Инсбрук
Инсбрук / Insbruk
  виж голяма карта

Инсбрук е провинциалната столица на областта Тирол и петият по големина град в Австрия. Три пъти селището е домакинствало на Зимните олимпийски игри. Разположен близо както до Мюнхен, така и до Северна Италия, това е задължително място за посещение, ако сте любители на зимните спортове.    

Инсбрук се  превръща в столица на Тирол през 1429 г., а в края на XV в. става политически и културен център на Европа, когато император Максимилян I преместил императорския двор там. Много старинни сгради от Средновековието, а и от по-скорошни времена, са се запазили и до днес в Стария град.

Градът е известен със спортните си съоръжения, особено за през зимата, тъй като е разположен в Алпите и е заобиколен само от планини. На територията му или съвсем близо до него са разположени няколко ски комплекса. През 90-те години тук бе един от центровете за сноубордисти и тази култура живее в града и до днес, като се подържа и от многото събития през годината, свързани със сноуборда, на които идват хора от цял свят.

В града има няколко университета и колежа с над 25 000 студенти. Взети заедно с големия брой италианци, които идват тук, те правят нощния живот в града доста интересен.              

Областта Тирол е толкова различна от останалата част на Австрия, че ви се струва, че сте пресекли някаква граница. Всъщност, на практика вие наистина сте го направили. Границата между околностите на Залцбург и Тирол представлява планини, а през тях се минава през четири прохода.  Самото име на провинция Тирол призовава посетителите с прелестните, вечно покрити със сняг планински вериги, виещи се в далечината алпийски долини, проливни планински дъждове и зрелищни ледници, издигащи се от дълбините като брилянтни, ледени диаманти. През зимата ще се наслаждавате на тонове дълбок, ослепително бял пухкав сняг; ски-спортовете и пързалянето с шейни нямат равни на себе си, а ексцентрични зимни карнавали с гротескно маскираните актьори ще ви пленят завинаги. Дойде ли лятото, можете да се наслаждавате на изключителна алпийска гледка с хладни планински езера и разходки из горите. През цялата година има местни жители с кожени панталони и широкополи шапки, пеещи тиролски песни и свирещи на цитри, и разбира се, онзи специфичен звук на звънците на кравите.            

Важна информация  

Население: 140 000 души

Валута: Евро

Телефонен код за страната: +43

Телефонен код за Инсбрук: 512

Туристическа информация: Burggraben 3, тел. +43-512-53560, имейл: info@innsbruck.info, работно време: 9:00 - 18:00 (всеки ден)

Интернет сайтове за Инсбрук: www.innsbruck.infowww.innsbrucktravel.com,

www.innsbruck.at

Климат: Отдалечеността на Инсбрук от брега и надморското равнище определят континенталния климат на мястото. Зимата е студена и с много сняг, а лятото общо взето е топло, но с доста променливо време. Съвсем нормално е в топлите месеци температурата да достига над 30°C, но на моменти може да падне и до 17°C. Но винаги вечерите тук са студени и дори и в най-горещите дни, ще ви трябва връхна дреха.     

Забележителности около Инсбрук
Свързани Пътеписи за Инсбрук
Езиков лагер Семмеринг, Австрия
от 1630 лв.
Езиков лагер Семмеринг, Австрия
10 нощувки
Автобус
Езиков лагер Фюрстенфелд, Австрия
от 1590 лв.
Езиков лагер Фюрстенфелд, Австрия
10 нощувки
Автобус