Полезни източници за пътуване по време на Covid-19

Кайро
Кайро / Kajro

Кайро (Cairo) съвсем не е спокоен град. Приютил повече от 16 милиона египтяни, араби, африканци и много други, „Световната майка” е истинско щурмуване на всички сетива. Хаотичен, шумен, мръсен, напълно непредсказуем, гъмжащ от хора град, способен да ви изкуши или ужаси с изключителната по рода си интензивност. Направените от кал къщи са се сгушили сред високите модерни офис-сгради, а сред движещи се светкавично потоци от коли се мяркат теглени от магарета каруци. Местните не намират нищо странно в това. Те не са обсебени от стремежа на западняците за  подобрения във всички сфери, вероятно защото живеят в толкова близък контакт с хилядолетна история (когато мъглата от мръсотия се вдигне, пред нас изникват пирамидите).

Смятан дълго време за съкровището на Ориента, Кайро е космополитен град, който поставя една до друга различни култури. Това е град, потопен в древната цивилизация на фараоните. Изпълнен е с история на християнската и ислямската култура. Великите пирамиди в Гиза са най-известната забележителност в Кайро, но тук има още много интересни неща, които да видите: от джамиите на ислямския Кайро, до църквите на коптския Кайро (коптите са местните православни християни), както и еврейското общество. Бъдете готови за важен урок по история и култура.

Градът също така изобилства от пазари, които да разгледате. Вкусете от ежедневните преживявания на жителите на този метрополис. А за по-изисканите посетители има луксозни хотели и бутици, от които може да си вземете уникално облекло и антики. Голямото разнообразие от международни кулинарни традиции пък осигурява всичко, което един посетител може да си пожелае, и разбира се, възможност да опитате вкусната и незабравима египетска кухня.

Важна информация:

Население: 12 милиона жители

Валута: Египетски паунд = 100 пиастри

Можете да пазарувате също в долари и в евро, но курсът, по който ще ви ги обърнат, няма да е изгоден. Най-добре носете долари, които на място да обърнете в египетски паундове. Пазаруването с кредитни и дебитни карти може да ви затрудни, тъй като често картите биват отхвърляни, а таксите за транзакциите са много високи.

Работно време: Работното време обикновено е от 09:00 до 18:00 часа, но варира за всеки бизнес и музей. Почивен ден е петък.

Интернет страници за Кайро: www.cairotourist.com, www.cairolive.com,

www.cairoeguide.com

Спешен телефон:

Полиция 122
Пожарна 125
Бърза помощ 123
Туристическа полиция 126 или + 20(0)2 391 91 44

Туристическа информация
Туристически офис: адрес: 5 Sharia Adly, работно време: 8:30 - 20:00 часа (09:00 -17:00 часа на Рамадан). Тел: +20 (0)2 391 3454

Телефонни кодове

Код на страната: +20

Код на областта: 02

Закони за алкохола

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към немюсюлманите и чужденците. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафенетата и магазините за алкохол в Кайро. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места.

Египетските закони за алкохол са либерални в сравнение с останалите ислямски държави освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст законсумирането му е 21 години.

Сигурност

Престъпления в Египет са редки, а страната като цяло е много безопасна дори след масовите протести там, но жестоките терористични актове срещу чужденци и представители на властта, извършени от радикалните терористи през последните години, все още влияят на туристите. Египетското правителство предприе мерки като назначи въоръжена охрана на всички туристически забележителности, гари и пропускателни пунктове. По хотелите бяха поставени скенери, а по пазарите и баровете има цивилни агенти.

Като изключим това, тревогите за безопасността са минимални. Джебчиите са като напаст по туристическите райони и препълнените пазари. АТМ банкоматите са безопасни за използване, а много банки имат денонощна охрана. Жените могат да избегнат досадни коментари и подсвирквания, като се обличат по-консервативно.

Пушене

Повечето мъже в Египет пушат, а предлагането на цигари по улиците е честа практика. Сдържаните жени като цяло не пушат или поне не пред хората. Днес обаче, особено по-богатите млади жени пушат наргиле (шиша) в пушалните из града.

Бакшиши

Даването на бакшиш в Египет не само, че е приемливо, но хората го очакват. Учтиво е да оставите около 10% (без таксите) бакшиш в ресторант. (В сметката вече са включени 12% такса за обслужване, 5% правителствен данък и 2% градски данък.) Подобен бакшиш се дава и на барманите.

За такситата бакшишът обикновено се включва в цената. В петзвездните хотели на пиколите се дават около 10 ег. паунда, а в по-ниско класните хотели около половината на това. Камериерките получават около 5 ег. паунда за всяко посещение.

Вода

Препоръчително за посетителите на Кайро е да се придържат към бутилираната вода, или да я пият преварена и филтрирана. Избягвайте питиета с лед.

Забележителности около Кайро
Свързани Пътеписи за Кайро