Залцбург

За града

Оферти

Статии

Залцбург / Zalcburg

Старият град Залцбург (Salzburg), разположен на южния браг на реката, е истинска барокова фиеста на църкви, площади, паркове и фонтани, излъчващи вълни на обаяние, присъщи на тази Моцартова Мека. Музеите, къщите, площадите, шоколадовите сладкиши и ликьорът са част от гигантската почит на Волфганг. Залцбург е целогодишна туристическа дестинация, така че няма значение кога ще отидете, зависи какво искате да видите и да правите там. Силният летен сезон е през юли и август, когато огромните тълпи и високите цени може да се окажат пречка. Юни и септември също са доста натоварени месеци за туризма. Зимата може да е много студена, но няма такова изобилие от тълпи, а цените на хотелските услуги са по-ниски (с изключение на времето около Коледа и Великден). Зимните спортове вървят с пълна пара от средата на декември до края на март.

Транспорт

Летища
Mеждународното летище В.А.Моцарт е второто по големина в Австрия се намира на около 20 мин. от центъра на града.Летището има преки връзки от Ротердам, Амстердам, Брюксел, Бирмингам, Ковънтри, Exeter, Лондон, Палма де Майорка, Париж, Санкт Петербург, Москва, Виена, всички големи немски градове, Цюрих.Salzburg Airport Services GmbH - SAS
http://engl.salzburg-airport.com/
Мобилност:
До града лесно може да се стигне  с личен автомобил по Western магистрала (A1), по магистрала Tauern (A10) и от Германия po магистрала  (A8). За да се движите  по тези пътища, както и на цялата територия на Австрия,е необходимо да си закупите винетка (на разположение има варианти за  една година, два месеца или 10 дни, на много гранични станции).  Посещаваики града лесно можете да намерите място за паркиране, за което обаче трябва да заплатите.

В разгара на летния сезон градът често страда от трафик хаос.За да се предортвратят задръстванията в този случаи се въвежда ограничение на достъпа до града само на автомобили със следните регистрации: (S, SL, HA, PA, техническа помощ, и ОВ).
Oбществен транспорт:
Общественият транспорт  разполага автобуси и тролейбуси, т.н. (O-Busse ).От друга страна в Залцбург разполага с много добре развита мрежа от велосипедни алеи. Взимайки под наем  мотор или велосипед за кратко време може да достигнете да всяка една дестинация, ето защо този начин на придвижване се е превърнал в тенденция за този град.
Таксита
ATS-Salzburg Airport TaxitransferTaxi Ignaz-Härtlstraße 8
http://www.salzburg.info/en/arrival_traffic/taxi.htm

 
 

Заведения

Хранене

Ресторанти:
 

Wilder Mann

Ресторантът предлага традиционна австрийска кухня. Ресторантът предоставя големи порции и приятелско обслужване. Пушенето е разрешено в ресторанта.
Адрес: Getreidegasse 20

Bärenwirt
Традиционни храни на ниски цени сред традиционна обстановка, а в допълнение  можете да си закупите бира от наблизона, миращият се  ресторант Augustiner Bräu.
Адреес: Müllner Hauptstraße 8
Тел: +43 662 422-404

Stiegl Keller
Намира се в покраинините на града в планинската област и предлага традиционни специалитети и извесната  Stiegl бира , която можеш да пиеш направо от бурето.
Festungsgasse 10
тел: +43 662 84 26 81

SOG
Отлична и достъпна италианска храна.
Erzabt Klotz Straße 21
Тел: +43 662 831-827


Кафенета

Tomaselli, Alter Markt 9, тел.: 43 662844-488 е традиционно виенско кафене ,наи -старото в залцбург.Там си заслужава да опитате т.н. ейншпенер и тортата  Сахер.
-Café Bazar, Schwarzstrasse 3 Легендарно виенско кафене с тераса с изглед към река Залдзах и града.
-Fürst, Brodgasse 13.   е място , което предлага ,както изискани сладкиши така и вузмойност да си закупиш традиционните кръгли бонбони Моцарт , създадени по идея на сладкарят Пол Furst през 1884.
-Афро Café, Bürgerspitalgasse (в края на Getreidegasse)Фънки модерно кафене  с декорации в афркански стил,кудето мойе да опитате  много интересни нетрадиционни храни и напитки .

