Начало / Екскурзии / Екскурзии - Коломбо

Шри Ланка-обиколна екскурзия

Номер на оферта

/

219371

Дати & цени

Цената включва

*Самолетен билет София или Варна-Коломбо-София или Варна
*настаняване в хотели от избраната категория с включени закуски и вечери, с изключение на ден 1
*транспорт с климатизиран автомобил/микробус по описания маршрут с шофьор говорещ английски или руски език.
*Входни такси за : Anuradhapura ,Mihintale,Polonnaruwa,Sigiriya Rock Fortress,Kandy Temple of the Tooth Relic
*билет за влак от Канди до Нувара Елиа
*по една бутилка 500 мл минерална вода на ден на човек

Цената не включва

*разходи от личен характер
*такси за видео или фото заснимане
*напитки по време на вечерите и обяда включени в програмата
*входни такси с изключение на изрично упоменатите
*разходи, предизвикани от обстоятелства извън контрола на Туроператор
*виза за Шри Ланка – 35 щ.д.
*такса при напускане на страната – около 14 щ.д./плаща се на място/

Програма на пътуването

Шри Ланка, която Марко Поло нарича "най-красивият остров за своите размери", смайва с уникалните си забележителности. Като се започне от красивите пясъчни плажове и се приключи с необикновената дива природа, Шри Ланка е едно от онези земни кътчета, за които можем да кажем, че имат за всекиго по нещо. Доказателство за красотата на някогашната република Цейлон е решението на ЮНЕСКО да включи седем от забележителностите на острова в Списъка със световното и културно наследство на планетата.

Програма:

Ден 1
София-Коломбо
Полет в 21:25 ч. за Коломбо през Истанбул

Ден 2
Пристигане в Шри Ланка / Негомбо
Ще бъдете посрещнати на летище от представител на нашите партньори за трансфер до Негомбо.Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 3
Негомбо/ Анурадхапура / Сигирия
След закуска отпътуване към Анурадхапура /около 3,5 часа/Обиколка на древния град
Анурадхапура (63 хил. ж., 2011 г.) е един от големите градове в Шри Ланка и столица на провинция Северен централен район. Той е една от древните столици на Шри Ланка, популярен със своите добре запазени руини, дело на местната островна цивилизация. Разположен е от двете страни на историческата река Малватху Оя, на 205 км на север от столицата на страната Коломбо. Анурадхапура е един от най-старите продължително обитавани градове в човешката история и един от осемте обекта на Световното културно наследство на ЮНЕСКО в Шри Ланка. Древният град, смятан за свещен сред будистите, днес е заобиколен от манастири, разпростиращи се на територия от над 40 кв. км.
Древният град на Анурадхапура е заселен за първи път ок. 900 г.пр.Хр. Неговото разположение върху река го превръща в основно пристанище в северната част на острова, заобиколено от напоявана и плодородна земя. В същото време селището е било дълбоко скрито в джунглите, които му осигурявали естествена защита от нападатели. От IV в.пр.Хр. той е столица на Шри Ланка и запазва този си статут чак до началото на XI в.сл.Хр. По време на този период Анурадхапура е един от най-стабилните центрове на политическа власт и градски живот в Южна Азия. Крал Пандукабая прави планировката на града, която включва укрепления, градски порти и квартали за търговци. Около 250 г.пр.Хр. градът е покривал район от 1 кв. км, което го превръща в един от най-големите на континента по това време.
Разходка до хълма Михинтале, където е разположен едноименният будистки храм. Тук за първи път на острова са се появили будистки монаси.Вярва се, че това е мястото където са се срещнали будисткия монах Махинда и крал Деванампия, която поставя началото на съществуването на будизма в Шри Ланка. Днес мястото привлича поклонници от различни религии.
Отпътуване за Сигирия. Настаняване в хотел. Вечеря.Нощувка.

