Шамони

За града

Оферти

Статии

Шамони / Shamoni

Шамони или Шамони-Мон-Блан (Chamonix, Chamonix-Mont-Blanc) е известен ски курорт, разположен в общината Шамони, в Югоизточна Франция. Надморското равнище на града е 1035 м, но повечето писти са на височина от 2000 м.

Шамони разполага с писти с обща дължина 170 км, като най-дългата от тях е 21 км. Общата дължина на крос-кънтри трасетата е 42 км. Всички лифтове, които обслужват пистите, са 49 на брой.

Шамони се намира на границите на три държави Франция, Швейцария и Италия и на най-високия връх в Европа – Мон Блан. През зимата Шамони е идеалното място за дейности на открито и то по-скоро екстремните им варианти като ледено катерене, скално катерене, екстремно ски спускане, парапланеризъм и рафтинг. Този курорт е най-подходящ за експерти скиори и сноубордисти.

През лятото Шамони е меката на алпийските планинари и любителите на екстремното планинско колоездене. Забележителности, които можете да посетите, са алпийският музей Шамони, влакчетата за стръмно изкачване и спускане до Монтанвер и Мон Блан, панорамният ресторант, намиращ се на последната спирка на лифта Бреван (оттам се разкриват невероятни гледки към масива Мон Блан), и статуите на Орас Бенедикт де Сосюр (инициатора за първия опит за изкачване на Мон Блан) и на Мишел-Габриел Пакар (заедно с Жак Балма са първите хора, изкачили Мон Блан). 

Шамони е историческата столица на Алпите. Всички скиори в света са чували за 20-километровото спускане по Vallée Blanche – едно от най-суровите и дългите в Европа. С отличните съоръжения – кабинкови, седалкови и въжени лифтове, това е един от най-добрите курорти в Европа, който привлича скиори от цял свят. Градчето е прочуто с домакинството на първите Зимни олимпийски игри през 1924 г. Любителите на екстремните преживявания също идват тук – катерачи, делтапланеристи, хора, практикуващи свободно планинско спускане и др. Като цяло Шамони е старомодно планинско селище с невероятен пейзаж – Мон Блан, най-високият връх на западна Европа – 4734 м.                             

Шамони  се простира по тясна ивица на двата бряга на река Арв. Казиното на града, жп и автогарата, както и повечето ресторанти и клубове, са в центъра. От края на града тръгват лифтовете за планината. За местни се смятат и хората от Les Praz, Les Bossons, Les Moussoux, Argentière, и Les Pélérins, които са сателитни селца-квартали в т.нар. Голямо Шамони. Това се е утвърдило във времето, въпреки че всъщност Шамони е само малка местност около de l'Eglise.  

За съжаление, петте основни ски зони не са свързани с лифтове директно една с друга. Трябва да се върнете до селището и да вземете друг лифт, за да се преместите в друга зона. Времето и зимните условия предизвикват пукнатини в ледниците и лавини. Поради тази причина понякога застрашените райони се затварят за цели дни.                

Важна информация

Население: 10 000 души (на долината)

Валута: Евро

Спешен телефон: 112

Бърза помощ: 15

Полиция: 17

Планинска спасителна служба: 33 (0) 4 50 53 16 89

Туристическа информация: Туристическото бюро в Шамони е на Place du Triangle-de-l'Amitié. За контакт: тел. 04-50-53-00-24

Интернет страници за Шамони: 

www.chamonix.comwww.chamonix.netwww.compagniedumontblanc.fr 

Сигурност: Изкачването на Мон Блан е популярно сред туристите. Обаче това начинание не трябва да се започва без опит в катеренето или без нужната екипировка, дори и да използвате най-лесния маршрут (voie royale).                

Като цяло всичките занимания – преходи, катерене и ски, в най-високите части на планината са потенциално опасни. Лошото време може да превърне един иначе лесен преход в предизвикателство и дори да го направи фатално пътуване. Метеорологичните условия в планината може да се променят за минути, така че винаги се интересувайте от последната прогноза. Винаги си носете мобилен телефон, за да може да се обадите за помощ, въпреки че няма гаранция, че ще има обхват навсякъде. Препоръчаме ви да го държите изключен и да го пазите от студа, за да се съхрани батерията.

След като е имало снеговалеж, в определени райони може да се очакват лавини – както естествени, така и предизвикани с цел предотвратяване на по-големи опасности.  Винаги търсете информация за рисковите райони преди да тръгнете на преход или да се спускате извън пистите.              

Прилошаването от надморската височина също може да е проблем. С лифтовете се изкачвате на много високо надморско равнище за съвсем кратко време. Например, когато отивате до Aiguille du Midi, се пренасяте от около 1000 м в Шамони до 3810 м на върха само за броени минути. Може да изпитате трудности в дишането и други симптоми.               
 

Транспорт

Транспорт                 

Долината е свързана с останалата част на Франция с магистрала и железопътна линия.

Също така чрез тунела "Мон Блан" има директна връзка с Италия. 11-километровият тунел "Мон Блан" е най-краткият път към италианските планини. За автомобили, идващи от Франция, и техните пътници преминаването е 36,80 евро в едната посока и 45,90 евро в двете, като билетът за връщане трябва да се използва до седем дни от първото преминаване. Тъй като цените може да са се променили, актуална информация ще намерите на тел. +33 (0)4-50-55-55-00.      

Уебсайт: www.tunnelmb.net

Влакове

През зимата се движи TGV – високоскоростен влак, като има директен курс до St. Gervais-les-Bains (Le Fayet), откъдето може да се прекачите на малката железница до Шамони. От летище Шарл де Гол също има директен влак TGV до St. Gervais-les-Bains.

Уебсайт: www.tgv.com

Летище

Летище Женева е най-удобното, което може да ползвате ако пътувате за Шамони, защото е разположено и най-близо до курорта, който е на около 80 км от швейцарския град (www.gva.ch). Може да си наемете кола и пътят е около един час, като трябва да следвате магистрала A40. От летището на всеки 45 минути се движи експресен влак Chamexpress (www.chamexpress.com), както през зимата, така и през лятото. Цената на билета е 25 евро. Има и автобуси Alpybus (www.alpybus.com), с които също е много удобно и излиза малко под 25 евро на човек.

Обществен транспорт

В самия курорт действа мрежа от малки автобуси – navettes, обикновено боядисани в жълто и синьо. Те се движат до различни точки в града и долината, както и до лифтовете (téléphériques). Цената на билетите за лифта по принцип включва и таксата за автобуса (с изключение на нощните линии). Ако нямате лифт карта, цената на еднопосочен билет е 1,50 евро. За повече информация: www.chamonix-bus.com.           
 

Заведения

Това е Франция и очаквано храната е прекрасна навсякъде, въпреки, че по туристическите места може да е малко скъпа. Тук казват, че ако сте се катерили цял ден и накрая отворите консерва с равиоли, разбира се с инструментите на швейцарското си ножче, тя ще ви се струва най-вкусното ястие, което някога сте опитвали. Ето някои други местни специалитети: фондю – всички са чували за разтопените на водна баня сиренца; pierrade или pierre chaude – гореща плоча, на която вие си приготвяте собствените си резенчета месо на масата; raclette – също като фондюто това е ястие за няколко души, което включва още разтопени сиренца, картофи и колбаси; croute savoyarde – препечена филийка, накисната във вино и след това изпечена с разтопено сирене и гъби или домати; tartiflette – задушени картофи и бекон със сирене; салата с печено козе сирене и ядки.  

В Midnight Express на ул. Rue du Docteur Paccard има огромни и много вкусни бургери. Работи всеки ден от 11:00 до 02:00 часа. В Linguini на 242, av. Michel Croz може да опитате прясно приготвена паста за под 10 евро. Има и външни маси. Ако прецените, че сиренето ви е дошло малко в повече, има много добър японски ресторант – Satsuki. Ако търсите лъскави и модерни типично френски ресторанти, отидете в Munchie на ул. Rue des Moulins, Le Delice в Les Houches или в le Basilic също в Les Houches.             

Баровете в Шамони са относително скъпи. Все пак следобед в много от заведенията има намаления в определени часове. В заведението Microbrasserie de Chamonix (MBC) предлагат различни видове пиво и питиета в американска/канадска обстановка. Иначе повечето места са стандартни бирарии като „Heineken” или „1664”. Когато сте там, просто попитайте за „un demi pression” – за наливна бира, или за „demi panache” – за микс от бира и Sprite – освежаваща алтернатива с по-малко алкохол. Халбата се нарича "serieux", а за по-добра цена си поръчайте кана. 

