Начало / Статии / Статии - Япония

Острови Рюкю, Япония

Автор

/

Островите Рюкю са се разпрострели на 1200 км в южна посока и стигат почти до Тропика на Рака. Японските туристи масово посещават със самолет по-големите от тях като Ишигаки – част от най-южно разположената група, Яеяма, откъдето с корабчета посещават и по-малките островчета. Там има хубави плажове с бял пясък и някои от най-добрите места за гмуркане с коралови рифове, морски костенурки, риби чук и скатове.

 

На Ириомоте гостите посещават Националния парк – една от най-големите необитаеми територии на Япония, покрита с дъждовни гори. Там те ще видят красиви водопади и при добър шанс могат да срещнат редкия вид местна дива котка. На Такетоми могат да разгледат запазено селище от района на Рюкю, с пясъчни улици и градини с буйна растителност, заобиколени със стени от вулканичен камък.

Хората, живеещи на островите Рюкю, смятат себе си за различни от останалите японци. Говорът им е различен, музиката, кухнята, различен е и историческият им път. До нахлуването на група от 2500 самураи през 1609 г. островите са били под властта на Китай. След тази дата вече имали двама господари, а през 1879 г. Япония официално ги анексирала. Най-големият остров на архипелага е Окинава. Тук живеят най-много столетници на 100 000 души от населението в сравнение с останалите страни на света. Начинът на хранене, физическото натоварване, липсата на стрес и позитивното мислене – това според учените е вълшебната рецепта за тяхното дълголетие. Но може би трябва да се добави и фактът, че тези хора живеят на един от най-красивите субтропически острови.

Любопитно: Нос Иризаки на остров Йонагуни, в долния край на архипелага Рюкю, е най-западната точка на Япония. Йонагуни е известен и с подводния си паметник, често посещаван от гмуркачите. Тази стъпаловидна каменна конструкция изглежда прекалено съвършена, за да е природен феномен, но ако е направена от човека, не е известно нито от кого, нито как.

Кога да отидете там: През октомври – ноември или март – април (по време на „златната седмица“, в края на април – началото на май, е пълно с туристи).

На какво да обърнете внимание: На двойките керамични кучета с лъвски глави, шиса, които са пазачи на входовете. Едното винаги е с отворена уста, за да улови късмета, а другото – със затворена, за да не го изпусне.

Полезни съвети: Внимавайте за двете отровни животни, живеещи в района – на сушата това е змията хабу, а в морето – раковината анбония със смъртоносния u отровен шип.

Полезна информация за острови Рюкю:

Координати: 26° 19' с.ш./127° 44' и.д.

Площ: 2254 кв. км

Статут: острови към префектура Окинава, Япония

Население: 1 320 000 души

Главен град: Наха (на остров Окинава)

Официален език: японски

Парична единица: йена

Снимки: Matt Watts и tata_aka_T

Повече любопитни факти за островите по света четете в илюстрирания пътеводител "Приказните острови" на издателство "Ciela".

>
26 юли 2013 г.

Тагове

гмуркане

национални паркове

острови

плажове

приказните острови

рифове

Забележителности наоколо

Избрани оферти