Начало / Статии / Статии - Мали

Тимбукту - какво значи името?

Автор

/

Заселен от туарегите (първите „сини хора на Сахара“) в началото на ХІІ в., Тимбукту носи едно от тези легендарни имена, които извикват във въображението образи на нещо изплъзващо се и мистериозно, на някакво далечно кътче на света, до което е невъзможно да стигнете или, щом прис тигнете, да проникнете в него.

Тимбукту - Мали

Пътищата на керваните в Сахара – и скъпоценната сол и злато, добивани наблизо – го правят процъфтяваща метрополия, известна в Европа със своето материално и интелектуално богатство и с ревностните си мюсюлмани.

Днес градът е малко посещаван въпреки джамиите „Джингарейбер“, „Санкоре“ и „Сиди Яхиа“ (всичките включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство), разположени се посред градските кирпичени сгради и движещите се пясъци на пустинята. Неговата съдба отразява участта на Мали като цяло – от една от най-мощните държави в Африка до една от най-бедните в света.

Скъпоценните товари на Тимбукту преминават през неговия родствен търговски град, Дженне, който е на 350 км на югозапад. Благоденстващ и мощен, той става още по-прочут като център на ислямската книжовност и тук биват изпращани да учат деца от цяла Западна Африка. Той е оцелял като един от най-красивите кирпичени градове в света.

Неговата великолепна Голяма джамия (чиито цветове са освежавани всяка година след силните дъждове) е най-голямата и най-сложната кирпичена сграда в света. На юг от тук е географски изолираната страна на догоните, създали една интригуваща цивилизация, отхвърлила и християнството, и исляма, запазила традициите и обичаите на своите изповядващи анимизма предци, които са дошли тук преди 700 години, вероятно от Либия.

Къде: Тимбукту, Мали
Най-добро време: ноември-март.

>
24 ноември 2010 г.

Тагове

джамии

пустини

стари градове

ЮНЕСКО

Забележителности наоколо

Избрани оферти