Руанда

За Руанда

Оферти

Статии

Руанда / Rwanda
Руанда е държава в Централна Африка. Тя граничи с Уганда, Бурунди, Демократична република Конго и Танзания.
Местното население се състои от три етнически групи. С площ от 26,338 км ? (10 169 мили ?), Руанда е 148 по големина страна в Света. Нейната площ е сравнима с тази на Хаити. Страната е разположена в Централна Източна Африка граничи с Демократична Република Конго на запад, Уганда на север, Танзания на изток Бурунди на юг.
Повърхността на Руанда е силно разчленено плато с надм. вис. 1500-2000 м. В северозападните части са разположени вулканските планини Вирунга с най-висок връх Карисимби - 4507 м.
Климатът е субекваториален, сезонно влажен. Ср. мес. темп. са 17-21 градуса. Валежи - около 1000 - 1500 мм.
Кагера е Национален парк в Руанда. Намира се на левия бряг на реката. Кагера, на границата с Танзания. Площ от 251 хектара. Създаден през 1934 г. за защита на фауната на тревистите савани.
Местното население се състои от три етнически групи. Хуту, които съставляват мнозинството от населението, са земеделци от групата банту. Тутси са пастирски народ, заселил се в района през 15 век, който до 1959 е доминираща каста в страната. Туа са смятани за наследници на най-старите жители на региона.
Руанда е почти изцяло селска страна, като близо 90% от населението се занимава със земеделие живее извън градовете. Тя е най-гъсто населената африканска държава. Руанда е бедна на природни ресурси, по-голямо наличие има на злато, калаена руда, волфрамит и метан. Страната има хидроенергиен потенциал и плодородни почви. Развиващ се отрасъл е туризмът.

Официален език - английски, киняруанда, суахили, френски
Столица - Кигали
Най-голям град - Кигали
Валута евро - руандийски франк (RWF)
Население - 7 954 013 души (2004)
Часова зона - CAT (UTC+2)
Телефонен код - 250
Internet TLD .rw

Избрани оферти