Марсилия

За града

Оферти

Статии

Марсилия / Marsiliq

Марсилия (на френски Marseille) е разположена върху крайбрежните хълмове на Френската ривиера. Марсилия е най-големият френски пристанищен град и вторият по големина град във Франция. Провансалските хълмове се издигат над старото пристанище, в което са закотвени стотици лодки и яхти.

Oснованa e от древните гърци през VII век пр. н. е., което я прави най-старият френски град. Марсилия има разнообразни пейзажи, плажове на Лазурния бряг, запазена природа и богат културен живот. Това е един от най-космополитните френски градове със смесицата си от култури, етноси и религии. Тук неизменно спират всички круизни кораби. В Марсилия има толкова много неща, които трябва да се видят, че ще ви трябват седмици - древни гръцки и римски останки, църкви и катедрали, замъци и ботанически градини, плажове и гори.

Марсилия е използвана за снимачна площадка на стотици филми, като се започне с "Такси" на Люк Бесон, "Наистина любов", "Транспортьорът 3", "Граф Монте Кристо", "Самоличността на Борн".

Важна информация

Население: 840 000 души

Спешен телефон: 112

Полиция 17

Пожарна 18

Бърза помощ 15

Валута: евро (EUR)

Уебсайтoве за Марсилия: www.marseille.fr, www.marseilleservices.fr, www.marseille-tourisme.com

Туристическа информация: Основният пункт за туристическа информация се намира на адрес: 4, La Canebière, близо до старото пристанище. Работно време: понеделник - събота 9:00 - 19:00 часа, неделя и национални празници 10:00 - 17:00 часа

Работно време: Повечето магазини работят между 10:00 и 19:00 часа (понеделник-събота), в неделя с намалено работно време или са затворени.

Здраве: Аптеките се редуват да поемат денoнощни дежурства.

Телефонен код за Франция: +33

Телефонен код за Марсилия: (0) 491

Транспорт

Летище

Най-близко е международното летище Марсилия-Прованс (Marseille Provence Aeroport, летищен код MRS), което се намира на около 30 км от центъра на Марсилия. До него можете да стигнете с директен автобус, който потегля за гара Сен Шарл (Gare Saint Charles) в Марсилия на всеки 20 минути между 5:10 и 0:10 часа. Еднопосочен билет струва 8,50 евро, а пътуването трае около 25 минути. След 0:10 часа има специални автобуси, съобразени с кацащите полети.

Можете и да вземете такси, като до центъра на Марсилия ще платите около 40 евро през деня и 50 евро през нощта. На летището ще откриете и всички международни компании за коли под наем.

Уебсайт на летището в Марсилия: www.mrsairport.com

Уебсайт на летището в Марсилия - Терминал 2: :www.mp2.aeroport.fr

Уебсайт на автобуса летище-Марсилия: www.navettemarseilleaeroport.com

Влак

Можете да стигнете до Марсилия с високоскоростния влак TGV (TGV Méditerranée). Оттам можете да направите връзка с основните градове в Европа и Франция. Разстоянието между Марсилия и Париж с него се изминава за три часа, до Лион се стига за 1 час 45 минути, а до Ница - за 2 часа.

До гарата (Gare Saint Charles) можете да стигнете и с двете линии на метрото, както и с много автобуси.

Уебсайт: www.tgv.com

Пристанище

Mарсилия има старо пристанище (Vieux Port) и ново пристанище (което се използва за товари). От пътническия фериботен терминал (Gare Maritime) на старото пристанище (намира се на около 250 м южно от площад "Плас Де Ла Жолиет" (Place de la Joliette) можете да вземете ферибот за Корсика, Сардиния, Тунис и Алжир. Проверете предварително от кой кей отплавате. Освен това между двата кея на старото пристанище се движи безплатен ферибот.

Уебсайт: www.sncm.fr

Корабче се движи до острова Ив и Фриул (Frioul) ежедневно на всеки час - час и половина (вижте разписанието на сайта долу) от старото пристанище. Цената на двупосочен билет е 15 евро. Пътуването трае около 20 минути.

Уебсайт: www.frioul-if-express.com

Такси

Тарифите на такситата са около 2 евро на километър, а минималната сметка е 5,50 евро. Трябва да платите допълнителна такса за куфарите си, освен ако не са ръчен багаж. Имайте предвид, че увеличената тарифа на такситата важи между 19:00 и 7:00 часа през седмицата и цял ден в неделя и на официални празници. Ако имате съмнения, че шофьорът ви е измамил, запишете номера на таксито (написан е отзад на автомобила, обикновено на стъклото) и отидете в туристическия офис на улица La Canebière 4, където ще ви върнат парите, ако сте били измамени.

