Мюнхен
Мюнхен / Miunhen

Мюнхен (München - немски, Munich - англ.)  е трети по големина в Германия и е център на провинция Бавария. Разположен е на река Изар. Градът е създаден под това име през 1158 г.

Много от най-красивите постройки в града - "Лудвигщрасе" (Ludwigstrasse), Румесхале (Ruhmeshalle), Кралският площад, статуята Бавария са в архитектурния стил Mаксимилиан, кръстен на тогавашния крал, Максимилиан II. Символ на града е църквата “Св. Богородица” (Frauenkirche). Наблизо се намира църквата “Св. Петър” – най-старата енорийска църква в града. Интересно място за посещение в западната част на града е дворецът Нимфенбург в стил барок - лятната резиденция на баварските монарси. Други забележителности са: Английската градина, Музеят на науката "Deutsches Museum", Олимпийската кула. Вижте подробен списък с всички забележителности в Мюнхен.

Всяка година в Мюнхен се провежда двуседмичен панаир на бирата - Октоберфест. Вижте и още събития в Мюнхен, за да направите пътуването си по-интересно.

В Мюнхен първокласните магазини, хай-тек парковете, модните улици и монументалните сгради стоят рамо до рамо със занаятчийските работилници, духовата музика и традиционните бирарии. Посетителите на града може да започнат деня си в обикновен бар със свински джолан със зеле и да го завършат в изискан гурме ресторант с бели покривки. Нещо повече – тук са най-гостоприемните германци. Но вие така или иначе сами ще се уверите в това. А Алпите са на по-малко от час с кола.

Важна информация:

Население: 1,35 млн. жители

Валута: Евро. Без проблем можете да пазарувате с международни кредитни и дебитни карти.

Работно време: Големите магазини и моловете са отворени от около 10:00 до 22:00 часа от понеделник до петък. Съботите работят от 10:00 до 18:00 часа (по-големите до 20:00). Неделя е почивен ден за много от магазините.

Спешен телефон:

Полиция: 110

Пожарна / Бърза помощ: 112

Туристическа информация: Можете да откриете туристическа информация на няколко езика, както и карта на града и напътствия на централната гара на адрес: Marienplatz 2.

Пощи

Марки може да си купите от вендинг машините и пощенските офиси, както и от някои будки. Централната поща на града се намира на Bahnhofplatz 1.

Аптеки

Извън стандартното работно време има дежурни аптеки във всеки район. Списък с всички дежурни аптеки има на витрината на всяка аптека.

Телефонни кодове

Код на страната: +49

Код на областта: (0)89

Забележителности около Мюнхен
Свързани Пътеписи за Мюнхен