Ден 4
Сигирия / Полоннарува / Сигирия
След закуска отпътуване към Полоннарува /около 1 ч./ Обиколка на града
Средновековната столица на Шри Ланка от 11 до 13 в. Руините в археологическия парк на Полонарува са една от най-известните забележителности на Шри Ланка, които от 1982 г. са под закрилата на ЮНЕСКО с 1982 г. Някои от паметниците, съхранени в парка, са статуята на Паракрама, Кралският дворец, храмовете „Вата-да-ге“, „Тупарама“, „Ланкатилака“, ступите „Ранкот Вехера“ и „Кири Вехера“. Сред тях най-голям интерес за туристите представлява каменният храм „Гал Вихара” с четирите монолитни статуи на Буда, изсечени в скалата, които въпреки колосалните си размери изглеждат много реалистични. Отпътуване за Сигирия. Посещение на скалната крепост, чието име в превод означава „Лъвската скала”. Това е една от най-впечатляващите забележителности на Шри Ланка, включена в Списъка за световното културно наследство на ЮНЕСКО. Издига се върху скална тераса на 200 м над джунглата и е построена през 5 в., по времето на крал Кашаяпа. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 5
Сигирия/ Дамбула / Матале / Канди
След закуска отпътуване към Дамбула
Пещерните храмове на Дамбула са уникална туристическа атракция и грандиозен исторически паметник на будизма. Самият град Дамбула е разположен в централаната провинция на Шри Ланка, на около 20 км от Сигирия, по средата на пътя между Сигирия и Канди.
В района има около 80 пещери, които са всъщност храмове за поклонения. Някои от тях съществуват още от 1 в. пр.н.е., и са се използвали от местните монаси за медитация. Безспорно най-атрактивен е Златният храм на Дамбула, който е най-мащабният и най-запазеният подобен храм в цяла Шри Ланка. Цели пет отделни пещерни храма влизат в състава на това свещено място.
Във всеки от тях има множество хиндуистки и будистки стенописи и статуи. Те датират още от 12-13 в. като представят ликове на самия Буда, на същества, които сочат пътя към просветлението и на различни богове и крале. Таванът на Златния храм е покрит с уникални и сложни рисунки, олицетворяващи моменти от живота на Буда.
Храмът на боговете в Дамбула изгражда първата пещера. В нея се пази статуя на умиращият върховен водач, която е висока около 14 м. Лицето й е сякаш безизразно и хладно, а тялото е покрито с дълго платно.
Най-мащабна и впечатляваща е втората скална пещера, в която се влиза през тържествен вход с висока около 6 м арка. По краищата, на която са изобразени каменни фигури на пазачи.
Третата пещера се състои от две части. Особено интересна, тя е втората по-големина в комплекса и има шарени, ярко оцветени стени. Преобладава жълтият цвят, който е типичен за изобразяването в будизма. Тук се намира статуята на религиозният водач, който е опрял главата си върху дясната си ръка.
Четвъртата пещера е т.нар Западен храм, в която се пазят към 10 статуи на Буда, изваяни от скалите. Последната поклоническа килия е най-малка и най-нова, тя е издълбана в началото на 20 в. в нея се съхраняват 11 фигури.
Отпътуване за последната кралска столица на Шри ЛанкаКанди (70км). По пътя ще посетите градина за екзотични подправки в Матале. Ще разберете защо наричат Шри Ланка Островът на подправките. С подправките е свързана цялата история на колонизацията на острова. Ще се запознаете с огромното разнообразие от ароматни растения и процеса на отглеждането им. Ще видите демонстрации за използване на подправките в кулинарията и медицината (аюрведа техники), известни по цял свят.
Продължаваме за Канди - древната кралска столица на Шри Ланка, свещено място за будистката вяра. Скрит зад планини и джунгли, над 200 години Канди давал успешен отпор на три колониални държави. През 1815 г градът капитулирал пред англичаните. В миналото името Канди се свързвало с представата за разкош и великолепие. Тук пред вас ще оживеят много от легендите, традициите и фолклора, свързани с митичния град. Вторият по големина град на Шри Ланка е известен преди всичко със своята удивителна реликва - Свещеният зъб на Буда. Той се съхранява в храма Далала Малигава, построен специално за защита на ценната светиня. В продължение на векове право да виждат реликвата имали само кралете и най-висшите държавни служители. Смятало се, че който притежава Зъба, ще властва над страната. Затова той бил винаги добре пазен. Ще минете покрай изкуственото езеро, построено от последния Крал Синхала през 1798 г.
СЪКРОВИЩАТА НА ШРИ ЛАНКА
Едни от най-ценните скъпоценни камъни можете да видите в Шри ланка – Син и жълт сапфир, , котешко око, турмалин и др. Ще научите много за добиването им и обработката, но ще имате възможност и да си купите на изгодна цена бижута от бяло злато и сребро.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка

