Севиля

За града

Оферти

Статии

Севиля / Sevilq

Севиля (Seville на английски или Sevilla на испански) е артистична, културна и финансова столица на областта Андалусия и провинцията Севиля. Разположена е в равнина, през която минава река Гуадалкивир - плавателна от Севиля до мястото на вливането си в залива Кадис в Атлантическия океан. Посещението на Севиля е истинско преживяване с невероятната комбинация от мавританска архитектура, дворци от XVII век и преплитащи се улички с тапас-барове.  

Севиля е световно известна с пищните си шествия по време на Страстната седмица (седмицата преди Великден). Забавленията продължават и две седмици след Великден. Разпъват се огромни шатри, улиците в шатрите се наименоват на известни бикоборци. Жените обличат своите фламенко рокли, а мъжете – най-хубавiте си костюми и се отдават на песни, танци и веселие.

Според легендата градът е основан от Херкулес. Бил е под влияние на Римската империя и маврите, но истинският му разцвет започва след Великите географски открития.

Важна информация

Население: 704 000 души

Валута: евро (EUR)

Има ATM устройства на много места в града, лесно ще платите с кредитна карта. Банките работят от 8:30 до 14:00 часа от понеделник до петък, някои и от 8:30 до 13:00 в събота.

Работно време: Обикновено магазините са отворени от понеделник до събота между 9:00 и 13:00 и между 16:30 и 20:00 часа. Някои големи магазини и супермаркети може да остават отворени още няколко часа, особено през лятото, някои нямат и обедна сиеста (но са много малко).

Туристическа информация: Най-лесният начин да получите туристическа информация е да посетите някой от многобройните туристически офиси в града - в близост до повечето основни туристически атракции. 

Спешен телефон: 112

Телефонен код за Испания: +34

Телефонен код за Севиля: (0) 954

Уебсайтове за Севиля: www.exploreseville.com, www.turismosevilla.org, www.aboutsevilla.com, www.whatsevilla.com,

www.sevillatourist.com

Здраве: Аптеките работят с почивка за сиеста. Ако ви трябва аптека по време на сиестата или през почивните дни, всеки квартал има дежурна аптека. Адресът й е изписан на витрината на затворените аптеки, както и в местния вестник.

Транспорт

Летище

Летище Сан Пабло в Севиля (летищен код SVQ) се намира на 12 км от центъра на града.

От летището можете да вземете директен автобус до автогара Прадо де Сан Себастиан (Prado de San Sebastián) в центъра на Севиля. Цената на еднопосочен билет е 2,40 евро. 

Можете да вземете и такси, стоянката е срещу залата за пристигащи. Тарифата е стандартна от летището до всяка точка в рамките на Севиля - 20,70 евро (понеделник-петък 7:00-21:00 часа). От 21:00 до 7:00 часа, в събота и неделя, на национални празници, Коледа и Страстната седмица единната тарифа е 23,08 евро. През нощта към сметката има 25% надбавка. Ако поръчате такси по телефона, трябва да заплатите сметката на таксиметъра, докато таксито стигне до вас. 

Уебсайт на летището: www.aena.es

Градски транспорт

Автобусите имат кръгови ( С-1, С-2, С-3 и С-4) и "прави" линии. Повечето автобуси спират на една от четирите основни спирки - Puerta de Jerez, Plaza de la Encarnación, La Barqueta и Prado de San Sebastian. Ако сте единственият човек на спирката на няколко линии, махнете с ръка, за да спре автобусът. Ако гледате в другата посока, автобусът вероятно ще ви подмине. Автобусите се движат до около 23:30 часа, след 21:00 часа е задължително да дадете точна сума за билет. 

В града се движат и трамваи от 2007 г.

Разписание и маршрути на автобусите: www.tussam.es

Ако ще пътувате с автобус извън Севиля, има две автогари - Прадо де Сан Себастиан (Prado de San Sebastian) и Пласа де Армас (Plaza de Armas). И двете се намират в центъра.

Влак

Централната гара Санта Хуста (Santa Justa) се намира на Avenida Kansas City. До нея стигат автобуси С-2 и 32.

Уебсайт: www.renfe.com

Такси

През нощта към сметката се добавят 25% надбавка. Ако поръчате такси по телефона, трябва да заплатите сметката на таксиметъра, докато таксито стигне до вас. 

Radio Taxi Giralda 954 - 675555

Radio Taxi 954 - 580000

Tele taxi 954 - 622222

Заведения

През лятото повечето хора се отправят към реката и терасите (terrazas), където е по-хладно. Започнете вечерта в някой тапас-бар с бира и тапас. Продължете на някоя от централните улици, където се събират млади хора, които си носят питиета, шейкъри, лед и пластмасови чаши. Завършете нощта в някоя от дискотеките, които не затварят до 6-7 часа сутринта.

Фламенко баровете варират от таблао (tablao) - най-скъпите, в които има изпълнения на професионални фламенко танцьори, до обикновени барове, в които можете да станете свидетели на спонтанни изпълнения. Има и много ирландски пъбове. Ако искате да се насладите на спокойна вечер, посетете някой от чаените салони, в които ще можете да се насладите на чай, сок и сладкиши в марокански стил.

Тапас-баровете предлагат малки порции тапас (мезета). Можете да поръчате тапас и в някои ресторанти, където ще ви ги сервират на бара. В много от заведенията ще ви сервират тапас безплатно с всяко поръчано питие.

Шопинг

В Севиля ще намерите както малки магазинчета, така и големи търговски центрове и търговски вериги. Много малко магазини са отворени по време на сиестата. 

Основният район за пазаруване се намира в центъра на две улици - Sierpes и Tetuan. Тук ще намерите магазини за дрехи, обувки, керамика, бижутерия, сувенири. Тръгнете от Plaza Nueva/Plaza San Francisco  (където се намира кметството) надолу по Avenida Constitucion към катедралата. Освен двете основни улици, залужава си да обиколите и околните улички, които ги пресичат или са успоредни на тях.

Януари-февруари и юли-август са официалните месеци за разпродажби, когато можете да се сдобиете с изгодни покупки. 

Забележителности

Имайте предвид, че много от забележителностите в Севиля имат ден или определени часове за безплатно посещение. 

Катедралата и кулата Хиралда

Катедралата в Севиля е третата най-голяма в света след "Сан Пиетро" във Ватикана и "Сейнт Пол" в Лондон. Това е и най-голямата готическа постройка и най-посещаваната забележителност в Севиля. Твърди се, че тук се намира гробницата на Христофор Колумб. Кулата Хиралда се издига на 70 м височина и разкрива невероятна гледка към града. Вход: 7 евро (неделя 14:30 - 18:00 часа - безплатно). Работно време: понеделник-събота от 11:00 до 17:00 часа, юли-август 9:30 - 15:30.

Адрес: Avda. Constitución (Santa Cruz)

Кралският дворец (Reales Alcazares)

Дворецът все още се използва за почивка на кралското семейство. СТроителството му започва в началото на Х век

Вход: 7,50 евро (безплатно за студенти, пенсионери, инвалиди) Работно време: 9:00 - 17:00 часа (октомври-март); 9:00 - 19:00 часа (април-септември)

Уебсайт: www.patronato-alcazarsevilla.es

Торе дел Оро (Torre del Oro)

Златната кула или Торе дел Оро се намира на брега на река Гуадалкивир. Издигната е през XIII век. Върхът й някога е бил покрит със злато. В нея днес се помещава Морският музей.

Работно време: 10:00 - 14:00 (всеки ден). Вход: 1 евро (вторник безплатно)

Адрес: Paseo Colon (Arenal)

Арената за борба с бикове (Plaza de Toros de la Real Maestranza)

Това е едно от най-популярните места за почитателите на борби с бикове в Испания. Строена е в продължение на няколко десетилетия през XVIII век. Сеознът започва обикновено през Страстната седмица (когато има корида всеки ден) и продължава до септември. Към арената има и музей. Работно време: 9:30 - 19:00 часа (ноември-април) и 9:30 - 20:00 часа (май-октомври), без почивен ден. Билет: 6,50 евро. Адрес: Paseo Colon (Arenal)

Уебсайт: www.realmaestranza.com

Каса де лос пилатос (Casa de los Pilatos)

Дворец с архитектурна смесица от романски стил, барок и мудехар. Работно време: 9:00 - 18:00 Вход: 5 евро (долен етаж), 8 евро (пълен тур), вторник 13:00 - 17:00 - безплатно.

Адрес: Plaza PIlatos

Италика

Само на около 15 минути с автобус се намират древните руини на Италика - родното място на императорите Траян и Адриан. Вход: 1,50 евро (безплатно за граждани на ЕС). Работно време: 9:00 - 17:30, в неделя и на празници 10:00 - 16:00 часа.

Уебсайт: www.ayto-santiponce.es

Кралската корабостроителница (Reales Atarazanas)

В миналото тук са се съхранявали мунициите за испанските военоморски сили, днес се използва като пространство за изложби. Вход свободен. Работно време: 10:00 - 14:00 и 16:00 - 18:00 часа, в неделя от 10:00 до 13:00 часа.

Адрес: Temprado (Arenal)

Дворецът Лебриха (Palacio de Lebrija)

Двроец със запазени римски мозайки, един от малкото музеи в света, в които можете да се разхождате върху самите мозайки. Намира се в самия център на Севиля. Вход: 5 евро (долен етаж), 8 евро (пълен тур). Работно време: 10:30 - 19:30 (понеделник-петък); 10:00 - 14:00 и 16:00 - 18:00 (събота); 10:00 - 14:00 (неделя).

Уебсайт: www.palaciodelebrija.com

Площад Испания (Plaza de España)

Непременно посетет площада вечерта, за да видите осветения фонтан. Върху керамичните плочки са избораени моменти от историята на различни области в Испания. Намира се в края на парк Мария Луиса.

Музей на фламенкото

Вход: 10 евро. Работно време: 9:00 - 19:00 часа. Адрес: Manuel Rojas Marcos 3

Уебсайт: www.museoflamenco.com

Парламентът

Сградата на парламента на Андалусия се помещава в Болницата на 5-те рани (Hospital de las 5 Llagas). Отворен е за посещения само два дни в годината - на 27 и 28 февруари. За индивидуални посещения с предварителна уговорка: (+34) 954 59 59 29

Ел Постиго (El Postigo)

Сред жителите на Севиля градската порта е известна просто като Ел Постиго. Намира се в квартал Аренал

Шивашкото ателие на кралицата (Costurero de la Reina)

Днес е превърнато в туристически офис, а в миналото е било мястото, където болната кралица Мария де лас Мерседес е обичала да пие и да си почива. Намира се в края на парк Мария Луиса, на Paseo de las Delicias 9. Работно време: 10:00 - 14:00 и 16:00 - 20:00 часа (понеделник-петък). Вход свободен

Музей на изящните изкуства (Museo de Bellas Artes)

Вход: 1,50 евро (безплатно за граждани на ЕС). Работно време: 9:00 - 20:30 (сряда - събота), 14:30 - 20:30 (вторник), 9:00 - 14:30 (неделя и празници).

Адрес: Plaza del Museo

Археологически музей (Museo Arqueológico)

Вход: 1,50 евро (безплатно за граждани на ЕС). Работно време: 9:00 - 20:30 (сряда - събота), 14:30 - 20:30 (вторник), 9:00 - 14:30 (неделя и празници).

Адрес: Plaza de America (парк Мария Луиса)

Музей на изкуствата и традициите (Museo Artes y Costumbres)

Музеят представят богата колекция от традиционни облекла, музикални инструменти, занаяти и др. Вход: 1,50 евро (безплатно за граждани на ЕС). Работно време: 9:00 - 20:00 (сряда-събота), 15:00 - 20:00 (вторник), 9:00 - 14:00 (неделя и празници)

Събития

Страстната седмица (Semana Santa)

По време на Страстната седмица (седмицата преди Великден) ежедневно се провеждат религиозни шествия. В Севиля са едни от най-пищните шествия в света, подгответе се за огромни тълпи из тесните улички.

Априлски празници (Feria de Abril)

Провеждат се две седмици след Великден - включват ядене, пиене, танци, конни шествия и карнавал.

Корида

Арената за борба с бикове (Plaza de Toros de la Real Maestranza) в Севиля е едно от най-популярните места за почитателите на коридата в Испания. Строена е в продължение на няколко десетилетия през XVIII век. Сеознът започва обикновено през Страстната седмица (когато има корида всеки ден) и продължава до септември. Към арената има и музей. 

Уебсайт: www.realmaestranza.com

Вела

Вела е най-големият празник, посветен на река Гуадалкивир. Провежда се в рибарския квартал Триана на 24, 25 и 26 юли, като съвпада с тържествата, посвететни на покровителите на града - Света Ана и Свети Сантяго.

Забележителности около Севиля

Избрани оферти