Начало / Статии / Статии -

Изцяло ново мислене - въведение в шестте сетива

Автор

/

В концептуалната епоха всички имаме нужда да допълним лявоориентираното си мислене, като овладеем шестте основни дясноориентирани способности. Взети заедно, тези шест сетива на висшата функционалност и изтънчените похвати могат да помогнат за развитието на изцяло новия ум, от който тази епоха има нужда.

1. Не само функция, но и ДИЗАЙН.

Вече не е достатъчно да се създаде продукт, услуга, преживяване или стил на живот, които да са само функционални. Днес е изключително важно от икономическа гледна точка и удовлетворително от лична да се създаде нещо, което освен това е красиво, ексцентрично или емоционално ангажиращо.

Упражнение: 

Изберете един всекдневен предмет, който има специално място в сърцето ви – стара тениска от колежанските години, портфейл, който пасва перфектно в задния ви джоб, любима лъжица, страхотен нов часовник. Сложете го на масата пред себе си или го хванете в ръка. След това помислете по следните въпроси:

  • Когато гледате или използвате този предмет, за какво ви кара да мислите? За отминали преживявания? За умението, с което можете да го използвате? За човека, който го е направил? Винаги ще откриете някакво удовлетворяващо преживяване.
  • Как влияе този предмет на всяко едно от петте ви сетива? Ще се появят поредица от детайли или аспекти на дизайна, които ще отключат сетивата ви.

2. Не само аргумент, но и ИСТОРИЯ.

Когато животът ни прелива от информация и данни, вече не е достатъчно да се привеждат ефективни аргументи. Някой някъде неизбежно ще обоснове друга гледна точка и ще отхвърли вашата. Същността на убеждението, комуникацията и разбирането на самия себе си ще стане способността да се изтъкават и неустоими повествования.

Упражнение: 

Сдобийте се с „Една история“ - четенето на разкази е добър начин да изострите чувствителността си към историята, има елегантна простота в това да четеш един разказ сам по себе си. 

3. Не само съсредоточаване, но и СИМФОНИЯ.

В основата си Индустриалната и Информационната епоха изискваха съсредоточаване и специализация. Но след като белите якички вече се местят към Азия и се заместват от софтуер, нови сили добива противоположният подход: да се съберат парченцата, или онова, което аз наричам симфония. В момента най-много се търси не анализът, а синтезът – да виждаш голямата картина, да прекосяваш граници и така да можеш да събираш пръснати парченца в спиращо дъха ново цяло.

Упражнение: 

Направете си табло за вдъхновение - когато работите по даден проект, разчистете таблото си и го превърнете в табло за вдъхновение. Всеки път, когато видите нещо и то ви се стори завладяващо – снимка, парче плат, страница от списание – го закачайте на таблото. Не след дълго ще започнете да виждате връзки между изображенията, които ще съживят и разширят работата ви. 

4. Не само логика, но и ЕМПАТИЯ.

Способността за логическо мислене е едно от нещата, което ни прави хора. Но в свят, пропит с информация и пълен с развити инструменти за анализ, голата логика не върши работа. Хората, които ще процъфтяват, ще се отличават с разбирането си за онова, което кара човека до тях да продължава напред, да създава връзки и да го е грижа за другите.

Упражнение:

Полагайте доброволен труд - великолепен начин да изострите емпатичните си способности е да полагате доброволен труд на място във вашата общност, което обслужва хора, чиито живот се различава драстично от вашия собствен. Ако работите доброволно в приют за бездомни например, ще ви бъде трудно  да не си представите себе си в положението на хората там. Да видиш друг човек в беда – и да си помислиш „без Божията милост и аз щях да съм в същото положение“ – ще подсили емпатичните ви сили. Но, разбира се, това не е причината да го правите, а просто странична полза от нещо по-ценно: да помагате на друго човешко същество.

5. Не само сериозност, но и ИГРА.

Множество доказателства сочат огромната полза за здравето и професията от смеха, безгрижието, игрите и хумора. Разбира се, има моменти, в които трябва да сме сериозни. Но твърде много уравновесеност може да се отрази зле на кариерата ви и още по-зле на цялостното ви самочувствие. В Концептуалната епоха всички трябва да играем – и в работата, и в живота.

Упражнение: 

Играйте играта с репликите в комикси - едно от упражненията, които този анти-SAT изисква от студентите, е да напишат репликите към комикси в „Нюйоркър“ с изтрити диалози.Опитайте сами версия на това упражнение, за предпочитане с други хора. Изберете пет или шест комикса от „Нюйоркър“. Изрежете ги от списанието и закрийте репликите, след което покажете комиксите без диалог на другите и ги помолете да сложат свои реплики.

6. Не само натрупване, но и СМИСЪЛ.

Живеем в свят на смайващо материално изобилие. То е освободило стотици милиони хора от всекдневната борба за оцеляване и ни е позволило да преследваме по-значими желания: цел, трансцендентност и духовно удовлетворение.

Упражнение: 

Представете си себе си на деветдесет - дълголетието се среща все по-често – и мнозина от нас ще преминат деветдесетте. Отделете половин час, за да си представите себе си на деветдесетгодишна възраст и да се поставите на мястото на своето деветдесетгодишно аз. Как изглежда животът ви от тази върхова точка? Какво сте постигнали? С какво сте допринесли? За какво съжалявате? Това не е лесно упражнение – нито от интелектуална, нито от емоционална гледна точка. 

Дизайн. История. Симфония. Емпатия. Игра. Смисъл. Тези шест сетива все повече ще ръководят живота ни и ще оформят нашия свят. Несъмнено мнозина от вас ще посрещнат с отворени обятия тази промяна. Но за някои това може да изглежда ужасяващо – враждебна окупация на нормалния живот от банда позьори в черни трика, които ще изхвърлят зад борда всички, които не са достатъчно артистични и емоционални. Не се страхувайте. Способностите на висшата концептуалност и изтънчените похвати, които са толкова важни днес, са дълбоко човешки атрибути. В крайна сметка някога в саваната пещерните ни предци не са се явявали на SAT, нито пък са тъпкали числа в таблици. Но са разказвали истории, проявявали са съпричастност. и са проектирали нововъведения.

Повече може да прочете в книгата: "Изцяло ново мислене" на Даниъл Пинк.

"Тази книга е чудо. От една страна тя представлява напълно оригинален и задълбочен анализ на един от най-важните лични и икономически въпроси на близкото ни бъдеще? - как гигантските промени, предизвикани от технологиите и глобализацията ще се отразят на начина, по който живеем, работим и възприемаме своя свят. Но Пинк е създал и също толкова оригинален и задълбочен практически наръчник за оцеляване? - и наслада? - в тази нестабилна среда. Аз бях едновременно развълнуван, смутен и развеселен. Преди няколко години Питър Дракър се чудеше дали съвременната икономика ще намери някога своя Коперник. С тази забележителна книга може би тъкмо сме открили своя Коперник на прекрасната нова ера, която ускорява своя ход."

>
27 април 2020 г.

Тагове

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти