в град Бяла, Варненска област. Разполага с дегустационна зала, избено помещение за отлежаване на вината, кът за отдих. Посещението на Шато Полихронови ще ви даде не само възможност да дегустирате висококачествени вина, а и да научите нещо повече за винопроизводството, традиционните местни винени сортове и историята на Бяла - селище основано преди повече от 2400 г.

Адрес: гр. Бяла
Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Уебсайт: www.polihronoff.com

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В ДОЛИНАТА НА РЕКА СТРУМА

Дамяница

Мисията на Дамяница е да произвежда премиум вина, които да са харесвани от космополитния любител на виното, запазвайки многовековното наследство на българското винопроизводство.

Адрес: с. Дамяница, община Сандански
Дегустации: да, с предварителна заявка (в момента са временно преустановени, поради обновяване и модернизиране на базата)
Настаняване: не
Уебсайт: www.damianitza.bg

*

Вила Мелник

Винарска изба „Вила Мелник” е семейна фирма, продължител на лозарски и винарски традиции с повече от два века документирана история. Лозовите насаждения са в два масива в околностите на най-винарския район на България – град Мелник, известен в цял свят и присъстващ във всички световни енциклопедии на виното.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: на около 2 км северно от село Хърсово
Уебсайт: www.villamelnik.com

*

Винарска изба Логодаж

Винарска изба Логодаж, създадена през 1994 г., е разположена в самото сърце на красивата долина по поречието на река Струма в Югозападна България.
Това е най-красивият и най-топлият български край, с древна и богата история и красива природа, регион с хилядолетни традиции в лозарството и винопроизводството, в който топлите слънчеви лъчи и тероарът са благоприятни, а майсторството на винарите се радва на многогодишно признание. Единствено в тази част на света, в долината на река Струма се отглеждат уникалните български сортове Широка Мелнишка Лоза и Ранна Мелнишка Лоза.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: на около 2 км северно от село Хърсово
Уебсайт: www.logodajwinery.com

*

Златен Рожен

Винарска изба „Златен Рожен” е разположена в село Капатово на 20 км южно от Сандански и на 19 км от Рожен. Изградена е на площадка в близост до лозовите масиви. Към комплекса е изградена и хотелска част, ресторант и винен магазин.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: село Капатово, на около 19 км южно от Рожен
Уебсайт: www.zlatenrozhen.bg

*

Синтика

Винарска изба Синтика е новото лице на изградената в средата на миналия век Комплексна опитна станция в Сандански. Тук са създадени уникалните сортове грозде Ранна Мелнишка лоза (известен като Мелник 55), Мелнишки Рубин, Сандански Мискет.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: Сандански
Уебсайт: www.sinticawinery.com

*

Винарска изба Кьосев

Бутикова винарска изба "Кьосев" е специализирана в производството на висококачествени вина в малки бутикови серии. Избата се намира в село Илинденци, в полите на Пирин планина, където по традиция от незапомнени времена се правят истински вина и винени събори. Към избата е построена и къща за винен туризъм, която предлага чудесни условия за незабравима почивка, уикенд или среща с приятели на тихо и спокойно място.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: ул. Aприлско въстание № 3, с. Илинденци, Община Струмяни
Уебсайт: www.kiossev.com

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В ЗАПАДНА ТРАКИЙСКА НИЗИНА

Румелия

Винарска изба “Румелия” е създадена през 2006 г. в Панагюрище. Избата разполага с производствен цех, подземна изба за бъчви, бутилираща линия, лаборатория, уютна дегустационна и неповторима атмосфера, в която гостите могат да усетят, че винопроизводството е изкуство, виното – магия, а вината на “Румелия” – истинска наслада.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: ул. Братя Дейкови № 4, Панагюрище
Уебсайт: www.rumelia.net

*
Todoroff Wine & Spa

Винарска изба “Todoroff” се намира в сърцето на Регион Тракия – в знаковото за винопроизводство в България село Брестовица, само на 140 км от София и 18 км от Пловдив. Тя е първата по рода си в България изба с бутиков характер, предлагаща уникални вина, за любители и колекционери, създала основата за промените на вината с нов стил и развитие на винената култура в България след 2001 г.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: ул."Генерал Гурко" № 1, с. Брестовица, на 18 км от Пловдив
Уебсайт: www.todoroff-wines.com

*

Домейн Беса Валей

Преди 2500 години това е Долината на бесите, най-непокорните траки. Те пазят светилището на Дионис, богът на виното, защото се славят като най-вещи в обредите към култа му. Сега Долината на бесите вдъхновява винарите на Домейн Беса Валей. Те правят всичко с уважение към природата, към хората, към лозата и нейния плод и към виното. Беса Валей се намира сред хълмовете, между Родопите и река Марица. Тероарът е повлиян от реката и планината. Долината е оградена с хълмове, отворена е само от запад и изток. Това дава възможност на свежите въздушни потоци да проветряват гроздето и да смесват ароматите.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: село Огняново
Уебсайт: www.bessavalley.com

