Шамони
Шамони / Shamoni

Шамони или Шамони-Мон-Блан (Chamonix, Chamonix-Mont-Blanc) е известен ски курорт, разположен в общината Шамони, в Югоизточна Франция. Надморското равнище на града е 1035 м, но повечето писти са на височина от 2000 м.

Шамони разполага с писти с обща дължина 170 км, като най-дългата от тях е 21 км. Общата дължина на крос-кънтри трасетата е 42 км. Всички лифтове, които обслужват пистите, са 49 на брой.

Шамони се намира на границите на три държави Франция, Швейцария и Италия и на най-високия връх в Европа – Мон Блан. През зимата Шамони е идеалното място за дейности на открито и то по-скоро екстремните им варианти като ледено катерене, скално катерене, екстремно ски спускане, парапланеризъм и рафтинг. Този курорт е най-подходящ за експерти скиори и сноубордисти.

През лятото Шамони е меката на алпийските планинари и любителите на екстремното планинско колоездене. Забележителности, които можете да посетите, са алпийският музей Шамони, влакчетата за стръмно изкачване и спускане до Монтанвер и Мон Блан, панорамният ресторант, намиращ се на последната спирка на лифта Бреван (оттам се разкриват невероятни гледки към масива Мон Блан), и статуите на Орас Бенедикт де Сосюр (инициатора за първия опит за изкачване на Мон Блан) и на Мишел-Габриел Пакар (заедно с Жак Балма са първите хора, изкачили Мон Блан). 

Шамони е историческата столица на Алпите. Всички скиори в света са чували за 20-километровото спускане по Vallée Blanche – едно от най-суровите и дългите в Европа. С отличните съоръжения – кабинкови, седалкови и въжени лифтове, това е един от най-добрите курорти в Европа, който привлича скиори от цял свят. Градчето е прочуто с домакинството на първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. Любителите на екстремните преживявания също идват тук – катерачи, делтапланеристи, хора, практикуващи свободно планинско спускане и др. Като цяло Шамони е старомодно планинско селище с невероятен пейзаж – Мон Блан, най-високият връх на западна Европа – 4734 м.                             

Шамони  се простира по тясна ивица на двата бряга на река Арв. Казиното на града, жп и автогарата, както и повечето ресторанти и клубове, са в центъра. От края на града тръгват лифтовете за планината. За местни се смятат и хората от Les Praz, Les Bossons, Les Moussoux, Argentière, и Les Pélérins, които са сателитни селца-квартали в т.нар. Голямо Шамони. Това се е утвърдило във времето, въпреки че всъщност Шамони е само малка местност около de l'Eglise.  

За съжаление, петте основни ски зони не са свързани с лифтове директно една с друга. Трябва да се върнете до селището и да вземете друг лифт, за да се преместите в друга зона. Времето и зимните условия предизвикват пукнатини в ледниците и лавини. Поради тази причина понякога застрашените райони се затварят за цели дни.                

Важна информация

Население: 10 000 души (на долината)

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Бърза помощ: 15

Полиция: 17

Планинска спасителна служба: 33 (0) 4 50 53 16 89

Туристическа информация: Туристическото бюро в Шамони е на Place du Triangle-de-l'Amitié. За контакт: тел. 04-50-53-00-24

Интернет страници за Шамони: 

www.chamonix.comwww.chamonix.netwww.compagniedumontblanc.fr 

Сигурност: Изкачването на Мон Блан е популярно сред туристите. Обаче това начинание не трябва да се започва без опит в катеренето или без нужната екипировка, дори и да използвате най-лесния маршрут (voie royale).                

Като цяло всичките занимания – преходи, катерене и ски, в най-високите части на планината са потенциално опасни. Лошото време може да превърне един иначе лесен преход в предизвикателство и дори да го направи фатално пътуване. Метеорологичните условия в планината може да се променят за минути, така че винаги се интересувайте от последната прогноза. Винаги си носете мобилен телефон, за да може да се обадите за помощ, въпреки че няма гаранция, че ще има обхват навсякъде. Препоръчаме ви да го държите изключен и да го пазите от студа, за да се съхрани батерията.

След като е имало снеговалеж, в определени райони може да се очакват лавини – както естествени, така и предизвикани с цел предотвратяване на по-големи опасности.  Винаги търсете информация за рисковите райони преди да тръгнете на преход или да се спускате извън пистите.              

Прилошаването от надморската височина също може да е проблем. С лифтовете се изкачвате на много високо надморско равнище за съвсем кратко време. Например, когато отивате до Aiguille du Midi, се пренасяте от около 1000 м в Шамони до 3810 м на върха само за броени минути. Може да изпитате трудности в дишането и други симптоми.               
 

Забележителности около Шамони
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
от 980 лв.
РАЗХОДКА В ПАРИЖ с круиз по Сена
3 нощувки
Самолет