Начало / Статии / Статии - Франция

5-те френски ски диамантa

Автор

/

Мерибел - Франция

Куршевел

Ако ви е любопитно как изглежда Роман Абрамович, Наоми Кемпбъл, Дейвид Бекъм или Джордц Клуни в ски екип, посетете френския диамант Куршвел. Има една продробност, която да вземете предвид – курортът е диамант във всяко едно отношение, собено когато си плащате сметките.

Според класация на британско издание Курешвел е най-скъпият курорт в Европа. Квадратният метър там струва 36.9 хил евро, за влекове давате 216 евро седмично, а най-достъпната бира е 4.50 евро.

Куршевел има репутацията и на най-добрия ски резорт в света. Гостите на хотела могат да избират между 275 писти, 3 ски зони и 63 бързи и модерни лифта. Курортът се открива през 20-те години на миналия век и днес е разделен на малки градчета. Всяко от тях носи названието Куршевел със съответната цифра на височната, на която се намира – Куршевел 1650, Куршевел 1850 и т.н. Всички делят една ски зона, част от областта Ле Троа Вале, свързваща ги с Мерибел и Вал Торанс.

Обезателно посетете ресторантa Le Beateu Ivre в Le Chabichou. Както и нощното ски спускане, което всеки четвъртък е безплатно.

Мeрибел

Със своите 600 км трасе, разделено между 275-те ски писти френският ски курорт Мерибел достойно се вписва в скъпоценностите на Френските Алпи. Курортът съществува от 1938г. Хотелите са луксозни, а условията за спортуване и отдих – на много високо ниво. Намира се на около 1450 м надморска височина.

Долината Мерибел в част от Троа Вале. Хижите са дървени в австрийски стил, а пистите стръмни. Сред най-привлекателните хотели е Les Brames , заради собствения си малък театър.

Въпреки не големия си размер, Мерибел разполага със собствено летище, което през сезона е пълно с частни самолети и хеликоптери. Курортът е предпочитан от членовете на британското кралско семейство – Едуард, Уилям и Хари.

Вал Дисере

Сред десетте най-добри ски курорта винаги е намирал място и Вал Дисере. Намира се в югоизточна Франция, на 5 км от границата с Италия. Той беше домакин на Световното по ски алпийски дисциплини през 2009г. Тук има възможност да се спускате и през лятото на глетчера “Писел”. Лифтовете са с капацитет 64 500 души на час, а пистите са 144 , като най-дългата е 10 км.

Сноуборд паркът е сред най-големите в света – около 35 000 кв.м. и има специално сноуборд училище.  Другите спортни забавления включват разходка със снегоходки, ледено катерене, пързаляне, планински преход с шейна с кучешки впряг.

В куротрта функционират  барове, клубове, бирарии и ресторанти. А ако имате късмет,можете да срещнете личности като Жерар Депардийо, Хелене Кристенсен и Боно.

Межев (Megeve)

Курортът е на час път от Женева, разположен в Горна Савоя. Над четвърт милион туристи идват тук годишно заради ски условията и уютната шикозна атмосфера. Градчето е член на суперпрестижния клуб “Най-доброто от Алпите”,  в който влизат най-прочутите курорти на планетата..

Межев разполага не само с перфектни писти, но и с луксозни бутици, джаз –барове, дискотеки и безброй заведения за хранене с изискани блюда и дегустации на вино. Обстановката е приказна и поради факта, че в района се намира водопадът Спящата красавица и Поляната на Снежанка. По тези места го наричат Монблан, зад гърба му в Италия е Монте Бианко.

Най-високата сграда в ски-курорта е църквата с камбанария, най-широкото място – площадът, а най-шумното – пазарът. СПА центровете също са атракция, което печели овации в Межев. Жените релаксират в бани с балсами от горски треви, с тепария със скъпоценни камъни или ароматерапия.

Прочетете повече за Межев ТУК.

Шамони

В подножието на Мон Блан е разположено едно френско ски бижу, домакин на Първите Олимпийски Зимни игри през 1924г. Оттогава градът е световна столица на скиорите.

Инфраструктирата в курорта е лесна и го прави достъпен до всички курорти в региона. Шамони е и на 16 км от Швейцария и 11 – от Италия. Туристите са обслужвани от 50 хотела всякакъв клас с над 4000 стаи, дискотеки, кафенета барове и ресторанти. Има над 250 писти с различна трудност, 240 лифта и 42 ски склона за скокове.

Истинско предизвикателство е 11-километровото спускане по ледника Аржантиер. Ако ви обземе паника, почакайте до следващата година, когато ще сте по-уверени и се насладете на утъпканите и оформени писти с обща дължина повече от 136 км.

>
10 декември 2010 г.

Тагове

зимен туризъм

ски дестинации

спа туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти