Начало / Статии / Статии - Малайзия

Банджармасин – градът с плаващи пазари и 1000 реки

Автор

/

Знаете ли, че остров Борнео е поделен между три държавиМалайзия, Индонезия и Бруней? Островът е непознато и екзотично кътче на планетата, в което можете да пазарувате на необичайно място - от плаващите пазари.

Индонезийската част от острова (най-голямото парче) се нарича Калимантан, а Банджармасин е най-големият и оживен град в Калимантан (самите индонезийци под Калимантан имат предвид целия остров).

Наричат Банджармасин Градът на 1000 реки, защото къщите му са накацали по бреговете на лабиринт от канали.

Огромните количества вода идват от делтата, разположена близо до сливането на две реки. От древни времена градът е важно пристанище на остров Борнео.

Животът в Банджармасин също винаги е бил тясно обвързан с водата. От стотици години всяка сутрин фермерите от близките села и градове продават произведеното от тях на плаващи пазари.

Можете да си купите свежи плодове и зеленчуци или прясна риба и скариди направо от клатушкащите се по вълните лодки. Изумително е с каква прецизност продавачите маневрират сред стотиците други лодки на плаващите пазари, за да достигнат до клиентите си.

А смесицата от аромати на риба и екзотични подправки ще остане дълго в съзнанието ви. Пазаренето започва още от 4 часа сутринта, като най-ранобудните получават най-доброто.

По каналите се организират и регати с лодки, както и фестивали, свързани с културата на местното население.

Градът е известен още с традиционните си къщи, с останките от древен дворец, унищожен при появата на холандците на острова, както и с добива и обработката на диаманти.

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Борнео!

>
31 юли 2014 г.

Тагове

екзотика

любопитно

острови

Забележителности наоколо

Избрани оферти