Начало / Статии / Статии - Гърция

Музей на виното Куцоянопулос в Санторини

Автор

/

Има музеи, в които влизаш, разглеждаш... и след това забравяш за тях.

Има обаче и една друга порода музеи, в които тялото и сетивата ти се телепортират във време, пространство, вкусове и аромати. Музеи, които създават трайни 4D спомени в съзнанието ти - не непременно исторически факти, по-скоро усещания, усмивки, емоции.

Такъв за мен е музеят на виното Куцоянопулос в Санторини - един от само 10 музея в света, посветени на дионисиевата напитка.

Построен от семество Куцοянопулос (които се занимават с винопроизводство от 1870 г. насам) в естествена пещера, на 8 метра под земята, музеят разказва надълго, нашироко и много нагледно историята на винарството на остров Санторини в периода от 1660 г. до 1970 г.

Още с прекрачването на прага на музея, се озовавате в прекасна градина с цветя, лозя, дъбови бъчви и весели табели с обратно броене на метрите, които ви остават да извървите до входа на единствения в Гърция музей на виното.

Виненият тур започва с 300-метрова разходка в прохладния скален лабиринт, където с желаното от вас темпо (тъй като ще получите удобен аудио гид - има го на 14 езика, включително и на български език - с много приятен превод), ще чуете историята и ще разгледате експонатите в музея. Всички те са истински оръдия на винопроизводството, предавани от поколение на поколение в семейство Куцοянопулос.

Ще научите любопитни винени факти за Санторини, например, че емблематичното бялото вино "Никтери" (на гръцки Nykteri – Νυχτερι - "работа през нощта") се казва така, защото в миналото, a често и сега, гроздето се беряло през нощта и се пресовало преди изгрев, за да се избегнат високите температури и да се получи вино с деликатен цвят, с висока киселинност и минералност, със свежи цитрусови нотки.

По време на пътешествието в музея ще имате достатъчно време за снимки или просто за съзерцание на огромните бъчви, пълни с вината Винсанто и Камаритис... Да, отделете си минутка-две за съзерцание - все пак сте на почивка, и то в Гърция, и то на остров, а знаете, че островният живот тече с темпо обратнопропорционално на изпитото вино (или узо) :)

Винения тур продължава с дегустация на четири вина в модерната дегустационна зала, където технолог ще ви разкаже накратко за всяко от вината.

Опияняващата емоция завършва в магазина на музея. Той прилича повече на винен бар с изключително любезни бармани, които с усмивка ще ви доразкажат за вината, които не сте успели да опитате по време на дегустацията.

А разказът на един уважаващ себе си барман е, разбира се, в течно състояние, сервиран в изящна чаша.

Когато седнах на бара с по детски любопитен поглед, барманът Антонис ми "разказа" за виното Mezzo - десертно вино, но по-малко сладко от Винсанто-то.

Ако сте решили да се ограничите със закупуването на само една бутилка, горещо препоръчвам да си купите Камаритис - вино, което се прави само и единствено във винарна Куцοянопулос по стара семейна рецепта (Важно! Това вино също е десертно, т.е. сладко).

Снимки: Марина Гърбева/NasamNatam.com

Как да стигнете до музея: Ако сте с кола и идвате от столицата Фира, карате по пътя в посока Камари и летището. На кръстовището при село Месария, завивате наляво в посока Камари и летището. На следващото кръстовище, завивате надясно в посока Камари. След около 400 метра ще видите музея на виното вляво.

С автобус: Взимате автобус от гарата във Фира в посока Камари и слизате на спирка Куцοянопулос (Koutsoyannopoulos).

Вижте актуалните оферти за Санторини!

Вижте още:

Почивка в Корфу

Почивка в Крит

Почивка в Родос

Почивка в Миконос

>
22 април 2021 г.

Тагове

винен туризъм

музеи

Санторини

вино

Забележителности наоколо

Избрани оферти