Начало / Статии / Статии - България

Екопътеки в България, които непременно да извървите

Автор

/

Туристическите екопътеки в България са прекрасни маршрути, разкриващи пред туристите многобройните природни забележителности, с които България разполага в изобилие. Нашите любими екопътеки, които преоткриваме отново и отново, ви представяме в следващите редове. Вземете обяда в раницата и прекарайте ден, свързани с природата вместо с мобилни оператори и социални мрежи.

Екопътека Каньона на водопадите

Само на 2-3 км от Смолян, по пътя за село Мугла е изградена красивата екопътека Каньонът на водопадите, която в продължение на 6 км преминава през дървени мостчета, стълби и разбира се, живописни водопади. По цялата екопътека има достатъчно табели, както и маси и пейки за отдих, дървена къщичка, изгледни площадки. Ако си вземете пакетирана храна, можете да прекарате целия ден из горите на каньона на река Еленска.  

Дряновска екопътека

Любимата ни Дряновска екопътека е изградена през 2000 г. и се разполага в Северна Централна България. Тя започва от Дряновския манастир и продължава по протежение на реките Андъка и Дряновската река. Преминава през интересна местност, където се намира и красивата пещера Бачо Киро. Продължавайки по Дряновската екопътека ще преминете местността Боруна, където се намира и нос Боруна. Екопътеката е палитра от маршрути, които ще ви разкрият любопитни природни тайни. Преди да тръгнете по Дряновската екопътека, разгледайте Дряновския манастир, поседнете на Пейката на любовта и се освежете в някое от многото водопадчета наоколо. Ще ви бъде интересно и да се разходите из китния град Дряново - родното място на великия български майстор Колю Фичето.

Негованска екопътека

Негованската екопътека е една от най – посещаваните маршрути в България. Тя е и първата създадена екопътека в страната като е обновена през 2001г. Минавайки по Негованската екопътека ще имате възможност да се насладите на отвесни скали, живописни гледки, стръмни пътеки и мостчета. Там ще видите и водопадът Момин скок, който е висок около 10м. Водопадът образува спокоен воден басейн, в който можете да ловите риба (основно кефал) или да се отдадете на почивка и да си направите пикник. Интересна забележителност в околността е и Еменската пещера.

Южнородопската екопътека

Южнородопската екопътека започва от река Хайдушки дол. Тя минава през три села – Ягодина, Борино и Чала и включва три реки в себе си – Хайдушки дол, Буйновската и Дяволската река. Разстоянието, на което се намира тази екопътека от София е приблизително 210км. Забележителностите, които не бива да пропускате са водопадите на Хайдушки дол и скалния природен феномен - Дяволския мост, а също и ждрелото на Буйновката река. В близост се намират Ягодинската и Харамийската пещера, пещерата Дяволско гърло и Триградското ждрело. Бъдете нащрек и минавайте по – внимателни когато минавате по мостчетата там.

Крушунска екопътека

Крушунската екопътека е най – късата в България, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област. По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите до Крушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания.

Трънска екопътека

Трънската екопътека е съвкупност от две по – малки екопътеки, които включват красивите ждрела на реките Ерма и Ябланица и е разположена в Пернишка област. Тази екопътека се завършва напълно през 2002г.  Можете да избирате между няколко маршрута, които са с различна трудност и ще ви отнемат различно време. В зависимост от маршрутите можете да стигнете до Трън или село Банкя, което е богато на минерални извори и в него се намира първия открит басейн в страната. Други варианти са да видите с. Ломница, връх Китка, Мечи дол, и Манастирището. Разхождайки се по тези величествени места ще усетите истинското очарование от заобикалящата ви среда и ще се почувствате като част от природата.

Копренска екопътека

Копренската екопътека се състои от няколко етапа с различна степен на трудност.  Разположена е в област Монтана, Северозападна България. Намира се на 131км от София. Екопътеката минава покрай три реки, които образуват  два известни водопада - Дуршин и Воден скок. Общата дължина на екопътеката е 20км, които можете да изминете за около 5 часа. Препоръчително е да вземете водач с вас, тъй като някои части от трасето са доста трудни за преминаване. Минавайки по Копренската екопътека ще усетите могъществото на природата и ще се изумите от творенията, които тя може да създаде.

Врачанска екопътека

Врачанската екопътека се намира в Северозападна България. Други имена, които се използват за нея са екопътека Боров камък или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва на хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския балкан и стига до водопад Боров камък. Врачанската екопътека минава зад водната завеса на водопада и се изкачва до неговия връх. Други забележителности, които можете да посетите в околията са природния парк Врачански Балкан, пещерата Леденика, Лакатнишки скали и скалния феномен Ритлите.

Екопътека Бяла река

Екопътека „Бяла река“ е  разположена в Северозападна България или по точно на 8 км от Калофер. Тя минава по протежение на каньона на едноименната река. Пътеката  започва от бивак „Бяла река“, който се намира в близост до Калоферския манастир.  Екопътека „Бяла река“ е с обща дължина от около 2 км и минава по многбройни мостчета и стълби. Посоката на движение е към хижа Рай, а крайния пункт на пътеката се определя от началото на резерват Джендема. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

Хотнишка екопътека

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница. Самата пътека започва от Хотнишкият водопад, който е един от най – живописните водопади в страната. Екопътеката минава по поречието на река Бохот и стига до извора й. Има мрежа от стълби и мостчета, които ще ви отведат до крайната точка на екопътеката. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има още обособен кът за пикник.

Екопътека Струилица – Калето – Лъката

На около 2 км от Девин, по поречието на река Девинска в Западни Родопи се вие екопътека „Струилица – Калето – Лъката“. По нея ще минете край меандрите на реката, ще се разхождате по мостчета, ще си почивате в беседки, ще видите самодивския водопад. Екопътеката води до местността Лъката, в която е съществувало средновековно селище, а малко по-нагоре по склона се намират останките от прочутата родопска крепост Кавурското Кале.

Екопътека Панега край Луковит

Още преди да сте стигнали до табелата за Луковит, ще видите отстрани, до пътя, дървена табела и място, където да оставите колата си преди да се отправите на разходка из геопарк Искър Панега. Екопътеката ще ви отведе по мостчета и покрай вертикални скали до извора Глава Панега с нереално синьо-зеленикави води. Вземете си обяд, по пътя има места за отдих. 

Вижте актуални оферти за екскурзия в България!

29 септември 2021 г.

Тагове

водопади

Врачанска екопътека

Дряновска екопътека

екопътека

Забележителности наоколо

Избрани оферти