Taxis Radio Marseille: Тел. + 33 (0) 4 91 02 20 20

24h/24: Тел. + 33 (0) 4 42 14 24 44

Градски транспорт

В Марсилия можете да се придвижвате с автобус, трамвай или метро. Цената на билета е 1,70 евро, с един билет можете да пътувате до един час, след като го перфорирате (през това време можете да сменяте неограничен брой превозни средства). Можете да си вземете и еднодневен билет за всички линии или билет за 5 или 10 пътувания, ако ще пътувате повече. Билетите се продават на метростанциите, в автобуса и в кафенетата. Има и мрежа от нощни автобуси.

Трамваите имат две основни линии.

Метрото има две линии, които се движат между 5:00 и 22:30 часа (в петък, събота и неделя до 00:30 часа).

Автогарата за основните междуградски дестинации с автобус се намира на около 150 м вдясно от централната гара (Gare Saint Charles). Можете да си купите билет от гишетата на съответните компании или направо в автобуса.

Уебсайт (градски транспорт): www.rtm.fr

Уебсайт (градски и междуградски транспорт) : www.lepilote.com

Автомобил

Движението в центъра е изключително натоварено, а много от улиците са тесни и/или еднопосочни, затова най-добре оставете колата си и използвайте градския транспорт. Можете да паркирате на някой от 72-та паркинга в Марсилия, 15 от които са обществени.

Ограничението на скоростта в населени места е 50 км/ч, на главен път - 90 км/ч, на магистрала - 110 км/ч.

Заведения

Марсилската кухня се основава на простите съставки и комбинацията от морски дарове и зеленчуци. Не пропускайте безспорния специалитет bouillabaisse (произнася се буйабес, рибна супа с няколко вида риба, шафран и копър), поднесена с rouille (руй, провансалска чеснова майонеза). Опитайте и pieds et paquets (пие е пакет, свински крачета), tapenade (тапенад, маслинов сос).

По време на коледните празници непременно опитайте традиционните 13 десерта и navettes (навет, бисквитики във формата на лодка).

Всеки ден рано сутринта, от около 8 часа, се открива рибният пазар на старото пристанище. Рибата, която купувате оттам, обикновено е току що уловена.

Марсилия има богат и разнообразен нощен живот, в който се отразяват културните различия на жителите на града. Започнете с питие в някой бар на улицата по залез слънце и завършете нощта в дискотека или нощен клуб, които изобилстват. Тук "има по нещо за всеки вкус" не е просто клише.

Шопинг

В Марсилия ще намерите всякакви магазини - от огромни молове и търговски центрове до малки магазинчета и бутици. Търговският център "Centre Bourse" се намира почти на самото старо пристанище и оттам можете да купите всичко от списъка си за пазаруване и подаръци, ако не ви се обикаля.

Основната търговска улица е La Canebière (Ла Канебиер), която започва от старото пристанище. Заедно с нея обиколете съседните улици Rue Ferréol, Rue de Rome и Rue de Paradis. В Le Panier (Пание), старата част на Марсилия, има многобройни местни магазинчета и бутици. Cours Julien (Кур Жулиен) е считан за алтернативен бохемски квартал с малки магазинчета, отидете там за пазар за храна и антики през уикенда.

Районът на Noailles (Ноай) е един от най-интересните в Марсилия. Намира се до едноименната метростанция. Арабските, индийски и китайски магазинчета там ще ви накарат да се почувствате като на пазар в Алжир.

Не си тръгвайте от Марсилия без лавандулов сапун и козметика на основата на маслини.

 

Забележителности

Базиликата Нотр Дам дьо ла Гард (Notre Dame De La Garde)

Най-голямата забележителност в Марсилия е църквата Нотр Дам дьо ла Гард. Намира се на хълм над града и се издига на височина от 154 м. На върха на камбанарията й има близо 10-метрова позлатена статуя на Дева Мария на 12-метров пиедестал. Намира се на около 1 км от старото пристанище. Посетете и криптата.

Работно време: 7:00 - 19:00 часа (през лятото може и до по-късно).