 Барове и нощен живот

O'Malley's
Всеки го посещава. Това е едно от малкото заведения, отворени до късно и е място за истински пиячи.
 

Шопинг

Типичен сувенир за Австрия са шоколадовите  кръгли бонбони Моцарт, вдъхновени от известния композитор, гордост на града. Тяхната оригинална версия може да опитате във  Fürst-Cafe , но трябва да имате предвид, че са доста скъпи. Една малка кутия струва около 7 €..


Годишният Коледен пазар (Christkindlmarkt), разположен на три плащада (Domplatz, Kapitelplatz, Residenzplatz) е място за традиционните заведения за бързо хранене, където се предлагат храни като горещ картоф, понички с кисело зеле и бонбони, както и коледни украси, зимни дрехи. Той отваря края на ноември и приключва по Коледа.


 Getreidegasse е главната търговска улица в Залцбург. На тази улица ще намерите само изключителни стоки на много високи цени. Mожете да намерите някои австрийски съкровища. 800 магазина предлагат не само най-високо качество , съвети и богат избор. - това изречение няма много смисъл :). Много от традиционните и модерни кафенета и ресторанти Ви канят след дългия ден  за пазаруване да се отпуснете сред релаксиращата и луксозна обстановка.


Живописната улица Lincerstrasse е регионалният вариант на луксозната  Getreidegasse . Задачата й е да се справи с конкуренцията на бляскавата си посестрима никак не е лесна. Не толкова шумна като последната, старата улица Lincerstrasse е в подножието на хълма Kapuzinnerberg в Залцбург обаче или може би точно поради тази причина заслужава да се види. Там ще откриете голям брой бутици, магазини за обувки и много добре оборудван музикален магазин.

Забележителности

Забележителности :
Църкви
Dom, Residenzplatz, Domplatz, Kapitelplatz
Работно време за туристи: сряда - събота: 9-20 ч. Неделя и празнични дни: 13-20 ч.

Построената още през 17 -ти век от Сантино Солари Залцбургска катедрала  е най-важните сгради в града.
Франциска църква (Franziskanerkirche) датираща още от 13-ти век е най-старата сграда в града.

 Замъкът  Hellbrunn,построен през 17-ти век
В близост до него има голям парк и изключително красива рпирода и много  майсторски изработени фонтани, които си заслужава да се видят, както и зоологическата градина на Залцбург.
Ценоразпис:  Възрастни: € 8.50, студенти (19 - 26 години): € 6.00, деца (4-18 години): € 3,80, семейство (2 възрастни, 2 деца): € 21.50.

 работно време: Януари, февруари, ноември, декември: 06:30 - 17:00, март, октомври: 06:30 - 18:00 април-септември: 06:00 - 21:00 часа.
адрас: Furstenweg 37
тел. :  ? 43 (662) 820372-0
(info@hellbrunn.at)
 

Крепостта Hohensalzburg намираща се на хълма над града, е определена  за негов символ . Изграждането на крепостта е започнало през  1077 и е довършена през 1687 година . От 1861 г. крепостта се използва само за туризъм. Наи-лесният начин да се стигне до нея е с лифт.http://www.stadtbus.at/popup.php
(festung@salzburg.gv.at)

Замъкът Mirabell, Mirabellplatz. Построен 1606 ,  се намира  в центъра на града  с изключителни градини в бароков стил.

Музеи:
Родната къща на Моцарт(Mozarts Geburtshaus) , намираща се на Getreidegasse 9 
(archiv@mozarteum.at)
Работно време: 09:00 - 18:00 , до 19:00 часа през юли - август.
Цената на билетите: Възрастни € 6.00, младежи и групи студенти (на възраст 15-18 години) € 2.00, деца и група ученици (на възраст 6-14) € 1.50.

Къщата на природата ( Haus der Natur Salzburg) -Там може да се полюбувате на различни , в зависимост от сезона дестинации, като например голям басейн със специално   отделение за влечуги (алигатори и различни  уникални  видове змии ).
Имате възможност да разгледате и специалното  изложение (Weltraumhalle ),занимаващо се с историята на космическите изследвания, включително ракети и космически капсули в оригинален размер.
Входна такса: Възрастни: € 4.50 (до 60г.),с членска карта: , студенти (до 27), € 4.00 и деца (до 4): € 2.50.
 

Забележителности около Залцбург

Избрани оферти