Начало / Статии / Статии -

8 техники за разбиране на себе си и останалите 

Автор

/

Замислете се за съчувствието като за изкуството да бъдеш щастлив. Това е изкуството да трансформираш болката и страданието в щастие и радост. Възможно ли е да съществува по-добра цел? Когато усвоите това изкуство, вие по естествен начин ще станете по щастливи и радостни!

По-долу ще намерите 8 техники за разбиране на себе си и останалите: 

1. Отнасяйте се към другите със съчувствие

Способността да се спогаждате с другите хора и да им съчувствате е едно от нещата, от които зависи дали животът ви ще е радост или изтощително боричкане. Всяко взаимодействие с друг човек ви дава възможност да се разделите с усмивки и повишено настроение. Имате и друга възможност – да предизвикате гняв и неприязън. Кое от тях ще подобри качеството на живота ви и физическото ви и психическо здраве? Ако сте се замисляли за този въпрос, вие вече сте поели в правилната посока. 

2. Упражнение за уникалност

По-долу виждате думата „разбиране“, поставена в центъра на сърцето. От него излизат десет клона – подобно клоните на дърво. Играта е следната: на централните клони напишете първите 10 думи, които ви идват наум във връзка с разбирането, каквито и да са те

Когато правите упражнението, нека мисълта ви тече свободно – запишете първите 10 думи, които ви хрумнат, независимо колко откачени или абсурдни може да ви изглеждат. След това продължете да четете.

Удивителното откритие в това упражнение, което съм правил по света в продължение на 30 години, е че хората предлагат съвсем различни думи –индивидуалността се проявява в много по-голяма степен, отколкото може би очаквате!

Това означава, че вие сте изключително ценен и неповторим. Означава също, че това важи и за всички останали хора. Означава също, че умението да разбираме нещата откъм чуждата гледна точка е много по-сложно, вълнуващо и удовлетворяващо предизвикателство, отколкото сме мислили.

Играйте тази игра с всякакви други думи или идеи, които си изберете. Особено интересно е, когато го правите заедно с приятелите, семейството и колегите си, като изберете идеи, които са важни за вас, за които не се разбирате или които представляват ваша обща цел.

3. „Тъмната“ ви страна

Това упражнение не е лесно – опитайте да го направите, когато усетите, че сте готови за него! Имайте предвид, че всеки, който ви създава особени трудности, държи се лошо или направо противно с вас, се е появил специално с целта да ви помогне да израствате в областта на съчувствието! Замислете се, че той би могъл да е огледало на собствената ви тъмна страна и се учете от опита. 

4. Играта на смесване

Представете си, че близките, с които се карате или обичате, всъщност не са отделени от вас хора. Те са част от самите вас; вие сте комбинация от вас и тях. С други думи, вие сте едно по-голямо аз. С тази нова гледна точка се замислете как биха се променили възприятията, чувствата и действията ви. Особено интересно е да се опита тази игра в любовните взаимоотношения или с някой, към когото изпитвате омраза; в отношенията учител/ученик, началник/служител и т.н.

5. Имайте съчувствие към останалите хора

Каквато и да е ситуацията, опитайте да разберете защо хората постъпват така. Винаги, особено в „трудни“ ситуации, се опитвайте да се поставите на мястото на другия – има една древна индианска мъдрост: „Никога не осъждай някого, не си ли походил в неговите мокасини.“ Отнасяйте се към другите така, както бихте искали те да се отнасят към вас. Така ще можете да видите нещата от тяхната гледна точка (която за тях винаги е вярна!) и да демонстрирате по-голямо разбиране и съчувствие. Това чувствително ще улесни живота ви, а духът ви ще се успокои и вие ще сте по-щастливи.

6. Действайте заради самото действие

Не очаквайте каквато и да е определена реакция, когато оценявате някого или му показвате съчувствие. Давайте без да мислите за собствената си полза или печалба. Бъдете отворени за различни видове реакции или липса на реакция; в противен случай ще предизвикате разочарование и за двама ви. Може никога да не разберете какъв ще е крайният резултат от верижната реакция, причинена от вашето действие. Просто знайте, че ще сте по-щастливи, когато направите положителни усилия, а това ще се отрази и на другите. Тъй че усмихвайте се, бъдете щастливи и не очаквайте нищо в замяна.

Всъщност раздялата с очакванията и вкопчването в някакви желани резултати е едно от най-трудните неща, но пък носи най-голям резултат. Освен това ви предпазва от всички разочарования и терзания, свързани с тези очаквания.

7. Уважавайте другите хора

Всеки от нас е чудо. Едва ли някой ще възрази, че животът на всеки човек има потенциала да се превърне в бестселър. Това включва и вас! Помислете само... Вместо да предполагате едно или друго за хората, бъдете като състрадателен журналист и ги разпитвайте за най-интересните и значими аспекти от техния живот. Разберете какви са личните им истории, най-хубавите моменти в живота им, най-скъпите им спомени, целите и убежденията им. Каквито и да са текущите обстоятелства на човек, той носи в себе си всичко, което някога е правил и бил. Откривайте, възхищавайте се, уважавайте и се радвайте!

9. Имайте доверие на хората

Човек се чувства много по-добре, когато се доверява на хората, отколкото когато не се доверява. Мнозина, които са били предадени или наранени, се затварят емоционално, за да не пострадат отново. Така те престават да живеят и чувстват, и страдат много повече в дългосрочен план. Давайте на всеки, когото видите, оценка 6 и в течение на времето им позволете или да изваждат, или да прибавят към тази оценка. В определен момент решете дали искате да прекарвате повече време с тях или напротив – по-малко. Интересното е, че ако очаквате най-доброто от хората и отношенията си с тях – като се започне от човека, който ви обслужва в магазина, и се стигне до най-добрия ви приятел – има много по-голяма вероятност и те да ви пишат шестица!

Повече може да прочетете в книгата: "Силата на духовната интелигентност" на Тони Бюзан. С новата си силна серия от тренировки за ума, мисловни карти и упражнения „Силата на духовната интелигентност“ ви дава възможност да се учите от духовни великани на човечеството като Буда и Мохамед, както и от велики умове на съвременната епоха като Далай Лама. Ако картографирате визията си с помощта на мисловна карта, ще може да постигнете най-доброто, на което сте способни. 

 

>
22 април 2020 г.

Тагове

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти