Начало / Статии / Статии -

Маркизки острови - един далечен непокварен свят

Автор

/

Години наред дивата красота на малко посещаваните Маркизки острови – най-далечните обитаеми острови на земята, разположени на 1600 км откъдето и да било – привлича литератори и художници. Едно от най-живописните места в цяла Френска Полинезия, това е незамърсеният тропически пояс, където покрити с гори стръмни скали се потапят в скалистото море, а страховити вулканични шпилове, които Робърт Луис Стивънсън някога е оприличил на „кубетата на някаква натруфена и чудовищна църква“, често се изгубват в облаците.

От шестте обитаеми острова (от общо десет), за Фату Хива казват, че е най-красивият, благодарение до голяма степен на красивия Залив на девиците, чиито стръмни страни са обградени с тучни гори от манго, портокали и гуава. Пол Гоген възнамерявал да завърши живота си тук, но вместо това отишъл на съседния остров Хива Оа. Херман Мелвил и капитан Джеймс Кук са били запленени от Маркизките острови, смятайки ги за дори по-красиви от таитянските острови. Най-големият град, с 1500 представителни, татуирани, усмихнати жители и един залив, който съперничи на Залива на девиците, карат Джек Лондон да напише: „Човек затаява дъх и усеща спазъма, който е почти болезнен, толкова изящна е красотата тук“.

103-метровият товаро-пътнически кораб „Арануи“ е снабдителната линия, която свързва далечните Маркизки острови с външния свят, доставяйки всичко – от цимент и лекарства до захар. Цели градове  понякога цели острови – се събират, за да приветстват ежемесечното пристигане на кораба, заменяйки копра (пресована и изсушена кокосова сърцевина) за основни стоки. Пасажерите от „Арануи“ отиват на сушата със същите китоловни лодки, които транспортират товара, а щом слязат на брега, могат да се отправят на екскурзии, за да видят тучни долини, населени с диви коне и вулканични базалтови върхове, които вдъхновяват Мелвил, Лондон и Стивънсън.

 Има няколко пътя, но следвайте маршрутите през покритите с изпарения джунгли до изоставените издялани в камъка тики (полинезийски статуи на свръхестествени сили) или посетете едно от най-вълнуващо красивите гробища в света, където ще откриете засенчените от червен жасмин гробове на Гоген и белгийския певец Жак Брел. Круизен кораб може да дублира маршрута на „Арануи“, но не и преживяването. Ще се върнете от този круиз с нещо много повече от тен.


Къде: 1126 км североизточно от Таити. Въздушният превоз е отскоро, рядък и ненадежден. „Арануи“ тръгва от Папеете.
Как: в Папеете, Таити, се свържете с Compagnie Polysienne de Transport Maritime
Кога: 16 тръгвания, разпределени през цялата година.
Най-добро време: май-ноември.

>
30 април 2010 г.

Тагове

Маркизки острови

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти