Начало / Статии / Статии - Уганда

Национален парк Мърчисън Фолс - през игленото ухо

Автор

/


Уинстън Чърчил описва Уганда като „перлата на Африка“. В една страна, вървяща към подобрение след минали политически катаклизми, понякога ще имате усещането, че цялата е ваша.

Национален парк „Мърчисън Фолс“, Северозападна Уганда

Водопадите Мърчисън са несравними като едно от големите природни чудеса в света и някога са описвани като най-вълнуващото нещо, което може да ви се случи по Нил по цялото му 6720-километрово протежение.

За разлика от масивните, разпрострели се на площ от 1680 метра стръмни водопади на Замбези при водопадите Виктория, тук могъщият Нил се стеснява от близо 300 метра и избухва през една скална цепнатина, широка едва 6 м, преди да скочи от 39 метра с невероятна мощ.

Гледката е хипнотизираща, независимо дали се приближавате пеша, или с лодка. Една голяма моторна лодка спокойно се приближава до основата на водопадите, плъзгайки се през множество едри животни – понякога 100 хипопотама около един завой, а навсякъде има едни от най-големите в света крокодили, неподвижни, наблюдаващи.

Има съвсем малко концесии на ХХІ (или дори на ХХ в.) тук и не се иска много, за да си представиш себе си като изследовател от ХІХ в., тръгнал да търси изворите на Нил.

Къде: Северозападна Уганда; уреден превоз от Кампала.
Най-добро време: декември-март

Виж актуалните оферти за пътуване в Кампала!

Виж още:

Екскурзия в Кения

Екскурзия в Танзания

Почивка в Египет

 

 

>
06 януари 2012 г.

Тагове

водопади

диви животни

екзотика

национални паркове

природни забележителности

реки

Забележителности наоколо

Избрани оферти