Начало / Статии / Статии - Колумбия

Картахена де Индиас - Сиудад Виеха: оживен музей на открито

Автор

/

Когато испанците идват, за да търсят царството на Елдорадо през 1533 г., те слизат в Картахена. Днес тази перла на колониалната архитектура е красиво възстановена, особено в рамките на нейния автентичен и оживен Сиудад Виеха (Стар град) от ХVІ и ХVІІ в.

Картахена де Индиас, Картахена, Колумбия

Надвиснали дървени балкони, вътрешни дворове с много цветя, тесни странични улички, величествени резиденции, в които се помещават изискани ресторанти, площад, край който се редят палми и кафенета, и столетни църкви са затворени и защитени от градските мураляс, 11 км дебели стени и непревзимаема верига от външни фортове.

Забележително произведение на военното инженерство, построено, за да защитава най-важния град на Колумбия от нападения на пирати, това са единствените укрепления в Южна Америка. Конвенто ди Санта Клара от ХVІІ в. е едно архитектурно съкровище; след работа като издържана от дарения болница, манастирът наскоро е превърнат (под зоркото окото на ЮНЕСКО) в най-хубавия хотел в града.

Педантичната реставрация разкрива дълго скрити стенописи и тайни врати; керамики и поражения от оръдията на пиратите също изплуват на повърхността, доказателство за любопитната история на мястото. Гостите могат да вечерят в бившата трапезария на монахините или да се разхождат спокойно из цъфналите градини в тишината на това, което някога е било галерия със сводове край манастирския правоъгълен двор.

Спартанските килии на монахините днес са луксозно обзаведени, но вдъхновяващите гледки са останали неизменни: керемидените покриви на историческия Сиудад Виеха на фона на индиговосиньото Карибско море.

Къде: Картахена, 97 км от Баранкиля, Колумбия
Най-добро време: декември-април

>
14 март 2012 г.

Тагове

екзотика

културен туризъм

любопитно

стари градове

хотели

Забележителности наоколо

Избрани оферти