Шопинг

Магазини за шоколад                  

Ancey Chocolatier                    

С богата си история в производството на великолепни шоколади и сладки, спокойно можем да кажем, че това е една от институциите в Шамони. Отначало започва като „дом на нугата” през 1821 г. Магазинът ще ви приветства в един чудесен свят на ръчно изработени шоколади, нуга, марципани, захаросани плодове, домашно сладко, мед и още много. Магазинът се намира близо до магазин Montcler, близо до хотел Hotel Croix Blanche. Елате и опитайте някой от многото пресни деликатеси, които се приготвят всеки ден. Има и кутии и пликчета за подаръци, които може да поднесете за всеки случай. Адрес: 98, Rue Joseph Vallot; тел: 04 50 53 09 79.                   

Магазини за вино      

ChaChaCha - Wine & Spirits 

Това е иновативен бутик и бар в сърцето на Шамони. Идеята е ясна: да представят известни продукти на добри цени и да включат аматьорите във винарството в организирани дегустации с определена тема. Има селекция от Olivier Poussier, най-добрият сомелиер за 2000 г. Адрес: 134, Av Ravanel le Rouge; тел: +33 (0) 4 50 93 4774.                  

Облекло            

Ogier Sports Chamonix            

Тук ще намерите най-новите продукти, както за продажба, така и под наем, и продукти комбиниращи модата и елегантността с практичността. Адрес: 31, rue Joseph Vallot; тел: +33 (0)4 50 53 74 36.        

Chamade

Ако искате да сте наистина елегантни от главата до петите, това е точното място за дамска мода. Ще го намерите в пешеходната зона, в центъра на града. Danièlle Grandchamp е популярна в Шамони и предлага международна мода повлияна и от планината и от града. Адрес: 69, avenue Michel-Croz, Zone Piétonne; тел: +33.(0)4 50 53 94 42.            

La Canadienne

Бутикът е отворен през 2008 г. и е най-новият от известната марка Rhone Alpine Brand, която предлага кожи и палта за мъже, жени и деца. Адрес: 134, rue Joseph Vallot; тел: +33 (0) 4 50 78 02 24. Уебстраница: www.la-canadienne.com          

L'Insoumise Boutique              

От януари 2008 г. бутикът предлага луксозни марки като: Moschino, Victoria Couture, Paul Smith, Sonia Rykiel, Repetto, K Notify, Piazza Sempione, Faith и др. Адрес: 146, rue Vallot; тел: +33 (0) 4 50 53 17 85.            

Забележителности

Забележителности                  

На интернет страница www.compagniedumontblanc.fr може да намерите информация за развлечения, атракции, маршрути за преходи, събития и т.н.

Алпийският музей (Musée alpin)

Разположен е в бившия дворец Шамони и проследява историята на развитието на курорта. Вход: 6 евро. Работно време: 14:00 - 19:00 часа. Затворен е от 15 май до 1 юни.

Адрес: La résidence, 89 avenue Michel Croz

Музей на кристалите (Musée des cristaux)

Музеят на кристалите предлага впечатляваща колекция от кристали, предимно от Шамони, но има експонати и от останалата част на Алпите и света. Създаден е в сътрудничество между градския съвет и Клуба за изучаване на минералите (www.mineralogie-chamonix.org), така че музеят освен че е естетически издържан, предлага и много научни факти. Намира се точно за църквата.      

Леденото Море (Mer de Glace)

Това е един от най-големите глетчери на континента, достъпен с железницата Montenvers. От гара Montenvers се разкрива невероятна гледка към глетчера и към Северната стена Grand Jorass, една от трите най-големи в Алпите.

Въжена железница Aiguille du Midi

Това е една от най-високите въжени железници в света, като я превъзхождат само няколко такива в Южна Америка. Aiguille Du Midi потегля от 1035 м надморска височина и достига в края си изумителните 3810 м. От началото до върха е най-голямата вертикална разлика в света. Носете си топли дрехи, защото дори и в средата на лятото температурите винаги са ниски. Не пропускайте това спиращо дъха изживяване – 5-километрово пътуване през покрити със сняг планини от Aiguille du Midi във Франция до Helbronner в Италия. Това са най-близките точки с изглед към Мон Блан и предлагат различни пейзажи на върха. 3-километровата ивица от линията без стълбове е най-дългата по рода си в света.       

Въжена железница Бреван (Brevent)

Тази железница от другата страна предлага страхотна гледка към масива Мон Блан. Билетът за отиване и връщане е малко под 20 евро за възрастни – пешеходци, а не скиори.                 

Въжената железница Bellevue (Telepherique de Bellevue)

От Les Houches може да вземете това влакче, което осигурява друга неповторима гледка с Мон Блан от едната страна и Бреван от другата. Ако се разходите малко, ще може да видите другата страна на планината със St. Gervais, Sallanches и глетчера de Bionnassay. 

