Начало / Статии / Статии - Турция

9 места, за които знаем твърде малко

Автор

/

Всеки знае, че трябва да посети Венеция, Париж, Лондон, Ню Йорк. В сянката на най-известните дестинации обаче остават куп чаровни градчета, увеселителни паркове, райски местенца на брега на морето... Те не влизат в топ 20 на световните туристически и често са незаслужено подценявани и подминавани заради прочутите си „съседи“.

Ето 9 световни дестинации, които заслужават за тях да се знае повече.

Вилнюс, Литва

Вилнюс, столицата на Литва, може да се похвали с най-големия бароков стар град в Европа. Оценен не само от ЮНЕСКО (включен е в списъка на световното наследство на организацията), но и от хилядите посетители, които прекарват часове наред в скитане из павираните му улички.

Опатия, Хърватия

Сградите, градините, улиците – всичко в Опатия напомня на славните времена, когато благородниците на Австро-Унгарската империя са идвали тук, за да си почиват. Сякаш по улиците всеки момент ще премине някой херцог с каляска, отиващ на среща със своята любима. Всъщност, не е изключено. По време на фестивала, посветен на имперския блясък на Опатия, който се провежда всяка година в средата на месец юли, по улиците на града наистина има дами с огромни рокли, реплики на някогашните принцове, императори и барони.

Сеферихисар, Турция

Сеферихисар е малко известен на българските туристи крайбрежен град в Турция. Разположен на брега на Егейско море, той е спокойно място, запазило чертите на егейското крайбрежие, като в същото време се доближава до съвременните тенденции за бавно хранене и добър живот. На пристана са вързани разноцветни лодки, които са истинска наслада за очите, уморени от градските пейзажи, а на местния пазар можете да откриете вкусни местни продукти – доматена паста, артишок, локум с мандарини и всякакви интересни сладка и конфитюри.

Подгорица, Черна гора

Подгорица е столицата на Черна гора, дом на около 150 000 души, закътан някъде между Динарските Алпи и Шкодренското езеро. Често подминавана за сметка на морските курорти на Черна гора, Подгорица ще ви очарова с пълните си кафенета, оживените си улици и интересния си нощен живот. Разходете се в Стара Варош (Стария град) и изкачете стълбите (Скалине) там, където река Рибница се влива в река Морача – любимо място на младите хора от града.

Увеселителен парк Пюи дю Фу, Франция

Дисниленд обира цялата слава на френските увеселителни паркове. Вторият по посещения парк в страната обаче ще ви остави без думи. Пюи дю Фу е обявен за най-добрия увеселителен парк в света за 2012 г. и е подготвил грандиозни пътешествия във времето за цялото семейство. Тук можете да отседнете в древноримска вила, в къща в езерно селище от времето на викингите, да наблюдават магически представления, битки на гали и римляни... А най-хубавото е, че представленията се сменят всяка година.

Жирона, Испания

Жирона е от онези малки градчета, които имат летище и поради това посетителите минават само транзит оттам на път за своите големи дестинации. Кацнала на хълм в северната част на Каталуния, на Жирона често се гледа като на Барселона в умален вариант. Разположението на града е перфектно – на един час път с кола от Барселона, от плажовете на Коста Брава и от ски курортите в Пиренеите. Градът има красива архитектура, цветни къщи, катедрала на повече от 700 години... Истинска прелест!

Гимараеш, Португалия

Гимараеш е едно от най-красивите исторически градчета в Португалия, което обаче посетителите на Лисабон често подминават. Смята се, че това е първият град в Португалия - мястото, на което страната е възникнала. От това време са запазени два двореца – дворецът на първия португалски крал Афонсу е в самия център на града и се издига там от над 1000 години. Другият дворец е този на херцозите от Браганса - построен около 500 години по-късно.

Лутраки Позар, Гърция

Гърция се свързва предимно с островите, Халкидики или Атина. Южната ни съседка обаче крие още много тайни – като Лутраки Позар. Това е природен феномен, който ще ви позволи да се отпуснете в горещ минерален извор насред широколистна гора, като само на метри от вас тече буйна река с леденостудена вода. Още от най-древни времена тези минерални извори насред гората са били посещавани от древните гърци. Те са си правели вани от речни камъчета, като за всеки посетител е имало отделна вана. Представете си картината: река с леденостудени води, а до нея минерален извор с температура 37 градуса и естествени балончета като в джакузи.

Ереван, Армения

Ереван е забързана, оживена столица, която впечатлява със смесицата от активен градски живот и ясно чувство за история и древни корени. Арменската столица се намира между 3100 и 4000 м надморска височина, на брега на река Храздан и като за град, разположен в полупустиня, има учудващо голям брой зелени паркове. Не само Ереван, но и повечето арменски градове имат една симпатична черта - наподобяват градини. Трябва само да се пресегнете и да си откъснете вишна, праскова или кайсия.

Вижте актуални оферти за почивка в Турция!

>
23 февруари 2024 г.

Тагове

екзотика

идеи за уикенд

културен туризъм

летен туризъм

плажове

романтични места

семеен туризъм

забавления за деца

Забележителности наоколо

Избрани оферти