Начало / Екскурзии / Екскурзии - Коломбо

Нова година 2025 на изумрудения остров Шри Ланка

Номер на оферта

/

241761

Дати & цени

27 декември 2024 - 05 януари 2025 г. - Цена от 4195 лв.

Цената включва

Самолетен билет София - Коломбо – София (с 1 прекачване) на авиокомпания “Qatar Airways” с включени летищни такси;
Чекиран багаж 25 кг и ръчен багаж 7 кг;
3 нощувки със закуски и вечери в хотели категория 4* по време на обиколката;
4 нощувки на закуска и вечеря в хотел 4+* на плажа;
Транспорт и обслужване от екскурзовод на английски език с превод от водача на български по време на обиколния тур;
Описаните в програмата на обиколката посещения на обектите /Приют за слонове Пинавала, Храмов комплекс с Дамбула, Сигирия, Полонарува, Храма на Зъба на Буда в Канди, Кралската ботаническа градина в Перадения/;
Всички трансфери по програмата в Шри Ланка;
По 2 бутилки минерална вода на човек за всеки ден от обиколните турове;
Сити-тур на столицата Коломбо;
Прощална вечеря в Хилтън хотел -Коломбо;
Медицинска застраховка с покритие 10 000 евро;
Водач-преводач при минимум 15 записани туристи.

Цената не включва

Виза за Шри Ланка - 60 USD. По желание, предоставяме услуга за издаване на визата. Такса за услугата – 50 лв. + 60 USD визова такса;
Входните такси за обектите /Приют за слонове Пинавала, Храмов комплекс с Дамбула, Сигирия, Полонарува, Храма на Зъба на Буда в Канди, Кралската ботаническа градина в Перадения/. За възрастен - 285 лв., дете до 11.99 г. – 145 лв. към 24.03.2024. Подлежи на препотвърждение. Заплаща се задължително!
Доплащане за All Inclusive в хотела на плажа – 60 евро на човек;
Разходи от личен характер;
Допълнителни екскурзии: Екскурзия до Гале – 50 евро на човек /провежда се при минимум 10 записани туриста с водач-преводач/
Новогодишна вечеря – 170 лв. на човек. Заплаща се задължително;
Доплащане на медицинска застраховка за лица над 65 год.;
Бакшиши и благодарност към персонала – 40 $ на човек. Заплащат се задължително и се събират на летище София;
Застраховка "Отмяна на пътуване" (Препоръчваме Ви сключването на тази застраховка!).

Програма на пътуването

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Ранни записвания до 31.05.2024

Обиколен тур + луксозна почивка на брега на Индийския океан

Ден 01 /27.12.2024/: София – Доха-Шри Ланка
Среща на летището за полет в 12:40 с Qatar Airways СофияКоломбо през Доха. Нощен полет.