Уебсайт: www.notredamedelagarde.com

Крепостите Сен Жан и Сен Никола (Fort Saint-Jean и Fort Saint-Nicolas)

Крепостта Сен Жан е издигната от рицарите от Ордена на Свети Йоан от Ерусалим (които по-късно основават Малта). По-късно Крал Рене издига високата кула на крепостта след атаката на Арагон през 1423 г. Сегашният си вид укреплението придобива по времето на крал Луи XIV в. Тогава е издигната и крепостта Сен Никола.

В крепостта Сен Жан се помещава и Музеят на европейските и средиземноморски цивилизации. в който са представени редица любопитни изложби - мултимедия, книги, списания. филми, музикални инструменти.

Уебсайт: www.musee-europemediterranee.org

Замъкът Иф (Château d'If) и остров Фриул (Frioul) 

Построен през 1507 г. и използван за затвор до XVII век, замъкът Иф е вдъхновил Александър Дюма за романа "Граф Монте Кристо".

Корабче се движи до остров Иф и остров Фриул ежедневно на всеки час - час и половина (вижте разписанието на сайта долу) от старото пристанище. Цената на двупосочен билет е 15 евро. Пътуването трае около 20 минути.

Вход за замъка: 5 евро. Работно време: 9:30 - 18:30 часа (май-август, всеки ден); 9:30 - 17:30 часа (септември-март, затворен в понеделник); 9:30 - 17:30 (април, всеки ден)

Уебсайт: www.frioul-if-express.com

Историческият музей (Musée d'Histoire de Marseille)

Музеят представя експонати, свързани с историята на Марсилия от самото й основаване. 

Работно време: 12:00 - 19:00 (понеделник-събота). Намира се на старото пристанище.

Музеят на модата (Musée de la Mode)

Музеят представя над 2000 модела облекла и аксесоари. Възможно е да е затворен за смяна на експозицията. 

Адрес: 11 La Canebière, до старото пристанище. Вход: 3 евро.

Стадион "Велодром" (Stade Vélodrome)

Това е стадионът на футболния отбор "Олимпик Марсилия", на него са изиграни седем срещи от световното първенство по футбол през 1998 г. През юли и август има обиколки с екскурзовод (цена: 5 евро).

Адрес: 3, Blvd Michelet 8e

Дворецът Лоншан (Palais Longchamp)

Дворецът Лоншан се намира в едноименния парк. В него днес се помещават Музеят на изящните изкуства и Природонаучният музей. 

Teл. +33 (0) 491 138900

Марсилската катедрала (Cathédrale de la Major)

Марсилската катедрала или Сент Мари дьо ла Мажор, е католическа катедрала, съставена от разположени една до друга две църкви.

Плажът Прадо (Plage du Prado)

Намира се в края на крайбрежния панорамен път. Това е основният марсилски пясъчен плаж. С постоянния си бриз е подходящ за първи уроци по уиндсърфинг.

Абатството Свети Виктор (Saint-Victor)

Toва е най-старата църква в Марсилия, построена върху гробовете на първите мъченици на града.

Адрес: 3, Rue de l'Abbaye

Уебсайт: www.saintvictor.net

Събития

Актуални събития, фестивали и заведения в Марсилия: www.marseille.com

Юни

Синият фестивал (La Fête Bleue)

Редица събития в края на юни на различни места в града са обединени от синия цвят - концерти, постановки, изложби, кино прожекции.

Уебсайт: www.fetebleue.com

Фестивалът на Пание (La Fête du Panier)

В продължение на два дни в края на юни в най-старата част на града се провеждат празнични програми, концерти и пазари.

Уебсайт: www.fetedupanier.org

Фестивалът за танци и различни изкуства в Марсилия

Провежда се през цялото лято. Това е основният танцов фестивал в града.

Уебсайт: www.festivaldemarseille.com

Юли

Фестивалът "Джаз на пет континента" (Jazz des cinq continents)

Фестивалът се провежда ежегодно в средата на юли. Включва едни от най-именитите изпълнители от цял свят. Паралелно се представят изложби и се организират срещи с музиканти и изпълнители.

Уебсайт: www.festival-jazz-cinq-continents.com

Септември

Панаирът на Марсилия (Foire de Marseille)

Панаирът се провежда през последната седмица на септември. Панаирът включва редица тематични изложби като обзавеждане за дома, екстериор, гастрономия, ателиета и др.

Уебсайт: www.foiredemarseille.com

Октомври

Фестивалът "Fiesta des Suds"

Фестивалът за световна музика и изкуство "Fiesta des Suds" се провежда в средата на октомври. 

Уебсайт: www.dock-des-suds.org

Забележителности около Марсилия

Избрани оферти