Железница Мон Блан от St.Gervais Le Fayet                   

Друг вариант е да се повозите е железницата Мон Блан, с която се стига до Nid d'aigle. По пътя има спирка на Bellevue. От Nid d'aigle също се разкриват прекрасни гледки към долината.                 

Железница Le Tour

Отива до френско-швейцарската граница в планината. От последната и спирка може да се качите до глетчера Le Tour.                     

Ако планувате да ползвате няколко лифта или железници, обмислете варианта да си вземете обща карта Mont-Blanc multipass (www.compagniedumontblanc.fr). Има пропуски от 1 до 10 дни на добри цени. Този уебсайт дава и информация за възможни развлечения, маршрути за катерене от спирките на лифтовете и т.н.                                 

Ски        

Ски в Бялата долина (Vallée blanche). За да карате тук, трябва да си вземете целодневен билет за лифта Aiguille du Midi. Най-лесните писти могат да бъдат спускани от хора, които се чувстват уверени на червени трасета, но все пак е препоръчително около вас да има водач, заради глетчера, върху който ще карате.                           

Бреван (Brevent) и Ла Флежер (La Flegere) са най-лесно достъпните ски комплекси от центъра на града. Може да отидете пеша до ски лифта в Бреван или да си хванете микробус. Има трасета от всякаква трудност, но предимно са средни към екстремни.                  

Лез Уш (Les Houches) е най-комфортният семеен курорт. Пистите са само в долната част на гората, но не и над нея, по върховете, и естествено са по-лесни. Ето защо това е добро място да отидете, когато има мъгла.                                   

Ле Тур (Le Tour) е в далечния край на долината към Мартини в Швейцария. Тук има полегати склонове за начинаещи, но и стръмни трасета, ако искате да засилите усещанията. Това е добро място да карате, ако не обичате студа. Въпреки че понякога е доста ветровито, като цяло това са най-слънчевите склонове.           

Гран Монтет (Grand Montets) е районът с най-екстремни писти, на най-голяма надморска височина. До тук може да стигнете от град Аржентиер (Argentiere).                   

Пистите всъщност не са на Мон Блан, но на рамената и склоновете оттатък долината, които гледат към гиганта. Пропастите и хребетите са наистина зрелищни. Върховете обслужвани от лифтовете достигат височина от 3150 метра, а пистите по глетчерите започват от  3740 м. Тук не е за начинаещи или за плахи скиори на средно ниво. Те трябва да се отправят към зоните Лез Уш или Ле Тур. Скиори от топ класа идват тук за да се отдадат на предизвикателствата на високите снегове на Бреван, Флежер и особено на Гран Монтет, зловещи северни снежни масиви.                  

Преходи и екскурзии                                 

Вземете лифта до близкия връх. След това спускането е лесно. Или опитайте преход между два лифта. Например между Бреван и Флежер или между Леденото море и Plan de l'Aiguille.  

Насладете се на прекрасната гледка на масивите Mont-Blanc/Aiguilles de Chamonix, както и на варовиковия масив Fiz:                     

•    Вземете лифта Бреван, след това вървете до планинска хижа Bel-Lachat, след това надолу до Rocher des Gaillands (за малко по-смели хора) или до Aiguillette des Houches, или:                  

•    Тръгнете по стръмната пътека от Gaillands до Plan-Lachat, след това към Bel-Lachat, след това по хълма до Бреван. Отнема около шест часа и през лятото е доста горещо, така че трябва да тръгнете рано, но си струва усилията.     

Има и няколко страхотни маршрута за глетчерите. Дори и да не успеете да стигнете до самите ледове и да ги пипнете, все пак ще може да се доближите достатъчно, за да се насладите на страхотните гледки.                

•    Глетчер де Босон (des Bossons) – тръгнете или от Les Bossons (при базата за ски скокове), пеша или със седалковия лифт, или карайте до входа на тунела Мон Блан, за по-кратък и лесен маршрут. Внимание: тук не се опитвайте да докоснете глетчера. Това е едно от най-опасните места в долината.                         

•    Глетчер d'Tour – тръгнете от градчето Montroc, близо до ски комплекса „Le Tour".             

•    Глетчер de Trient – тръгнете от върха на Col de la Forclaz, в Швейцария (преди да се спуснете към Мартини). Отнема между 1 и 2 часа.       

•    Глетчер Bionnassay – тръгнете от върха на лифта Bellevue.

Събития

За актуални събития в Шамони следете на www.chamonix.net.

Забележителности около Шамони

Избрани оферти