Начало / Статии / Статии - Колумбия

200 метра под земята: Катедралата от сол в Сипакира, Колумбия

Автор

/

Има много причини човек да иска да слезе на 200 м под земята, но едва ли ще ти хрумне „да запаля свещ и да се помоля в катедрала, направена изцяло от сол“.

В Колумбия има точно такова място, където да нахлупиш каска с челник и да се включиш в лежерна разходка из подземните тунели на някогашната солна мина край град Сипакира (Zipaquirá).

Катедралата е изсечена в някогашна мина за каменна сол, която е на това място от повече от 2300 години. Ценната суровина се е добивала тук от местната култура чибча, а формирането й, според геолозите, е било преди 250 милиона години.

Преди сегашната постройка е имало друго, по-малко място за молитви, създадено от самите миньори. Някога миньорската работа е била изключително опасна и работниците са създавали олтари, където да измолват благоволението на светците всяка сутрин.

През 50-те години на миналия век започва строителството на нова, по-голяма църква, която обаче е затворена през 1992 г. заради опасения за сигурността на посетителите.

Последната сграда, която можеш да посетиш и днес, е завършена през 1995 г. Проектът и до днес се смята за едно от чудесата на колумбийската архитектура.

В началото се преминава през 14 малки параклиса, за да се достигне до основната част с впечатляващ купол, тераса и олтар. В църквата можеш да видиш копия на прочутите религиозни творби на Микеланджело, Пиета и Създаването на Адам.

Храмът е пълен както с туристи, така и с поклонници, като в неделен ден се събират до 3000 души.

Край Солната катедрала има минен музей и Парк на солта.

Любопитно: Макар църквата да е известна като Солната катедрала, официално тя няма такъв статут, тъй като към нея няма назначен епископ.

Полезна информация: Сипакира се намира на 50 км от столицата на Колумбия, Богота, на 2600 м надморска височина. Можете да стигнете до Катедралата с автомобил или с туристическия влак Савана (Tren Turistico De La Sabana).

Колумбия има и много други чудеса. Увери се лично - виж най-добрите оферти за екскурзии до Колумбия.. 

>
25 март 2024 г.

Тагове

архитектура

катедрали

любопитно

религиозен туризъм

Забележителности наоколо

Избрани оферти