*

Вила Юстина

Винарска изба" Вила Юстина" е разположена в покрайнините на Родопската Яка в село Устина, на 26 км от Пловдив, регион с богата винена история. За ценителите на slow туризма, компексът предлага луксозно обзаведена къща за гости "Вила Юстина", която се намира на 300 метра от винарската изба. Прочетете повече за Вила Юстина.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: с.Устина, на 26 км от Пловдив
Уебсайт: www.villayustina.com и www.yustinatour.com

*

Изба Карабунар

Изба Карабунар се намира на 80 км от София и на 2 км от ханче Калугерово. Разположена е близо до село Карабунар, един от традиционните лозаро-винарски райони на България. Избата си е поставила за цел да пази традициите в производството на висококачествени вина и раки.

Дегустации: не
Настаняване: не
Адрес: с. Карабунар , местност Шаровица, на 9 км от гр.Септември, на около 16 км от Пазарджик
Уебсайт: www.bulgarian-heritage.com

*

Винарна Вила Терес

Винарна „Вила Терес“ е комплекс за винен и спа туризъм. Комплексът е разположен в южната част на село Карабунар, на 8 км от изхода на магистрала „Тракия“ за Велинград. Тук е място с традиции и потенциал за създаване на висококачествени вина. Вината, произведени във Вила Терес, са от лозя, разположени в района на селата Карабунар, Виноградец и Славовица. Във винарна Вила Терес се организират дегустация на продукцията на винанрната, придружени с кратък курс по производство на вино и сомелиерски практики. Хотел Вила Терес на територията на комплекса гарантира спокойна почивка, гарнирана със спа услуги и кулинарни изкушения в уютния ресторант.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: Стопански двор, село Карабунар, община Септември, област Пазарджик, 8 км. от изхода на магистрала „Тракия“ за Велинград - 69-ти километър от София.
Уебсайт: www.villaterres.bg

*

Вила Винифера

Винарска изба Вила Винифера (Villa Vinifera) е разположена в пловдивското село Брестовица. Построена през далечната 1936 г., Вила Винифера и до днес запазва първоначалния си облик. Винарската изба предлага провеждане на дегустации, като ще имате възможността сами да бутилирате и оформите бутилка вино - атракция, която определено си заслужава!

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: село Брестовица, на около 20 км югозападно от Пловдив
Уебсайт: www.villavinifera.com

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В РОЗОВАТА ДОЛИНА

Шато Копса

Следвайки основното правило, че доброто вино става единствено от грозде от добре гледано лозе, през 1998 г. собственикът на Шато Копса - Минко Минков, започва изкупуването на лозя и незасети земи за обединение на стари лозови масиви с идея да бъдат засети с нови лози. Изградена и оборудвана е база за винопроизводство в град Клисура. А през 2008 г винарска изба Копса притежава шато, издигащо се на хълм сред лозята, където, в естествени условия под земята, е избата за отлежаване.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: ул. "Генерал Карцов" 34, гр. Карлово
Уебсайт: www.copsa.bg

*

Старосел

Комплексът за винен и спа туризъм „Старосел” е разположен под южните склонове на Същинска Средна гора. На по-малко от 2 часа път от София, комплексът предлага на гостите си невероятна гледка, всепризната кухня, впечатляващи вина и едно неповторимо усещане за тишина, уют и спокойствие.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: с. Старосел
Уебсайт: www.starosel.com

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В ИЗТОЧНА ТРАКИЙСКА НИЗИНА

Братя Минкови

Винарска изба „Братя Минкови“ е най-очарователната нова дестинация за винен туризъм. Тя носи духа на Българското Възраждане и уюта на старата градска къща. Изградена е върху живописен хълм, сред великолепните лозя на Карнобатския край. Избата разполага с две музейни части, които допълват атмосферата и ще ви потопят в любопитната история на възрожденското винарско семейство Минкови и хилядолетната традиция на винопроизводството в региона. Прочетете още за винарска изба „Братя Минкови“.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: с. Венец,
Уебсайт: www.minkovbrothers.bg

*

Едуардо Миролио

Винарска изба Едоардо Миролио е разположена в регион Тракийска низина в село Еленово, на 22 км от Нова Загора. Избата е заобиколена от лозя, разположени по хълмистите склонове, езеро и зелени ливади, които създават отлични условия за развитие на винен туризъм.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: село Еленово, на 22 км от Нова Загора (когато влезете в селото, следвайте табелите за винарската изба)
Уебсайт: www.emiroglio-wine.com

