Начало / Статии / Статии - Италия

Вулканът Везувий в 8 интересни факта

Автор

/

Много малко са хората, които не са чували историята за изригването на Везувий и разрушаването на град Помпей. Но знаете ли кога се появява думата вулкан или откъде идва името Везувий и какво означава?

През 79-а година се случва една от най-известните природни трагедии в историята. На територията на Италия изригва вулкан, който отнема хиляди животи и оставя няколко града затрупани под метри пепел и лава. Мащабите на изригването са толкова големи, че се вярва, че пепел от изригването е стигнала чак до Истанбул. Освен самото изригване и отпечатъкът, който оставя, има и други интересни факти, които заслужават да бъдат споменати.

1. Преди изригването хората изобщо не са предполагали, че съществува явление, наречено вулкан. Всъщност думата вулкан не е съществувала за тях. Произходът й се свързва с името на римския бог на огъня - Вулкан.

2. По това време се провежда фестивал с име Вулканалия, в чест именно на този римски бог. Точно на следващия ден след фестивала вулканът изригва. Дали е съвпадение?

3. Името Везувий означава да “обсипвам с насилие”, което изглежда притеснително подходящо, като се има предвид, че когато изригва, убива хиляди души, като ги обсипва с горяща лава.

4. 1,5 милиона тона лава в секунда са се стичали по склоновете на Везувий. Това се равнява на 250 000 хиляди слона, който се изсипват върху вас на всяка секунда. Скоростта, с която се е движела към град Помпей в подножието, е стигала до 700 км/ч, а температурата й е била около 900 градуса по Целзий.

5. След всяко изригване земята се наторява от лавата и пепелта, които я покриват. В случая с Везувий, съставът им явно е доста плодороден и вулканичната почва в района е истински рай за отглеждането на грозде и маслинови дръвчета.

6. Планината Везувий всъщност има не един, а два кратера. Единият е, така да се каже, оригиналният кратер, а вторият се е образувал след разместване на повърхността по време на предишно изригване.

7. Планината е на предполагаема възраст от 17 000 хиляди години, за които е имало над 50 изригвания. Смята се, че след дълъг период на затишие скоро може да има изригване. Последното изригване е през 1944 г. по време на Втората световна война.

8. Везувий е единственият активен вулкан в континенталната част на Европа. Счита се за най-опасния вулкан, а около него в момента живеят над 3 000 000 души и ако изригне, щетите ще са в пъти по-големи от тези при Помпей.

Вижте всички оферти за пътуване до Неапол.

А тук вижте списък с всички забележителности в Неапол (+полезна информация за изкачване на вулкана Везувий).

>
18 ноември 2021 г.

Тагове

антични градове

вулкани

история

Забележителности наоколо

Избрани оферти