Начало / Статии / Статии - Аржентина

Тиера дел Фуего - раят на кралските пингвини

Автор

/

Тиера дел Фуего, наподобяваща извита длан, се намира в най-южния край на Южна Америка. Това място привлича туристите с дивата си непокътната природа. Тук Андите най-сетне свършват, след като са преминали през целия континент, и се разпиляват в множество малки островчета, сред които изпъква големият Исла Гранде де Тиера дел Фуего. В студени дни, когато облаците застрашително се струпват и духат ледени ветрове, човек се чувства като на края на света.

             Снимки: Lisa Weichel

Следващата спирка на юг е Антарктида, а обърнатият към нея нос Хорн е име, при чието споменаване тръпки побиват и най-опитния моряк. През ХIХ в., когато с платноходи пренасяли чай от Китай, се налагало да плават през опасните прилежащи води, а моряците да къртят леда от мачтите, за да могат да вдигнат и свалят от тях платната. Нос Хорн (на английски – „рог“) сякаш дава представа за заострения край на тази земя, разположена в самия край на континента, но всъщност носи името на холандския град Хорн, родно място на мореплавателя Вилем Схаутен, който минал оттук през 1616 г. Но тук е така – нищо не е такова, каквото изглежда.

Името на областта – Тиера дел Фуего (Огнена земя), създава илюзията, че огромните върхове в района са застинали вулкани, но не е така. Името е дадено от португалския мореплавател Фернандо Магелан, който оглавявал първата експедиция на европейци по тези места през 1520 г., която имала за цел да достигне Тихия океан (и по-късно без него самия извършила околосветско плаване). Минавайки покрай бреговете на протока, той наблюдавал множеството огньове, запалени от местните жители. Местните хора (яганите) учудвали първите европейски пътешественици, в това число и великия британски естествоизпитател Чарлз Дарвин, който минал оттук на път за Галапагоските острови през 1832 г.

По онова време яганите се препитавали с лов и риболов и не носели никакви дрехи; топлели се, като мажели телата си с животинска мас и се греели при изгарянето й. Днешните изследвания показват, че техните предци се появили по тези места преди 10 000 години и били едни от първите преселници от Азия в двете Америки, преминали през Беринговия проток (по онова време все още сухоземна връзка между двата континента) и заели най-южна позиция спрямо останалите протоамерикански племена.

Когато тук пристигнали първите европейски заселници и започнали да усвояват земята за отглеждане на овце и говеда, както и да търсят злато и да се занимават с дърводобив, те донесли със себе си болести и конфликти. Така от някогашните 6000 ягански и селкнамски обитатели в северната част на Исла Гранде днес са останали само 1600 ягани – селкнамите напълно изчезнали, пометени от натиска на новодошлите европейски фермери. С конфликт се обяснява и необичайната карта на Тиера дел Фуего, разделена между Чили и Аржентина с граница, която наподобява латинската буква L. Спускайки се от север на юг, тя пресича Магелановия проток, пресича през средата Исла Гранде, след това свива остро на изток по протежение на канала Бийгъл (носещ името на кораба, с който плавал Чарлз Дарвин). На най-северния от петте островчета в канала Бийгъл, наречени Лез Еклерьор, се издига фар. Аржентинците го наричат „Фарът на края на света“.

Ледникът Гарибалди бавно се спуска към своя край, потопен в едноименния фиорд в подножието на връх Дарвин, от чилийската страна на Исла Гранде. Земите на запад и юг от тази линия са чилийски, включително и Исла Наварино, разположен южно от Исла Гранде, както и нос Хорн. Самата природа на този край обаче не признава подобни граници. Целият район се отличава с величествена пустота. На север ландшафтът изглежда по-мек с наличието на пампаси и торфени находища; на юг се появяват гори от нискостеблени брезови дървета около подхранвани от ледниците езера, за да се стигне до веригата планини с техния най-висок връх Дарвин (2438 м), който се намира на чилийска територия. Това е място, където човекът трудно би оцелял, като отгоре на това трябва да споделя тукашните дадености с група животински видове, приспособили се към тежките условия: кондори, орли, изумрудени папагали, гуанако (дива разновидност на ламата), видри, тюлени, морски лъвове, пингвини и албатроси.

Двете съседни държави си дават сметка за природните богатства на островите и са създали там национални паркове: „Тиера дел Фуего“ в Аржентина и „Алберто де Агостини“ на чилийска територия. Това още повече е засилило интереса на туристите към тази земя и те все по-често идват тук през лятото, когато цели 17 часа от денонощието е светло, за да ловят риба, да обхождат екскурзионните маршрути, да карат платноходки или да яздят. През зимата пък тук има отлични условия за каране на ски и сноуборд, както и за возене с шейни с кучешки впрягове. И освен всичко друго – хората идват тук да се насладят на чувството за свобода и липса на каквито и да е физически прегради.

Любопитно: Тиера дел Фуего е едно от малкото места на света, където кралските пингвини живеят и се размножават в естествена среда. Те не си правят гнезда, а след снасянето на едно-единствено яйце от женската двамата с мъжкия се редуват да го мътят на смени по две-три седмици всяка в продължение на близо два месеца, крепейки яйцето върху краката си.

Кога да отидете там: Най-топло е от ноември до средата на март, но морският климат прави поносими и зимните температури. На какво да обърнете внимание: Качете се на влака за Края на света – най-южно разположената жп линия на света; старинен парен локомотив ще ви отведе от гара, недалеч от Ушуая, навътре в националния парк.

Полезни съвети: Носете си дрехи за лошо време, независимо в кой сезон идвате тук – силните ветрове повишават усещането за студ.

Полезни факти за Тиера дел Фуего

Координати: 54° 47' ю.ш./68° 20' з.д.
Площ: 73 753 кв. км
Статут: територия, поделена между Аржентина и Чили
Население: 126 000 души
Главен град: Ушуая (Аржентина), Порвенир (Чили)
Официален език: испански
Парична единица: аржентинско песо и чилийско песо

>
23 май 2013 г.

Тагове

екстремен туризъм

зимен туризъм

летен туризъм

приказните острови

северно сияние

Забележителности наоколо

Избрани оферти