Начало / Статии / Статии - Бразилия

Гордата Бразилия в Бразилия

Автор

/

Този път няма да изпадаме в подробни обяснения къде е Бразилия...все пак футболът, карнавалите и красивите манекенки дадоха голяма известност на тази латиноамериканска държава. Ще ви кажа само, че столицата на Бразилия също се казва Бразилия.

Бразилия се превръща в столица на Републиката през 1960 г. и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Противно на очакванията, това не е най-големият град в страната, а трети по големина. Но е стратегичски инфраструктурен център, поради централното си място в страната, и административен двигател на Републиката.

Бразилия - Бразилия

Няма как да пропусна факта, че наблюдавана от високо, бразилската столица наподобява самолет по форма. Дали съвпадение или не, там се намира ключовото международно летище "Президент Ж. Кубичек". То е силно натоварено и е честа междинна станция на полетите от единия до другия край на страната. Летището е построено през 1957г. , а след ремонта през 2003 заприличва на истинско модерно оборудвано здание. Разполага с три етажа, 136 магазина, ресторант Плаза с панорамна тераса и  кино комплекс.

Местна забележителност е седалището на бразилското правителство Palácio do Planalto. Името му означава “Двореца на платото”, свързано с местоположението му в страната (в центра). Там се намират работните кабинети на президента и някои министри. Достъпът е ограничен, но не и невъзможен. Дворецът е отворен за посещения в неделя от 9.30 до 13.00 като обиколката трае не повече от 20 мин.

Ако искате да издебнете президента, трябва да разгледате дома му. Дворецът се казва Palácio Da Alvorada и се намира на езерото Paranoá – място с изключителна гледка и необичаен за сухия климат въздух. Името на палата е дадено лично от президента Кубичек, който често обичал да казва, че Бразилия е новата зора в историята на Бразилия. Дворецът е символ на съвременната бразилска архитектура, на културния и технияески прогрес на страната. Неговите колони се превръщат в разпознаваем знак за града и присъстват в знамето на столицата. Достъп до Alvorada е силно контролиран. Туристите не се допускат на повече от 300 м от мястото.  Все пак съществува минимална възможност да се засече президента или някой от членовете на семейството му. .

Най-високата точка в Латинска Америка е телевизионната кула или накратко Кулата. Изгледът от нея обхваща цялата столица. От високия 218-метров ствол на забележителността 75 метра са отделени за наблюдателна зона. В нея се намира и Националния музей на скъпоценни камъни. Достъпът до кулата е безплатен, а непосредтсвено до нея има занаятчийски панаир.

Catedral Metropolitana Nossa Senhora Aparecida е бразилската катедрала, съчетала в себе си красота и множество орнаменти. Построена е през 1958 година. Структурата й трудно може да се опише, трябва да се види на живо!  В храма има три скулптури на падащи ангели, обхванати със стоманени кабели. Най-малкият ангел е дълъг 2,22 м и тежи 100 кг. Катдралата разполага с камбанария, чиито четири големи камбани са дарение от Испания. А олтарът е подарък от папа Павел VI и с образа си на Дева Мария е точно копие на оригинала, намиращ се в Сао Пауло. В гробницата има парче от плата , с който е покрит Исус Христос след рапъването му на кръста. Оригиналът е в Италия.

Повечето големи градове в Бразилия са ситуирани отколо търговските пристанища. Столицата е в центъра, за да обслужва цялата инфраструктура по най-добрия начин. Страната предлага страхотни плажове, облагородени с плажни заведения, лъскави хотели и цели увеселителни комплекси. Практикуват се всички видове водни спортове, а за по-големите екстремисти има разходки в джунглата и девствената флора. Туристите са привлечени от природни паркове и минерални извори в съчетание с разходки из старинните градове – Салвадор в североизточната част и Ору Прету в щата Минас.

Виж актуалните оферти за пътуване в Бразилия!

Виж още:

Екскурзия в Аржентина

Екскурзия в Мексико

Екскурзия в Куба

 

>
30 септември 2010 г.

Тагове

езера

катедрали

кули

Забележителности наоколо

Избрани оферти