Начало / Статии / Статии - Китай

Каменните пещери Могаоку в Китай

Автор

/

Каменните пещери Могаоку се намират в Дунхуан, северозападен Китай, на стратегическо място на Пътя на коприната - древен търговски път, свързващ Китай със Средиземноморието.

Пещерите са важни източници за изследвания в областта на археологията, религията, литературата, будисткото изкуството и историята на Китай. През 1987 година, пещерите Могаоку са вписани в “Списъка на световното наследство” на ЮНЕСКО.

След първоначалното им издълбаване в планината Миншашен (в предградието на град Дунхуан, провинция Гансу) през 366 г.н.е. редица династии ги доизграждат и техният брой нараства непрекъснато. По времето на динасия Тан, пещерите наброяват повече от 1000 и затова често биват наричани "пещерите на хилядата будистки статуи".

Пещерите Могаоку са подложени на многовековно разрушаване и понастоящем са останали само 500, в които са запазени около 50 хиляди квадратни метра стенна живопис и над 2000 будистки статуи. Любопитно е, че тези статуи не са еднакви, външният им вид и облекло принадлежат на различни династии и епохи. Стенната живопис представя предимно будистки приказки, портрети, както и историята на разпространението на будизма Средна Азия, Индия и Китай.

Интересът към пещерите Могаоку от страна на местни и чуждестранни туристи води до изграждането на изложбен център близо до планина Санвейшен, където могат да се видят копия на много от пещерите, както и открити в тях артефакти.

Китайското правителноство не спира дотук с вниманието си към пещерите и инвестира много средства в изграждането на цифрово копие на Могаоку. Когато туристите влязат в него, те се чувстват сякаш са в истинските пещери, в които могат видят стенната живопис, статуите и всички останали детайли на донхуанското изкуство. Освен атрактивен начин за представяне на китайската култура и изкуство, този проект спомага за съхраняване на пещерите Могаоку в естествения им вид.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Китай!

>
04 март 2014 г.

Тагове

археологически музеи

археология

екзотика

изкуство

пещери

природни забележителности

статуи

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти