Санторини
Санторини / Santorini
  виж голяма карта

Гръцкият остров Санторини (Σαντορίνη, Santorini) официално е познат като Тера. Този уникален по рода си вулканичен остров годишно се посещава от огромен брой туристи, които се наслаждават на гледката на подводната калдера, епицентър на едно от най-големите вулканични изригвания в историята. 

Катастрофалното вулканично изригване, станало на Санторини през 1400 г. пр. Хр., е може би събитието, с което е най-известен островът. Първоначално формата на Санторини е била почти кръг, но вулканът избухнал с такава сила, че централната част на острова хвръкнала във въздуха и на нейно място се появил кратер (или калдера), който се запълнил с вода. Следи от експлозията са открити чак в Египет и по цялото източно крайбрежие на Средиземно море. И днес на малкия остров Неа Камени, който се намира в кладерата, има активен вулканичен кратер.

Днес Санторини е популярна туристическа дестинация със съчетанието от битов гръцки стил и модерен лукс.

Главният град на острова е Фира (също Тира, Тера), а най-широките плажове са на Камари и Периса. 

Важна информация

Население: 13 000 души

Валута: Евро (EUR)

В по-оживените туристически градчета ще откриете АТМ устройства (в Камари се намира до автогарата), както и банкови клонове.

Интернет страници за Санториниwww.santorini.nethttp://santorini.info/www.santoriniguidebook.grwww.travel-to-santorini.com

Здраве

В Санторини има здравен център във Фира, тел. +30 22860 - 23123, +30 22860 - 23333

Във Фира има четири аптеки, по една има в Емборио, Месариа, Камари.

Спешни телефони: Полиция +30 22860 22649

Пожарна 199

 

Забележителности около Санторини