Кайро

За града

Оферти

Статии

Кайро / Kajro

Кайро (Cairo) съвсем не е спокоен град. Приютил повече от 16 милиона египтяни, араби, африканци и много други, „Световната майка” е истинско щурмуване на всички сетива. Хаотичен, шумен, мръсен, напълно непредсказуем, гъмжащ от хора град, способен да ви изкуши или ужаси с изключителната по рода си интензивност. Направените от кал къщи са се сгушили сред високите модерни офис-сгради, а сред движещи се светкавично потоци от коли се мяркат теглени от магарета каруци. Местните не намират нищо странно в това. Те не са обсебени от стремежа на западняците за  подобрения във всички сфери, вероятно защото живеят в толкова близък контакт с хилядолетна история (когато мъглата от мръсотия се вдигне, пред нас изникват пирамидите).

Смятан дълго време за съкровището на Ориента, Кайро е космополитен град, който поставя една до друга различни култури. Това е град, потопен в древната цивилизация на фараоните. Изпълнен е с история на християнската и ислямската култура. Великите пирамиди в Гиза са най-известната забележителност в Кайро, но тук има още много интересни неща, които да видите: от джамиите на ислямския Кайро, до църквите на коптския Кайро (коптите са местните православни християни), както и еврейското общество. Бъдете готови за важен урок по история и култура.

Градът също така изобилства от пазари, които да разгледате. Вкусете от ежедневните преживявания на жителите на този метрополис. А за по-изисканите посетители има луксозни хотели и бутици, от които може да си вземете уникално облекло и антики. Голямото разнообразие от международни кулинарни традиции пък осигурява всичко, което един посетител може да си пожелае, и разбира се, възможност да опитате вкусната и незабравима египетска кухня.

Важна информация:

Население: 12 милиона жители

Валута: Египетски паунд = 100 пиастри

Можете да пазарувате също в долари и в евро, но курсът, по който ще ви ги обърнат, няма да е изгоден. Най-добре носете долари, които на място да обърнете в египетски паундове. Пазаруването с кредитни и дебитни карти може да ви затрудни, тъй като често картите биват отхвърляни, а таксите за транзакциите са много високи.

Работно време: Работното време обикновено е от 09:00 до 18:00 часа, но варира за всеки бизнес и музей. Почивен ден е петък.

Интернет страници за Кайро: www.cairotourist.com, www.cairolive.com,

www.cairoeguide.com

Спешен телефон:

Полиция 122
Пожарна 125
Бърза помощ 123
Туристическа полиция 126 или + 20(0)2 391 91 44

Туристическа информация
Туристически офис: адрес: 5 Sharia Adly, работно време: 8:30 - 20:00 часа (09:00 -17:00 часа на Рамадан). Тел: +20 (0)2 391 3454

Телефонни кодове

Код на страната: +20

Код на областта: 02

Закони за алкохола

Египет е предимно мюсюлманска страна, а алкохолните напитки са забранени за стриктно спазващите религията. Но египтяните са толерантни към немюсюлманите и чужденците. Може да си вземете лесно алкохолни напитки от ресторантите, баровете, кафенетата и магазините за алкохол в Кайро. И все пак знайте, че не е приемливо пиенето на обществени места.

Египетските закони за алкохол са либерални в сравнение с останалите ислямски държави освен за месеца на Рамадан, когато алкохолът е строго забранен и само хората с чуждестранни паспорти могат да си купят. Нужната възраст законсумирането му е 21 години.

Сигурност

Престъпления в Египет са редки, а страната като цяло е много безопасна дори след масовите протести там, но жестоките терористични актове срещу чужденци и представители на властта, извършени от радикалните терористи през последните години, все още влияят на туристите. Египетското правителство предприе мерки като назначи въоръжена охрана на всички туристически забележителности, гари и пропускателни пунктове. По хотелите бяха поставени скенери, а по пазарите и баровете има цивилни агенти.

Като изключим това, тревогите за безопасността са минимални. Джебчиите са като напаст по туристическите райони и препълнените пазари. АТМ банкоматите са безопасни за използване, а много банки имат денонощна охрана. Жените могат да избегнат досадни коментари и подсвирквания, като се обличат по-консервативно.

Пушене

Повечето мъже в Египет пушат, а предлагането на цигари по улиците е честа практика. Сдържаните жени като цяло не пушат или поне не пред хората. Днес обаче, особено по-богатите млади жени пушат наргиле (шиша) в пушалните из града.

Бакшиши

Даването на бакшиш в Египет не само, че е приемливо, но хората го очакват. Учтиво е да оставите около 10% (без таксите) бакшиш в ресторант. (В сметката вече са включени 12% такса за обслужване, 5% правителствен данък и 2% градски данък.) Подобен бакшиш се дава и на барманите.