Ден 02 /28.12.2024/: Коломбо- Пинавала- Дамбула
Пристигане на международното летище Бандаранаике в 02:55 часа местно време. Посрещане от представителя на фирмата-партньор и местния екскурзовод. Трансфер до хотел 4* в близост до летището за почивка след нощния полет.
След кратка почивка и закуска, отпътуване за Дамбула. По пътя ще посетим Пинавала – единствения по рода си приют за слонове. Приютът за слонове Пинавала е създаден от отдела за опазване на дивата природа на Шри Ланка през 1975 г. за предоставяне на грижи и убежище на осиротели бебета слонове, които са намерени в дивата природа. Там се отглежда най-голямото стадо слонове в затворено пространство в света. През 2023 г. в Пинавала вече живеят 71 слона, включително 30 мъжки и 41 женски от 3 поколения. В продължение на два часа ще имаме възможност да се запознаем отблизо с тези животни, как се хранят, размножават и какви грижи се полагат за тях. Най-интересно е по време на хранене на животните да видите как бебетата слонове се хранят с бутилка и цялото стадо се къпе след това в реката наблизо. Разбира се ще си направим и снимки с огромните обитатели. След това уникално преживяване ще продължим за Дамбула. Това е град разположен в северната част на окръг Матале в централните части на Шри Ланка. Основните атракции на района включват най-големия и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка, скалната крепост Сигирия и международния стадион Рангири Дамбула , известен с това, че е построен само за 167 дни. Районът също така се гордее с най-голямата планинска верига от розов кварц в Южна Азия и добре запазената гора с цейлонско желязно дърво – националното дърво на Шри Ланка.
След обяд ще посетим пещерните храмове в Дамбула. Това е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. Храмът представлява огромна изолирана скална маса с височина 160 метра. Основните забележителности са разположени в 5 пещери, които съдържат статуи и картини, свързани с Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда , три статуи на крале на Шри Ланка и четири статуи на други богове. Тук се намира известният скален храм, датиращ от първи век пр.н.е. Пещерите на Дамбула са приютили крал Валагамба по време на 14-годишното му изгнание от Анурадхапура. Когато си върнал трона, той построил най-великолепните скални храмове, които могат да бъдат намерени на Острова. В първата пещера има лежащо изображение на Буда с дължина 14 метра, изсечено в скалата. Наоколо има изображения на божества, свързани с будизма. Стенописите по стените и тавана са най-старите тук, но са прерисувани в периода Канди. Те заемат площ от 2100 кв.м. Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на Буда от демон Мара и първата проповед на Буда. Във Втората пещера, най-хубавата и най-голямата от всички, има 150 статуи на Буда в реален размер в различни пози с няколко статуи на богове и крале, измежду които две статуи на индуски богове – Вишну и Ганеш. Таванът също е покрит със стенописи, които изобразяват велики събития от живота на Буда и важни моменти от историята на синхалския народ.
Настаняване в хотел в Дамбула. Вечеря и нощувка.

Ден 03 /29.12.2024/: Дамбула – Полонарува – Сигирия - Дамбула
Закуска в хотела.
След закуска ще се отправим към Полонарува - средновековната столица на Шри Ланка. Второто най-древно кралство на Шри Ланка, Полонарува, става столица на острова след унищожаването на Анурадхапура през 993 г. сл. Хр. Построен от крал Паракрамабаху I, този зелен град е видял множество цивилизации, минаващи през него, включително Чола, южноиндийски индуски и будистки синхалски, между 12-ти и 13-ти век. Препълнен с археологически съкровища, градът е осеян с храмове, светилища, дворци и руини. Ще видим кралския дворец от периода на крал Паракрамабаху I (1153 – 1186). Някога масивна сграда с 50 стаи, чиито впечатляващите стени и до днес все още стоят здрави. Скулптури на лъвове пазят стълбите към залата за аудиенции на краля, с издълбани каменни слонове, наредени по стените и плувния басейн на краля, а прясната вода блика на големи струи от статуи с крокодилски уста. Построен от камък, Shiva Devale No.2, най-старият хиндуистки храм в Полонарува, е скрит на малка горска поляна. Внушителна колекция от руини образува свещения четириъгълник, а в средата е vatadage (древна структура) с четири входа, водещи до мястото, където някога е била съхранявана реликвата на Свещения зъб на Буда. Ще разгледаме голямата ступа (полусферична структура, съдържаща реликви) Ранкот Вихара, както и килиите на монасите. Там ще открием и масивната 17-метрова статуя на Буда в Lankatilaka и още четири фигури на Буда в Гал Вихара, изрязани от една гранитна плоча.
След обяд отпътуваме към Сигирия. Скалната крепост Сигирия от 5-ти век е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, построена от владетеля Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.). Известна е като „Лъвската скала“ заради огромния лъв, който е стоял на входа на крепостта. Тя представлява цитадела с необичайна красота, издигаща се на 200 метра над храсталаците на джунглата. Скалата е била най-вътрешната крепост от 70-те хектара укрепен град. Ров, укрепление и обширни градини, включително прочутите обновени водни градини, образуват защитен кръг около основата на скалата. На върха й са основите на това, което някога е било голям и разкошен дворец. Там се намират и световноизвестните стенописи на „Небесните девици“ от Сигирия, в защитено място в скалата, до което се стига по вита стълба. Тези фрески са рисувани със земни пигменти върху гипс. Девиците са изобразени в естествен ръст в цялата свежест и деликатност на оригиналния им цвят.
Връщане в хотела в Дамбула за вечеря и нощувка.

