Начало / Статии / Статии - Нова Гвинея

Фестивалът Хайланд - най-голямото представление на Земята

Автор

/

По време на несравнимия фестивал „Хайланд“, барабаните гърмят и земята трепери, когато ярко изрисувани тела стъпват тежко и пеят в дружеското междуплеменно „синг-синг“ състезание. Стотици мъже и жени пътуват с дни пеша или с лодка, автобус или камион, за да се съберат за това ежегодно традиционно събитие и да прекарат часове, нанасяйки изобилно боя по лицето и тялото си, както и да си направят сложна прическа, преди представлението да започне.

Фестивалът

Антрополози, журналисти и посетители се смесват с местните хора, представящи голяма част от 700-те племенни групи в Папуа, повечето от които имат свой собствен стил на украса на тялото, която показва тяхното мощно усещане за племенно родство. В усилие да прекрати столетното междуплеменно съперничество и войни – евфемистично наречени „Хайландски футбол“ – правителството слага началото на тези ежегодни тържества, така че традиционните врагове могат да се срещнат на неутрална територия в мирни условия.

Макар представленията неизбежно да стават все по-комерсиални от ранните им дни през 60-те години, няма нищо подобно на тях където и да било другаде. Натруфени перуки се правят от човешка коса и прозрачни пера; глигански бивници украсяват продупчени носове; а маски, оцветени в ярки цветове, на ивици и точки, продължават да възбуждат сетивата, да не се поддават на описание и да изчерпват запасите от филми.

Къде: Маунт Хаген, Папуа Нова Гвинея
Кога: август и септември

>
31 август 2011 г.

Тагове

екзотика

любопитно

събития

фестивали

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти