Мадрид
Мадрид / Madrid
  виж голяма карта

Мадрид (Madrid) е най-големият и най-туристическият град в Испания, където веселбите продължават до посред нощ, а животът е сграбчен със зъби и нокти. Непознатите бързо се сприятеляват, страстта се разпалва на момента, а посетителите биват омагьосани на мига от истинското очарование на града. Мадрид може и да не притежава римско потекло, което разпалва интереса на историците, и може и да е в известна степен парвеню, избран от невзрачна селска общност да се превърне в столица чак през втората половина на XVI век, но той излъчва жизнерадост, която никога не го напуска.

Може би градът, който никога не спи, през последните години малко се поуспокои. И въпреки че в днешно време баровете затварят малко по-рано, винаги може да сте сигурни, че ще си намерите купонджийска атмосфера по което и да е време на денонощието. А когато сте се уморили от парти и запознанства, може да се отдадете на най-доброто пътуване из света на изкуството в Европа.

Мадрид не е толкова голям, колкото изглежда, особено централните райони. Точно по средата на града е Пуерта дел Сол, пътнически ориентир, който е „нулевият километър”. Оттук се измерват всички дистанции. Също така номерацията на всички къщи започва от този край на улицата, който е по-близко до Сол. Западно и южно оттам са най-старите квартали на града – Лос Аустриас, където са Кралският дворец (Palacio Real) и историческия площад Пласа де Сибелес (Plaza de Cibeles), а гара Аточа и Сол са в неговите краища. Това е един от най-оживените райони на града, с безброй ресторанти и барове. Тук, един до друг, са и Трите големи музея, а точно зад тях започва най-големият парк в централен Мадрид - паркът Буено ретиро (Parque del Buen Retiro). Точно на юг от Сол е Лавапиес – преди квартал на работническата класа, сега е етнически най-интересната част от града, благодарение на навлизането на имигранти от Африка и Азия. Северно от Пуерта дел Сол и парадната улица Гран Виа са кварталите Маласаня и Чуека. Те също преживяха прераждане: днес това е най-модерната част от Мадрид – център на клубове, ресторанти и модни магазини. По начало гей район, сега може да се определи като местност на широкото мислене.

Автобусни билети до Мадрид.

Важна информация:

Население: 3,3 млн. жители

Валута: Евро (EUR)

Работно време:  Традиционното работно време е 10:00 - 14:00 ч. и 17:00 - 20:00 ч., като тези часове могат да варират. Днес често много от магазините  са отворени от 10:00 до 20:00 ч.

Интернет страници за Мадрид: www.esmadrid.comwww.munimadrid.es,

www.descubremadrid.com

Спешен телефон: 112

Туристическа информация

Madrid Tourist Centre: адрес: Plaza Mayor 27, тел: +34 91 588 16 36

Colon Tourist Centre, адрес: Plaza Colón s/n

Поща

Повечето пощи са отворени от понеделник до петък между 08:30 и 20:30 часа, а в събота между 09:30 и 13:00 часа. Централната поща на площад Пласа де Сибелес (Plaza de Cibeles) е отворена до 21:30 часа през седмицата и между 08:00 и 14:00 часа в събота.

Аптеки: Има аптеки, които са отворени 24 часа, но повечето почиват през уикендите и през нощта. 

Телефонни кодове

Код на страната: +34

Код на областта: 91 (използва се също и в Мадрид)

Забележителности около Мадрид
Свързани Пътеписи за Мадрид
Уикенд в Мадрид със самолет
от 539 лв.
Уикенд в Мадрид със самолет
3 нощувки
Самолет
Уикенд в Мадрид със самолет
от 539 лв.
Уикенд в Мадрид със самолет
3 нощувки
Самолет