Ден 04 /30.12.2024/: Дамбула – Матале - Канди
Закуска в хотела. Програмата ни днес е посветена на Канди – едно от най-свещенните места за местните в Шри Ланка.
По пътя най-напред ще се отбием до градина с подправки в Матале. Тук ще може да се запознаете с различни видове подправки, с които Шри Ланка е известна. Градината е пълна с лечебни и екзотични билки. Ще научим за различните им свойства, както и как се отглеждат някои от тях. Ще станем свидетели на готварски демонстрации и ритуали с Аюрведа. Именно заради тези градини наричат Шри Ланка острова на подправките.
След прекрасната градина пътя ни продължава към Канди - последната столица на кралете на Шри Ланка. Това място е свещеното сърце на Шри Ланка. Името "Канди" внушава визии за блясък и великолепие. Много от легендите, традициите и фолклора все още се пазят с любов по тези места. Ще пътуваме около езерото Канди, построено от последния Сингалски крал, Шри Викрама Раджасингхе през 1798 г. Ще се запознаем с базара на изкуствата и занаятчийски център, музей на скъпоценни камъни и лапидариум. Най-ценното съкровище на Канди било – и все още е „Зъбът на Буда“. Легендата гласи, че бил спасен от погребалната клада в Индия през 543 г. пр.н.е, а след това внесен тайно в Шри Ланка през 4-ти век след Христа, в косите на принцеса Орис. Който притежавал зъба, имал и божественото право да владее тази земя. Естествено посещението ни не може да мине без да отделим внимание на това свято за местните хора място. След това ще станем свидетели на специално културно шоу, включващо различни танци от Шри Ланка.
Следва вечеря и нощувка в хотел в Канди.

Ден 05 /31.12.2024/: Канди- Перадения-Гирагама-хотел на брега на Океана и посрещане на Новата 2025 г.
Закуска в хотела. Денят е посветен на изумителната природа на Шри Ланка. За начало ще посетим Ботаническата градина Перадения, построена за първи път като градина за развлечения от сингалските крале от Гампола и Канди и разширена от британците. Произходът на Ботаническите градини датира от далечната 1371 г., когато крал Викрамабаху III се възкачва на трона и основава своя двор в Перадения близо до река Махавели. След това основата за ботаническа градина е създадена от Александър Муун през 1821 г. Той използва мястото за отглеждане на кафе и канела. Официалното й създаване е през 1843 г. с растения, донесени от Кю Гардън, Острова на робите , Коломбо и градината Калутара. Тя е с площ от 147 акра и предлага невероятно разнообразие от екзотични дървета, растения и цветя. Има повече от 4000 растителни вида, включително орхидеи, подправки, лечебни растения и палми. Някои видове са редки и ендемични, други се срещат главно в тропическия свят. Градината с подправките и Къщата на Орхидеите са най- популярни сред туристите. Има и няколко добре оформени палмови алеи с невероятни видове, включително класическата алея на палмите. Един вид от дърветата е свързан със значима история. Това е прочутото дърво Cannonball Tree, засадено от крал Джордж V от Обединеното кралство и кралица Мери през 1901 г. То често е отрупано с плодове, за които се смята, че приличат на гюлета.
След прекрасните градини ще продължим към брега на океана за настаняване, кратка почивка и празнична новогодишна вечеря. Честита Нова Година! Нощувка.

Ден 06 /01.01.2025/: На плаж в хотел на брега на океана
Следват няколко отпускащи дни за плаж и почивка в хотел на брега на океана. Тук ще имаме възможност да се насладим на няколко безгрижни дни в нашия луксозен хотел и да опитаме различни забавления на плажа. Нощувка.

