Начало / Статии / Статии - Италия

Помпей - призрачен град от една изчезнала цивилизация

Автор

/

Няма значение колко сте чели за Помпей, нищо не може да ви подготви за поразителното впечатление от едни от най-прочутите руини в света. Сякаш древните римляни са го напуснали едва вчера – домовете, винопродавниците, обществените бани и публичните домове, които те са оставили след себе си, са прозорци към живота, който е цъфтял в този преуспяващ град в подножието на Везувий в дните на цезарите.



В 79 г. едно от най-разрушителните вулканични изригвания в историята – описано от Плиний Млади, който го е наблюдавал от разстояние – погребва града под повече от 6 метра дебел слой пепел (не лава), която ще го консервира, докато не бъде преоткрит в края на ХVІ в. До средата на ХVІІІ в. не са предприемани големи разкопки, а две трети от града (около 240 декара) си остават погребани дори днес.

Пищността на Помпей може да бъде видяна в неговите сложни мозаечни подове и вили с богати фрески, макар много от декоративните и художествените произведения от града да са били откраднати отдавна или пренесени в Националния археологически музей в Неапол с оглед безопасното им съхраняване.

Макар да го посещават над 1 милион туристи годишно, Помпей е достатъчно голям, за да осигури тихи ъгълчета и достатъчно изплъзващ се, за да бъде погрешно разбран без помощта на екскурзовод. Цели области от мъртвия град са удивително непокътнати, призрачни останки от място, което изглежда е било толкова развито и цивилизовано, че не може да се сравни с нищо наоколо (или може би и в по-голям мащаб).


Къде: 24 км югоизточно от Неапол, 237 км югоизточно от Рим; на 30 минути има бързи влакове от централната гара на Неапол.
Най-добро време: избягвайте уикендите и най-горещите часове на летните следобеди; по-малко туристически автобуси пристигат тук извън сезона.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Неапол!

>
16 декември 2010 г.

Тагове

руини

стари градове

Забележителности наоколо

Избрани оферти