Начало / Статии / Статии -

Къде в чужбина да внимаваме с храната?

Автор

/

Когато сме на почивка понякога местната храна може да не ни понесе, или просто да е опасна за здравето ни, ако не е приготвена както трябва. Затова сега ще ви представим едни от най – опасните храни за да се пазите или поне да сте уведомени.

Рибата Фугу, можете да намерите в Япония

Известната на всички риба фугу може да те убие в рамките на часове, ако не е подготвена правилно, трябва да й бъдат премахнати черния дроб и репродуктивните органи. За да се овладее изкуството на готвенето на тази риба са необходими три години. Най-големият пазар на едро за фугу в Япония е в Шимоносеки. В наши дни можете да я купите в местните супермаркетите, само не забравяйте да търсите документи за удостоверяване на нейната безопасност. Някои японски производители, междувременно, вече отглеждат неотровна риба фугу. Любители обаче смятат, че чарът на рибата се губи, когато е неотровна. 

Прогнозата не е добра.  Неправилно приготвената риба фугу съдържа отровата тетродотоксин, която парализира мускулите и може да причини задушаване. Няма антидот, но жертвата може да оцелее, ако се обдишва, докато силата на отровата намалява. Ако жертвата оцелее през първите 24 часа е вън от опасност.

Краб, Латинска Америка

Черупчестите изкушения могат да ви докарат холера въпреки, че днес не е особено разпространена болест. Крабовете трябва да бъдат варени или готвени повече за да се избегнат неприятните последствия. Скариди, миди и стриди, може да я носят.

Вероятно няма да умрете, но ще се чувствате все едно е така. Холерата причинява диария. Трябва да се внимава тъй като може да се дехидратирате наистина много. Задължително е да се потърси медицинска помощ.

Маймунски мозъци, Азия

Когато се консумират маймунски мозъци има опасност от болестта „луда крава“. Някой известни личности като принцеса Даяна и Джесика Макартни са консумирали тази екзотика.  Това ястие се сервира в Китай, Малайзия и Сингапур.

Въпреки че вероятността е малка, все пак можете да се разболеете от  болестта на Кройцфелд-Якоб, известна още като "луда крава". Тя води до деменция и прогресивно неврологично влошаване преди смъртта.

Ястието Sannakji, Корея

Това странно ястие вероятно няма да ви нарани когато вече е в стомаха, но има опасност да се задушите  докато слиза надолу. За това блюдо се използват специален вид октоподи (nakji), които са по – малки като размер. Пипалата на октопода се отстраняват, докато животното е все още живо. В чинията ви помръдват малките парчета октопод. Вендузи на пипала могат да залепнат на бузите или на гърлото ви, което прави задушаването съвсем реална заплаха. В Южна Корея, около шест души годишно умират при консумиране на Sannakji.

Дъвчете много добре всяка хапка и пиете повече течности за да може малките парченца октопод да се придвижат по - бързо към стомаха ви. Също така, макар че е трудно да си представим яденето на тези неща докато сме трезвени, експерти казват, че смесването на алкохол с този тип храна не е препоръчителен.

Гигантска жаба Bullfrog, Намибия

Има причина французите да обичат краката на жабата, но защо само тях? Останалата част на жабата може да бъде опасна зона на токсини, което прави кожата и органите опасни за консумиране. Дори и така, цялата жаба (с изключение на някои токсични органи), се счита за деликатес в Намибия, където те безспорно са застрашен вид. Този вид жаба е твърде голям , даден индивид може да достигне размери повече от 20 см) Те се считат за безопасни за ядене ако са хванати след периода на чифтосването или когато техните нива на токсини са по – ниски.

Ако получите грешните части на жабата или когато нивата на токсини са по - високи може да бъдете поразени от бъбречна недостатъчност, която изисква незабавна медицинска помощ. Това може да доведе и до смърт.

Плод Аки, Ямайка

Тези червени, подобни на круша плодове са наистина доста вкусни в блюдо, но трябва да се уверите, че са обелените и нарязани правилно, преди да вземете и хапка дори. Само вътрешната, жълта част е безопасна за ядене. Червените части и малка черна ядка могат действително да бъдат смъртоносни. Тъй като ямайците консумират доста този плод, той може да бъде намерен в магазина в консерви. Ядливите части на плода аки са с високо съдържание на протеин, незаменими мастни киселини и витамин А. Аки е част от националното ястие на Ямайка.
Яденето на целия плод аки ще ви разболее от ямайска болест с повръщане, която може да доведе до пристъпи или дори до фатална хипогликемия. Пациентите могат да бъдат излекувани при навременна медицинска намеса.

Непастьоризирано мляко, Европа и Азия

Заплахата идва от източници, които едва ли ще заподозрете - една чаша мляко, сметана в кафето или  домашно сирене. Голяма част от Азия не изисква пастьоризация на млякото, както и много места в селската част на Англия и Франция. Консумирането на непастьоризирано  мляко ви излага на риск от заразяване с болести, причинени от бактериите в суровото мляко като листерия или салмонела.

Бруцелозата е една от болестите, които се получават при консумация на непастьоризирано мляко. Тя може да се прояви с грипоподобни симптоми като повишена температура, болки, изпотяване, а понякога дори и увеличение на черния дроб. Най-странното нещо обаче е, че болестта може да инкубира до 20 седмици, а жертвите му да нямат ни най – малка представа за това. Добрата новина е, че болестта е лечима чрез антибиотици.

Диви гъби

Брането на диви гъби е традиция на много и различни места по света. Но трябва да се пазите, тъй като отровните гъби понякога изглеждат точно като ядливите. Най-добре е да отидете да берете гъби с експерт, който да ръководи групата.

В зависимост от вида да гъбата, която ядете симптомите могат да варират от стомашни спазми или главоболие до чернодробна недостатъчност и смърт. Отравяне се третира с активен въглен, течности, а понякога и диализа.

>
17 февруари 2010 г.

Тагове

гастрономия

какво трябва да знаем

опасности

Забележителности наоколо

Избрани оферти