Начало / Статии / Статии - Египет

Египетските пирамиди – интересни факти и полезна информация

Автор

/

Египет е екзотична дестинация в сърцето на Африка, която е популярна в цял свят със своите древни пирамиди, магически легенди и богата история. Няма друго място, което да носи такава мистика и да привлича милиони пътешественици годишно. Но каква е тайната на тези архитектурни шедьоври?

Снимка: iStock by Getty Images

Каква е историята на египетските пирамиди?

Египетските пирамиди са сред най-големите и най-старите архитектурни постижения на човечеството. Те са истинско чудо на древния свят и са символ на древноегипетската култура. Проектирани като гробници за фараоните и техните семейства, пирамидите отразяват вярата на египтяните в задгробния живот. Те са пример за величието на древноегипетската цивилизация и за високата степен на културно и инженерно развитие.

Как са построени пирамидите?

Процесът на построяването им е обект на много спекулации и загадки, като някои от тях са свързани с човешката сила на големи работнически бригади. Древните египтяни използвали обикновени инструменти – медни пособия, дървени дъски и въжета. Но благодарение на иновативните инженерни решения и добрата организация, те успяват да преместят тежките каменни блокове на големи разстояния.

Въпреки многобройните теории и изследвания, точният метод за построяване на египетските пирамиди все още е обект на дебати. Освен традиционният начин на строителство, има и други предположения, включително теории за използването на вода за преместването на блокове или дори за намесата на извънземни.

Как да се подготвим за екскурзия до египетските пирамиди?

За тези от вас, които планират своето пътешествие до Египет, екскурзиите до пирамидите са задължителна част от програмата. Столицата на страната, Кайро, е отправна точка за повечето посетители. Ето за какво е добре да помислите преди самото пътуване:

- самолетни билети – винаги е добра идея да резервирате своите самолетни билети предварително, за да се възползвате от най-добрите цени. Много авиокомпании предлагат директни полети до Кайро от различни части на света, а регулярните промоции може да ви спестят значителни суми;

- нощувки и хотели – опциите за настаняване в Египет започват от луксозни петзвездни хотели до по-евтини варианти за бюджетно ориентирани пътешественици. Освен това, близката локация на много от тези места до пирамидите позволява лесен достъп до тези исторически паметници;

- гидове и турове – за да изпитате пълноценно усещането от пирамидите, е препоръчително да си наемете лицензиран гид. Той може да ви разкаже интересни факти, легенди и истории, които трудно бихте научили от стандартните информационни табели;

- подготовка – преди тръгването е добре да си подготвите удобни обувки за ходене, слънцезащитен крем и шапка, тъй като температурите може да са много високи, особено през лятото;

- допълнителни съвети – ако искате да избегнете големите туристически групи, опитайте да посетите пирамидите рано сутринта или късно следобед. Така ще може по-спокойно да се насладите на тяхното величие и ще успеете да си направите сполучливи снимки за спомен, без да ви заобиколят големи тълпи.

Египет и неговите пирамиди са уникални дестинации, които предлагат незабравимо преживяване. Но ето какво още може да посетите в близост.

Снимка: iStock by Getty Images

Какви други забележителности има около пирамидите?

Районът около тях е наситен със забележителности и уникални места, които привличат посетители от цял свят.

- Сфинксът – разположен недалеч от Великите пирамиди в Гиза, Сфинксът е една от най-загадъчните структури в Египет. С прочутата си човешка глава и тяло на лъв, той също е обект на много теории и легенди;

- корбът (лодката) на Хеопс – представлява древен египетски плавателен съд, направен от кедрово дърво. Той е един от най-старите и най-добре запазени дървени кораби в света. Открит близо до Хеопсовата пирамида, този дървен кораб е смятан за символ на слънцето и вярванията на древните египтяни за пътешествие в отвъдния свят. Днес той продължава да удивява посетителите си в Големия египетски музей;

- панорамни точки – в близост до пирамидите са разположени множество панорамни точки, откъдето може да се полюбувате от разстояние и да направите впечатляващи снимки на тези архитектурни чудеса;

- музеи – в района около пирамидите се намират и множество музеи, които разказват повече за историята, културата и изкуствата на древен Египет. Най-известният египетски музей е разположен в самото сърце на Кайро и съхранява множество ценни експонати;

- традиционни базари – около пирамидите се разполагат и традиционни египетски базари, където се предлагат ръчно изработени сувенири, бижута, текстил и местни деликатеси.

Тези места са допълнително преживяване за посетителите, като добавят допълнителен чар към вечната красота на пирамидите.

Съвети за пътуване до Египет

Планирането на почивка в Африка, и по-конкретно до Египет, ще бъде по-лесно, ако следвате тези няколко съвета за безпроблемно пътешествие:

1. Преди да тръгнете, проверете актуалните изисквания за виза за вашата страна. Някои страни имат право на безвизов режим при престой до определен брой дни, но винаги е добре да се консултирате с египетското посолство преди пътуването си.

2. Египетската лира е основната валута. Препоръчително е да имате в себе си малка сума местна валута при пристигането си. Много от туристическите места и големите хотели приемат и други валути или плащания с карта, но за местните пазари и таксита е препоръчително да имате египетски лири.

3. Египет има пустинен климат. Носете леки и дишащи дрехи, за да се чувствате комфортно през деня. Здравите и удобни обувки, шапката и слънцезащитния крем са задължителни, тъй като слънцето може да бъде изключително силно.

4. Препоръчително е да се консултирате с лекар относно необходимите ваксинации и препоръки. Също така, избягвайте консумацията на сурови плодове и зеленчуци и пийте само бутилирана вода.

5. Основният език е арабски, но много хора, работещи в туристическата индустрия, говорят английски. Все пак, е добра идея да научите няколко основни фрази на арабски, което ще се оцени от местните.

6. Египет е мюсюлманска страна, и е важно да се отнасяте с уважение към местните традиции и норми. Жените трябва да са с облекло, което покрива раменете и краката им, особено при посещение на религиозни места.

Египетските пирамиди са символ на древната история и култура на тази уникална африканска държава. Те представляват мост между миналото и настоящето, като привличат пътешественици от цял свят със своята магия и величие. Сега вече знаете малко повече за тези архитектурни чудеса и може спокойно да се подготвите за вашето следващо пътешествие до Египет.

 

Вижте най-добрите оферти за пътуване до Египет!

>
31 октомври 2023 г.

Тагове

почивка в Африка

Египетски пирамиди

екзотична почивка

Забележителности наоколо

Избрани оферти