Ден 6
Канди/ Нувара Елиа
След закуска отпътуване към Нувара Елиа , по пътя посещение на фабрика за чай.
Цейлонският чай е от огромно значение за Шри Ланка, която е на четвърто място в света по производство на чай и водеш износител.Влажността и мекият климат способстват за производството на висококачествен чай. Индустрията води началото си от 1867 г. с пристигането на Джеймс Тейлър, английски растениевъд, пристигнал тук през 1852 г. Днес около един милион хора са свързани директно и индиректно с тази индустрия.
След обяд пристигате в Нувара Елиа – обиколка на града
„Малката Англия” е заобиколена от планини, долини, водопади и чаени плантации.Климатът тук е същинска английска пролет, макар че температурите падат вечерта. Навсяъде тук ще усетите английското влияние – селски къщи в стил Кралица Ана , парка Виктория в центъра на града,-чудесно място за пикник и наблюдение на някои редки птици. Сезоните може да отсъстват навсякъде другаде в Шри Ланка, но тук можете да ги разпознаете по цветята, които цъфтят през пролетта/Март-Май/ и есента/Август-Септември/. Това са зезоните , когато живеещите в равнините идват тук, за да избягат от горещината и влажността.
Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Ден 7
Нувара Елиа / Коломбо
След закуска свободно време до обяд . 12:00ч. напускане на хотела и трансфер до Коломбо. /5 ? часа/. След пристигане в Коломбо настаняване в хотел и почивка до вечерта. Вечеря.Нощувка.

Ден 8
Коломбо
След закуска обиколка на града с включен обяд в местен ресторант.
Разглеждане на столицата и един от най-оживените градове в Шри Ланка с много ресторанти, барове, молове, нощни клубове и възможности за забавления. По време на обиколката ще имате възможност да се запознаете с колониалната архитектура на остров Цейлон, да видите историческите джамии Дауатагаха и Джами-Ул-Алфар (отвън); крепостта – някогашен британски административен център и седалище на военен гарнизон; крайбрежната улица с квартала на златарите, пазарите, където се намира и красив хиндуистки храм с изящна украса и холандската църква от 1749 г. Ще разгледате още BMICH (Мемориалният международен конгресен център „Бандаранайке”); статуята на Avukana Буда (копие) и „Площада на независимостта”.
След обиколката трансфер до летище за полет до София или Варна през Истанбул

Цена при настаняване в хотели 3* - от 1131 евро

Доплащане за висок сезон
(01.07.2018 – 31.08.2018) 22 евро на вечер , на стая


Програмата се осъществява при минимум двама записани и в зависимост от наличността по полетите и в хотелите .
Цената подлежи на потвърждение към момента на резервиране

примерни хотели по програмата :
Negombo – C Negombo – http://www.chotels.lk/
Sigiriya – Kassapa Lions Rock - https://www.kassapalionsrock.com/
Kandy – Devon Hotel - https://www.booking.com/hotel/gb/the-devon.en-gb.html
Nuwara eliya – Oakray Summer Hill Breeze – http://www.oakrayhotels.com/oak-ray-summer-hill-breeze
Colombo – Hotel Sapphire - http://hotelsapphirelk.com/

Забележка: цена за настаняване в хотели 4* - по запитване

Тагове

Оферти - Шри Ланка |  Оферти - Коломбо |  Екскурзии - Шри Ланка |  Екскурзии - Коломбо |  Индивидуално пътуване - Шри Ланка |  Индивидуално пътуване - Коломбо

Избрани оферти