За такситата бакшишът обикновено се включва в цената. В петзвездните хотели на пиколите се дават около 10 ег. паунда, а в по-ниско класните хотели около половината на това. Камериерките получават около 5 ег. паунда за всяко посещение.

Вода

Препоръчително за посетителите на Кайро е да се придържат към бутилираната вода, или да я пият преварена и филтрирана. Избягвайте питиета с лед.

Транспорт

Летище

Международно летище Кайро е на 25 км североизточно от центъра на града. Има два терминала. Терминал 2 е новият и обслужва повечето международни полети, докато Терминал 1 – старият, е за Египетските авиолинии и обслужва както вътрешни полети, така и някои международни. Има официални големи таксита, наричани лимузини, които взимат фиксирана такса от 46 египетски паунда за пътуването от летището до центъра на града.

Обикновено такси за същото пътуване би трябвало да ви вземе 35 египетски паунда, но ще има здраво пазарене, така че може би официалните таксита са по-добър вариант. Има два градски автобуса и минибус, които се движат до летището. Автобус 356 е голям бял рейс с климатик и е определен за обслужване на летището. Движи се до центъра на града. Спира на Абдел Монием Риад (Abdel Moniem Riad) зад Египетския музей. Билетът за него струва 2 египетски паунда, като за всяка чанта се добавя по 1 паунд. Местният автобус №400 (25 пиастри)  също се движи до центъра на града, както и минибус №27 (50 пиастри). Спирката на автобусите е в далечния край на паркинга на летището.

Уебсайт: www.cairo-airport.com

Обществен транспорт

Местните автобуси са като на карнавално шествие. Рядко спират напълно, за да слязат хората или да се качат. Има и минибусове, които се движат по маршрута на големите рейсове с тази разлика, че спират, за да качват и свалят хората. Мъжете и жените пътуват отделно в градския транспорт. Ако пътувате извън града, изберете климатизиран автобус, особено за дълги разстояния. Цената на билета е между 50 пиластри и 2 паунда. Автобусите рядко имат табели със спирките, затова най-добре попитайте вътре или шофора. Дори да не говорите арабски, достатъчно е да кажете отчетливо мястото, за което пътувате, и да се усмихнете.

Метрото се движи приблизително от 6:00 до 24:00 часа, цената на билета е 1 египетски паунд. В средата на композицията обикновено има два вагона за жени.

Таксита

Такситата в Кайро не са скъпи и чрез тях повечето туристи обикалят града. Много е важно да уговорите цената преди да се качите, както и да се пазарите за нея. Любим начин да си прекарват времето за таксиметровите шофьори в града, е да се възползват от наивни туристи.

Речен транспорт

По Нил можете да се разходите с някоя от обществените лодки, които обикновено са пренаселени и струват около 2 египетски паунда. Можете да наемете и частна лодка (фелука), като е задължително да договорите цената предварително (около 50 паунда за час без значение от броя на пътниците е в рамките на нормалното). Най-добре платете след като слезете, за да сте сигурни, че сте получили това, за което сте платили.

Заведения

Хранене

Има безкрайно разнообразие от международна кухня на всякакви цени, от която да избирате. Определено това не е място, на което трябва да се притеснявате, че ще останете гладни. В Кайро има няколко квартала. Накрая на адреса на всеки ресторант е написано в кой от тях е. Важно е да знаете това, когато си вземате такси.

Можете да разгледате заведения на този сайт: www.cairodining.com

Кафенета

Има кафенета и в западен стил, и в типично египетски. Туристите ще се почувстват по-добре в западните, защото египетските се движат единствено от мъже. Фишави (Fishawi) е едно от най-старите и известни кафенета в египетски стил в Кайро, което е харесвано дори от туристите. Работи денонощно. Намира се на алеята Ел Фишави в Хан Eл Халили. Тел: +20 (0)2 590 67 55

В кафенето вземете наргиле и кафе, ментов чай или кола, и наблюдавайте тълпите покрай вас.

Барове и нощен живот

Има два вида барове в Кайро: традиционни египетски, познати като „кафетериас” и типични западни заведения. Кафетериите са изцяло мъжки и сервират и малки предястия. В западните барове са добре дошли и мъже, и жени, като повечето предлагат и храна. В града има оживено разнообразие на нощен живот. Повечето луксозни хотели имат нощни клубове към тях, а посещението им обещава безопасно преживяване.
 