Ден 07 /02.01.2025/: На плаж в хотел на брега на океана /или екскурзия до Гале/
Закуска в хотела. Свободно време за почивка и самостоятелни занимания.
За най-активните, нашите домакини предлагат някои допълнителни мероприятия и екскурзии.
За този ден предложението е за екскурзия до Гале /срещу допълнително заплащане/. Гале е стар колониален град, разположен в югозападния край на острова. Бил известен като главното пристанище още преди пристигането на португалците през 16 век. Достига върха на своето развитие през 18 век, по време на холандския колониален период. Гале е най-добрият пример за укрепен град, построен от португалците в Южна и Югоизточна Азия , показващ взаимодействието между португалските архитектурни стилове и местните традиции. Градът е широко укрепен от холандците през 17 век от 1649 г. нататък. Крепостта Гале е обект на световното наследство и е най-голямата останала крепост в Азия, построена от европейски окупатори. Други видни забележителности в Гале включват естественото пристанище на града, Националния морски музей, катедралата "Света Мария", основана от йезуитски свещеници и един от основните храмове на Шива на острова.
В екскурзията е включено още водно сафари с лодка по река Маду и люпилня за водни костенурки.
По пътя към Гале ще се отбием и до мина за добив на син лунен камък. Този район е единственият в света, където се добива син лунен камък. Ще се запознаете с начина по който се изгражда една мина. Добивът на лунен камък и други скъпоценни камъни се извършва само ръчно и няма никаква тежка техника и механизация. След това ще проследите процеса на шлифоване и изработването на бижута.
Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 08 /03.01.2025/: На плаж в хотел на брега на океана
Закуска. Свободно време за плаж и самостоятелни занимания.
Този ден от престоя ни в Шри Ланка е предвиден за пълна почивка и релакс преди полета до дома.
Вечеря и нощувка в хотела.

Ден 09 /04.01.2025/: Коломбо - София
Закуска. Това е нашия последе ден в Шри Ланка. Ще освободим хотела около обяд и ще отпътуваме за Коломбо- столицата на острова. Тук ще направим нашия сити тур за запознаване с основните й забележителности. Ще преминем през търговската зона и покрай Петах - пъстър традиционен ориенталски пазар. Ще посетим хиндуистки и будистки храмове и джамията Jumi Ul Alfar Jumma. Ще продължим с обиколката през холандската църква Wolvendaal, датирана от 1749 год., съдебната палата, жилищния район Канелените градини, Площада на независимостта. Привечер ще се насладим на нашата прощална вечеря. След вечерята – трансфер до летището за полет към дома. Нощен полет през Доха за София.

Ден 10 /05.01.2025/: София
Пристигане на летището в София в 11:40 часа.

Хотели по програмата:
Транзитен хотел за почивка - Goldi Sands Hotel 4* (или подобен);
Дамбула - Tropical Life 4* (или подобен);
Канди - Earl’s Regent 4* (или подобен);
Калутара - Turyaa Kalutara 4+* (или подобен);

Полетно разписание:
QR 228 27DEC SOFDOH 12:40 – 18:15
QR 662 27DEC DOHCMB 19:35 -02:55 /28DEC/
QR 659 05JAN CMBDOH 03:25 –06:10
QR 227 05JAN DOHSOF 07:30 - 11:40

=============================================================



ЗА ИНФОРМАЦИЯ ОТНОСНО СВОБОДНИ МЕСТА И РЕЗЕРВАЦИЯ ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ, МОЛЯ, ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ ЧРЕЗ БУТОНА "ИЗПРАТИ ЗАПИТВАНЕ"!



=============================================================

Тагове

Оферти - Шри Ланка |  Оферти - Коломбо |  Екскурзии - Шри Ланка |  Екскурзии - Коломбо |  Нова година 2024 - Шри Ланка |  Нова година 2024 - Коломбо

Избрани оферти