*

Мидалидаре Естейт

Мидалидаре Естейт е истински оазис за душата и се в превърнало в атрактивна дестинация за винен туризъм. Първата изба Мидалидаре Естейт е построена през 2009 г. като имението е разполагало с четирима души и 160 дка лозови масиви. Днес, няколко години по-късно, е налице втора изба, която е с много по-голям обем и изключително различна като стил. Лозовите насаждения наброяват 1542 дка, а уменията по производството и качеството на виното се увеличава с всяка изминала година. Тези, които обичат Тоскана и нейната пасторална атмосфера, ще бъдат очаровани от българския вариант, който е в по-първичен вид, но с не по-малко очарование.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: село Могилово, община Чирпан
Уебсайт: www.midalidare.bg

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ В САКАР

Кастра Рубра

Кастра Рубра се намира в с. Коларово, на 12 км от Харманли. Името на избата е вдъхновено от намиращите се в близост разкопки на древната римска крепост Кастра Рубра (Червената крепост), която в древността е служила като пътна станция за отдих, нощуване и смяна на конете на пътуващите. Избата разполага с модерна база, осигуряваща възможността за създаване на отлични вина. За удобството и добрия престой на посетителите има две приемни: дегустационна зала и стая за гости. В близост до избата са разположени лозовите масиви на Кастра Рубра.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: с. Коларово, на 12 км от Харманли
Уебсайт: www.telish.bg

*

Малката звезда

Винарната е изградена през 2005 г. близо до Харманли в Югоизточна България. "Звездата" представлява античен търговски път, свързан с търговията на вино в древността. Традицията е запазила през вековете името на местността и дори днес фронтално пред винарната е разположен кръстопът с пет лъча и звездовидна форма. Историческата харизма и перфектните тероарни и климатични условия вдъхновяват идеята за винарна.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес: село Коларово, Харманли
Уебсайт: www.malkatazvezda.com

*

Винарна Братанови

Лозята на Винарна Братанови са разположени на слънчевите хълмове в село Шишманово, Харманли в регион Южен Сакар. Винарна Братанови е резултат от усиления труд и отдаденост на един баща и неговите синове, поели своята достойна мисия да възстановят семейната винена традиция след прекъсване от 50 години. Собствените 24 хектара лозя са разположени върху слънчевите хълмове на Южен Сакар. Тази мистична планина в Югоизточна България е един от най-добрите тероари в Европа за червени винени сортове.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: не
Адрес:  село Шишманово, Харманли
Уебсайт: www.bratanovi.com

*

Катаржина

Katarzyna Estate се намира в един от най-благодатните райони за отглеждане на лозя в България и Европа. Избата е позиционирана в най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Вече повече от 5 години в Katarzyna Estate се създават вина с много желание и любов. Именно затова марките в портфолиото на винарската изба са образец със своите безспорни качества и поставят България в нова светлина на световната винена карта.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да
Адрес: на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград
Уебсайт: www.katarzyna.bg

*

ВИНАРСКИ ИЗБИ ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Винарска изба Boi&Ar

Населението на благоприятната и древна анхиалска земя, сега Поморие, продължава древната традиция - отглеждането на грозде и производството на качествени вина и ракии, с които е известен регионът в продължение на цялата си 25-вековна история. През 1922 г. една от открояващите се в бранша фамилии - Бойчеви, създава лозови насаждения и открива малка винарска изба, национализирана през 1952 г. През 1998 г. се възстановява фамилната традицияи и се построява винарска изба "Бойар".

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да, с предварителна заявка
Адрес: точно след летище Бургас и преди град Поморие, в близост до морския бряг
Уебсайт: www.vinarskaizba.com

*

Шато Медово

„Шато Медово” е рай за ценителите на виното, за любителите на романтичните преживявания и за всички пътешественици, жадни да се потопят в българските обичаи, бит и култура.„Шато Медово” е нов етнографски туристически комплекс, построен в автентичен български стил и включва винарска изба, уютна хотелска част, открит и закрит ресторант, конферентна зала и уникални занаятчийски работилници. Завършен през 2006 г., комплексът е разположен на 9000 кв.м. и се намира на 12 км западно от Слънчев бряг и на 22 км северно от Бургас, близо до Черно море и полите на Стара планина.

Дегустации: да, с предварителна заявка
Настаняване: да, с предварителна заявка
Адрес: село Медово, община Поморие
Уебсайт: www.medovo.com

***

Знаете за винарска изба в България, която предлага дегустации или настаняване и не е включена в този списък? Пишете ни на info@nasamnatam.com!

>
06 април 2017 г.

Тагове

винен туризъм

алкохол

винарни в България

вино

Забележителности наоколо

Избрани оферти