Шопинг

Кайро е страната на чудесата относно пазаруването. Има безброй сергии, които да разгледате, както и висококласни магазини, които ще откриете в повечето петзвездни хотели. По пазарите винаги трябва да се пазарите, но в магазините пазарлъкът също е нещо нормално. На повечето места ви дават намаление, ако си купите две неща, а расте ли бройката, расте и намалението. Нормално е накрая да стигнете до цена 2-3 пъти по-ниска от първоначалната. Хан Eл Халили (Khаn al Khalili), базар датиращ от XIV в., е най-големият и най-известният пазар в цяло Кайро. Добро място за разглеждане и за купуване на сувенири и дрънкулки. Улицата на Тентмак е единственият останал в града средновековен закрит пазар. От тук може да си вземете традиционни рисувани изделия. Намира се в ислямската част на града в северния край на ул. Al-Khayamiya. Кайро е отлично място да си купите традиционно изкуство, изделия, стъкларии, както и нубийски стоки.

Отидете до квартала Мидан Либнан (Midan Libnan) или Мохандисин (Моhandiseen) за луксозно облекло и мебелни магазини; и до Замалек (Zamalek) – район, известен сред чужденците с елегантните си магазини. "Sharia Gam’at al-Duwal al-‘Arabiya" в Мохандисин е мол за посетители, на които им е мъчно за магазините в западен стил. Кайро е известен и с магазините за злато и сребро. Пазара за злато е в Хан Ел Халили на улици "Al Muizziz li-Din Allah" и "Sikket al-Badestan". За златото се говори, че е на цени като на другите места по света, но сделките със сребро са по-изгодни.

Пазаруването в Кайро продължава до много късно вечерта, а през лятото и започва привечер заради горещото време. 

Забележителности

Пирамидите в Гиза от дълго време са най-посещаваната атракция около Кайро, но с богатата религиозна история на града, може да сте сигурни, че има още много неща за посещение.

Пирамидите в Гиза

В покрайнините на Кайро, тези пирамиди са душата на оцеляването на Седемте чудеса на света. В по-големите пирамиди се допускат само по 300 души дневно. 150 билета се пускат за продажба към 08:00 часа, а останалите към 13:00.

Адрес: Западният край на Кайро, на 10 км от центъра на града. Удобно е да използвате метрото до станция "Гиза", като след това се прехвърлите на автобус. Билет: 60 египетски паунда, плаща се допълнително, ако искате да снимате.

Музей на Слънчевите лодки (при пирамидите в Гиза)

Изложени са барките – лодки, които са били използвани за прекарване мумиите на починалите през Нил към храма гробница.

Адрес: На южната страна на Голямата пирамида

Египетският музей

В този музей са показани повече от 12 000 артефакта от всеки период на египетската история. Билет: 60 египетски паунда.

Адрес: Площад Tahrir

Уебсайт: www.egyptianmuseum.com

Кулата на Кайро

Това е другият символ на града след пирамидите. 360-градусовата панорамна гледка от върха й е най-ясна късно сутрин или рано следобед.

Адрес: Sharia Hadayek al-Zuhreya, на остров Гезира. Вход: 20 египетски паунда. Отворена е от 8:00 до 24:00 часа.

Цитаделата

Серията от джамии и дворци, използвани от египетските управници в продължение на над 700 години, образува съвкупност, която предлага великолепна гледка. Вход: 50 паунда.

Адрес: Sharia Salah Salem, Al-Qalaa

Музей на ислямското изкуство

Този голям музей съдържа една от най-добрите колекции на ислямско изкуство в света. Вход: 50 паунда. 

Адрес: Bab El Khalk Square

Коптският Кайро

Тази част е най-старата в Кайро и е била дом на египетските християни. Много интересно място за разглеждане, което съпоставя християнския свят и ислямската култура. Вход: 50 паунда.

Адрес: Южната част на западния бряг на Нил

Коптският музей

Датиращ от 1908 г. този музей е дом на коптическо изкуство от гръко-римския период до ислямската ера.

Адрес: Sharia Mar Giris

Новият камилски пазар

На 30 км от Кайро може да видите една дива гледка. Судански търговци идват заради продажбата на камили в една сякаш карнавална атмосфера. Това място не се намира лесно, така че по-добре си организирайте транспорт през туристическа агенция или хотела.

Пазарът „Хан Ел Халили“ - най-големият пазар на открито в Африка

„Хан ел Халили“ в сърцето на Кайро е един от най-големите базари в света – разпрострял се на всички страни, объркващ, затворен град-в-града, за първи път изграден като кервансарай през 1382 г. Тук може да се намери почти всичко. Минибазари в рамките на базара са се специализирали в артикули като килими, злато, платове, парфюми и козметика (където миниатюрни гърненца с прах за почерняне на клепачите а ла Клеопатра са приготвяни от изгорени, натрошени костилки на маслини).

Събития

Кайро е изключително оживен грд с многобройни събития. Можете да следите актуалните на www.cairo360.com.

Забележителности около Кайро

Избрани оферти