Начало / Статии / Статии -

4 начина да овладеете времето и живота си

Автор

/

Има редица книги и семинарни програми, изцяло посветени на управлението на индивидуалното време, така че от моя страна би било твърде дръзко да смятам, че само с няколко насоки мога да ви науча как да станете специалисти в тази област. Но както е и при овладяването на всяко друго умение, и тук има някои основни положения, с които бих могъл да ви запозная. Особено ценни са четири от тях. Те са лесни за разбиране, но доста по-трудни за прилагане особено ако става дума за промяна на навици. Но именно това е същината на ефективното управление на времето: добри избори и добри навици.

1. Планирайте деня си

Успешният живот не е нещо повече, освен низ от успешни дни. Е, защо да не извличате възможно най-много от всеки ваш ден? Строителните предприемачи разполагат с планове на сградата, директорите – с бизнес планове, треньорите – с планове на играта, учителите – с учебни планове. Причината за съществуването на всички тези планове е повече от очевидна, така че защо да няма и план на деня? Не е нужно той да бъде особено подробен и усложнен. Изготвянето му не отнема много време. Но планът за деня е изключително ефективен.

Някои хора го наричат „неща за вършене”, други – „дневно разписание”. Аз наричам моя „набелязване на цели за деня”.

Независимо от наименованието, буквално всеки успяващ в живота си човек си прави такъв план за деня под една или друга форма.

От всички позитивни начини, по които можете да инвестирате времето си, това е първият. Ако ежедневно отделяте по десетина минути (преди да си легнете вечерта или веднага като станете на сутринта), за да си запишете нещата, които искате да свършите през деня, като ги подредите по важност, а после се постараете този списък да е винаги пред очите ви, докато се занимавате с ежедневните си задължения, ще се удивите колко по-ефективни и по-продуктивни ще станете.

След като изпълните някоя цел от списъка си, веднага я зачеркнете. Това е част от отплатата ви за свършената работа. Удовлетворението от постигната цел е едно от най-прекрасните чувства за всяко човешко същество. Усещането, че си изпълнил задачата си, е страхотно, а също толкова приятно е да отметнеш черно на бяло свършената работа. Дневният план ви помага и да следите напредъка си. И ако всеки ден изпълнявате набелязаните си цели, това означава, че живеете продуктивно. А ежедневните постижения са градивните камъни на успешния живот.

2. Насрочвайте си срещи със самите себе си

Да предположим, че е четвъртък. Имате някаква задача за изпълнение, която ще ви отнеме два часа работа и трябва да бъде свършена до следващия четвъртък. Повечето хора си казват: „Ще трябва да го свърша докъм средата на другата седмица.” Вие обаче си кажете: „Това ще го свърша във вторник, между четири и шест следобед.” Е, разликата е доста голяма, нали? Никога не забравяйте, че умът се задвижва ефективно само когато има пред себе си ясна и конкретна цел. Ако кажете на някой приятел „Дай да се видим някой ден”, има голяма вероятност това никога да не се случи. Но ако си определите твърда среща с вашия приятел, двамата несъмнено ще се видите. И това е така, защото сме свикнали да спазваме уговорените си срещи. Ако имате нещо за свършване, но се боите, че както обикновено ще започнете да го отлагате чак до последната минута, има едно простичко решение на проблема: насрочете си среща със самите себе си. Преди да се отплеснете в нещо друго, решете кога точно – ден и час – ще свършите съответната работа и си обещайте, че ще се явите на срещата. Колкото и елементарна да ви се струва, тази техника е много ефективна. Тя не само ще ви помогне да свършвате своевременно много повече неща, но има и някои „странични ефекти”: развива самодисциплина; помага за конкретизирането на поставените цели, благодарение на нея ще превъзмогнете лошия си навик да отлагате, а освен това и ще се научите да използвате времето си по-ефективно.

3. Използвайте подхода „крачка по крачка”

Един от най-ефективните начини за постигане на по-големи цели и задачи е те да бъдат изпълнявани на етапи, „крачка по крачка”. Вместо да чакате да ви обземе подходящо настроение или да имате достатъчно време, за да свършите всичко наведнъж, по-добре разделете работата на части и за всяка от тях запазете конкретно място в дневното си разписание – в продължение на толкова дни, колкото ще са ви необходими, за да приключите. Този подход е най-ефективен, когато мястото, което отделяте в дневното си разписание за съответните „крачки” от цялата работа, е по едно и също време всеки ден. Важното в случая е да бъдете последователни. Така ще си създадете добър трудов навик.

Посредством подхода „крачка по крачка” и най-обемната работа може да бъде приключена своевременно и без излишно нервно напрежение. Нека вземем като пример написването на една книга. Погледнато като цяло, това изглежда смазваща задача. Но ако пишете по една страница дневно, дори ако махнем съботите и неделите, в края на годината ще имате написана книга от 260 страници.

Тази техника може да бъде сравнена и с построяването на тухлена къща. Сами по себе си отделните тухли изглеждат доста малки, а процесът на подреждането им една по една – мъчително бавен. Но слепени една за друга, тези тухли се превръщат в нещо далеч по-голямо и внушително. По подобен начин можем да използваме и малки „тухли” от време, за да градим големите си постижения. Успехът е резултат от упорит труд, малко по малко, ден след ден.

4. Разберете кога сте най-продуктивни

Доказано е, че всеки човек си има свой „биологичен часовник”. В един и същ час на деня някой може да е най-продуктивен, а друг – напълно непродуктивен. Някои от нас са чучулиги, други – сови. „Батериите” на някои „издишат” насред следобеда, докато на други точно тогава са току-що заредени. Изглежда, че в това отношение всички ние се отличаваме един от друг. Ето защо е много важно да опознаете собствения си биологичен часовник, така че да сте наясно кога сте най-ефективни. Това познание трябва да е в основата на дневния ви план. При възможност, насрочвайте най-важната си работа за часовете, когато сте най-продуктивни. Така ще използвате времето си максимално.

Заключение:

Отлагането не е „смъртен грях”. До известна степен всеки го прави. В действителност, има хора, които са най-ефективни, когато отлагат нещата до последния момент, а после ги свършват „под пара”. Те обаче са по-скоро изключение. Когато отлагат изпълнението на дадена задача, повечето хора се чувстват едновременно и неефективни, и виновни.

Не се спирам по-подробно на този въпрос, защото ако следвате дадените насоки по отношение на ефективното използване на времето, отлагането няма да ви създава проблеми. Няма да имате време да се чувствате виновни за това, че отлагате изпълнението на разни неща, защото всъщност ще бъдете твърде заети с изпълнението им. Когато осъзнаете, че вашето време е вашият живот, ще откриете начини да извличате максималното от него. Успехът зависи от ефективното използване на времето. Успяващите хора не „намират”, а „изнамират” време.

Повече можете да прочетете в книгата "20 златни правила" на Хал Ърбън.

>
04 май 2020 г.

Тагове

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти