Начало / Статии / Статии - Китай

Остров Хайнан - китайският Хавай

Автор

/

Хайнан е най-южната точка на Китай, намираща се в зоната на тропичния пояс. На изток от него се намира Южнокитайско море. Островът прилича на футболна топка, полетяла към мрежата, образувана от Тонкинския залив и дългата брегова ивица на Виетнам.

            Снимки: sanfamedia.com

Площта му е значителна, приблизително колкото на остров Тайван, а в средата му се издига връх Вуджъ (1867 м). Той е почти изцяло покрит с тропическа гора, а в подножието – с обработваеми земи, където се отглеждат ориз, кокосови палми, каучукови дървета, кафе и чай, както и тропически плодове като ананаси и ядливи кактуси. За туризма от най-голямо значение е, че островът е заобиколен от множество плажове с фин пясък. Само преди четвърт век Хайнан е бил глуха тропическа провинция, малко известна на останалия свят и рядко посещавана от туристи.

Когато през 1987 г. Китай започва бързо да се превръща в съвременен промишлен гигант, правителството си дава сметка за потенциала, който Хайнан има за привличане на туристи от чужбина. Дават на острова статут на специална икономическа зона, което предвижда намалени данъци и други облекчения за чуждестранните инвестиции. И днес островът е сред главните туристически дестинации на света със средно 25 милиона туристи на година. Повечето от тях идват от различни краища на Китай, но близо милион са чужденци. Немалко заможни китайци от Севера прекарват тук месеците януари и февруари, за да се отърват от зимните студове; същото практикуват и доста руснаци.

На Хайнан целогодишно грее ярко слънце, а много международни туристически агенции включват острова в маршрутите си, за да могат туристите да си отдъхнат след изморителните турове по културните забележителности в страната. Особено бързо се е модернизирал град Саня. Наричат го „Китайският Хавай“, защото се намира на същата географска ширина и днес предлага богата гама от ваканционни съоръжения и атракции: уиндсърфинг, подводно плуване, парапланеризъм, водни ски, голф.

Старите традиции на Хайнан са запазени най-добре в крайбрежните риболовни селища и селскостопанските земи във вътрешността на острова. Днес те привличат много туристи с носталгичния си чар. Комуникациите с континентален Китай са също добре развити – летища има в Саня и в главния град Хайкоу, в северния край на острова. Фериботни линии пресичат пролива Циунджоу (30 км), разделящ Хайнан от материка. От 2003 г. фериботите пренасят през него цели влакови композиции, които продължават пътя си по суша до Саня. Настъпилите промени в развитието на острова са приятна изненада за неговите жители.

От хилядолетия техните предци от племето ли са живели тук в къщички със сламени покриви. Въпреки близостта до материка, техният остров векове наред останал в забвение, подминаван от голямата история. Тук били изпращани престъпници или заточени от императора нелоялни чиновници. Когато през 1950 г. комунистите от Гоминдана наложили властта си, Хайнан се превърнал във военноморска база – съвсем близо до Виетнам и удобен като убежище.

Туристическите съоръжения са струпани в крайбрежните зони, но на гостите се предлагат и разходки сред непокътнатата природа във вътрешността на острова, където вече има изградени хотели за екотуризъм. Туристите могат да посетят зоната за културен туризъм в дъждовната гора на Янода и тропическата ботаническа градина на Синлун, намираща се в едноименната туристическа зона с горещи минерални извори. В планината Нан (Наншан) туристите могат да видят стари драконови дървета, за някои от които се твърди, че са поне на 6000 години и като че ли имат връзка с традиционното дълголетие на местните жители. Една китайска благословия гласи: Нека животът ти да бъде дълъг като на Наншан. На брега при Саня се издига новата блестяща статуя на хиндуистката богиня Гуанин, висока 108 м заедно с пиедестала (по-висока от Статуята на Свободата) – символ на бързото развитие на новоизгрялата звезда на ваканционен остров, както и на неговата решимост да запази почтителната си връзка с миналото.

Любопитно: Ежегодното фестивално въздухоплаване с надувани с горещ въздух балони започва от един парк в околностите на главния град на Хайнан. То поддържа имиджа на острова като приятно и запазило своя ландшафт местенце, независимо от модерните крайбрежни курорти. Туристическата зона Тиеня Дзяо, намираща се на 25 км западно от Саня, е аранжирана така, че да сбъдва мечтите за тропически остров. Големите заоблени скали, пръснати по крайбрежието u, са станали емблема на това място. Две от каменните грамади носят поетичните имена „Краят на небето“ и „Краят на морето“.

Кога да отидете там: Между ноември и март; летният дъждовен (и тайфунен) сезон продължава от май до октомври, а през юли – август на север става много горещо.

На какво да обърнете внимание: Хайнан е известен с изкуствените си перли, но за да направите добър избор, трябва да имате солидни познания за качеството и цените им.

Полезни съвети: Не забравяйте, че Хайнан е маларийна зона, така че вземете превантивни мерки да опазите здравето си.

Полезни факти за Хайнан:

Координати: 19° 12' с.ш./109° 42' и.д.
Площ: 33 020 кв. км
Статут: провинция на Китай
Население 8 640 700 души
Главен град Хайкоу
Официален език мандарински китайски
Парична единица: китайски юан

>
11 юни 2013 г.

Тагове

културен туризъм

летен туризъм

палма

плажове

приказните острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти