Начало / Статии / Статии - Франция

Как да бъдете като парижаните - пътеводител из тайните места на френската столица

Автор

/

Париж е изящество, хармония, понякога е объркващ, невинаги приветлив за някои непоправими романтици, но това е градът, който винаги ще си спомняте. А това се нарича любов. Колкото и пъти да го посетите, никога няма да сте разкрили и малка част от съкровищата му. Винаги ще съществува възможност за още и още открития, които ще ви пленяват и ще разпалват страстта ви към този удивителен град.

Снимка: iStock by Getty Images

Но още по-вълнуващо е да следвате не просто класическите маршрути, които по-скоро биха ви причинили т.нар. "парижки синдром" (болестно състояние, при което някои туристи изпитват световъртеж, безпокойство, учестен пулс и гадене), а онези, които разкриват душата на града. Не, Париж не е синдром и никога няма да бъде, и ако излезете от "пощенската картичка", ще откриете чудесата му, така както парижани го правят, а не туристите, изпълнени с нереалистични очаквания. Нека го открием заедно с парижки маниер, финес и стил. Последвайте ни!

А една възможност е само на миг разстояние от приключението на живота ви. Международната карта Маstercard Standart или Маstercard Gold на Инвестбанк, без такса за издаване и най-дългият гратисен период в България - до 60 дни, е супер предложение, с което да опознаете Париж. И знаете ли защо? Защото, ако кандидатствате онлайн получавате обратна връзка, дали сте одобрен в рамките на 15 минути. Ако предпочитате служител на банката да попълни документацията, можете да посетите и физически офис на банката  - мечтаният уикенд за двама в Париж е толкова близо и толкова прекрасен подарък.

Парижкият късмет

Право на участие имат всички клиенти на Инвестбанк картодържатели с извършени минимум три броя транзакции до 18 август. Един щастливец в играта ще получи голямата награда, предоставена от Инвестбанк уикенд за двама в Париж. Името на новия "парижанин", което ще бъде определено на лотариен принцип, ще стане известно на 22 август. Разбира се, че има и още награди - 10 клиенти на банката ще получат комплект за вино и бутилка вино Salty Hills, а други 10 - ваучери за рисуване в арт галерия.

Искрено се надяваме, че именно Вие, онзи който сега четете този пътеводител, ще бъдете късметлията, който ще опознае Париж с любим човек и в сигурната компания на кредитната карта Маstercard.

Представяме ви няколко възможности, на които със сигурност можете да се насладите, без да губите фокус и пари, но ще спечелите незабравими изживявания.

Белвил на Едит Пиаф и различната история на Париж

Този квартал в североизточната част на Париж често е пренебрегван. Много туристи го намират за странен и дори притеснителен, когато попаднат в него. Изпълнената с артистични идеи ареа не отговаря на идиличния (и до голяма степен измислен) образ на града. Белвил действително е далеч от някои романтични представи за Париж. Тук все още живее и силно се усеща духът на бунта. Всеки, който се интересува да разбере как Белвил е белязан от завладяващата история на културата на работническата класа и революцията, ще остане завинаги Je suis Belleville.

Снимка: iStock by Getty Images

Щом разполагате с Маstercard, Белвил е идеалното място да опитате от разнообразната кулинарна култура на Париж. В наши дни той е особено известен с китайските си ресторанти и виетнамските заведения. Районът става все по-популярно място за вегетариански и вегански кулинарни преживявания. Откакто се е появил като весело винарско селце, осеяно с музикални кафенета с участието на всевъзможни посетители, Белвил отдавна се свързва с нощен живот от митичния парижки тип. Днес тук има както старомодни кабарета и танцови зали, така и модерни барове, в които местните художници се събират след откриване на галерия или за четене на поезия. Отидете в La Java, легендарен бар и клуб, в който някога са се изявявали Едит Пиаф и Джанго Райнхард. Гробът на Пиаф се намира в близкия манастир Père-Lachaise. Наблизо е изграден малък музей и паметник в нейна чест.

Легендарните бани на Париж

Снимка: iStock by Getty Images

Вероятно не сте знаели, че градът се слави и с турските си бани. Навсякъде в града можете да откриете следи от призрачни бани в Париж. Ако имате добрия навик да вдигате поглед нагоре, често можете да забележите избледнелите надписи "bains & douches" (душове и бани).
Някои от тези бани, сега са превърнати в луксозни търговски площи, първокласни недвижими имоти, офиси или дори популярни нощни клубове, но други все още изпълняват първоначалното си предназначение като ориенталски дневни спа центрове. Знаехте ли, че до 60-те години на ХХ в. само един от всеки пет парижки апартамента е разполагал с баня?

Музеят на колекционерите в Париж - удивително и нестандартно място, в което можете да си закупите експонат

Снимка: Cognacq-Jay

В Париж не липсват частни колекции от произведения на изкуството, които са превърнати в музеи, и дори парижани продължават да откриват недотам известни културни съкровища. Музеят Cognacq-Jay може да е сравнително малък в сравнение например с Музея Nissim de Camondo, но добре подредената колекция, която ви очаква зад вратите на градска къща от XVI в. позволява на посетителите да влязат в дневната на двама от най-важните меценати на изкуството от началото на века. Теодор-Ернест и съпругата му Мари-Луиз са основатели на Samaritan - известният парижки универсален магазин. (Всъщност двамата се запознават, докато работят като продавачи, и се изкачват по икономическата стълбица, за да отворят свой собствен магазин).

Двамата са придобили по-голямата част от колекцията си в периода 1885-1920 г. Сегашният музей може да се похвали с около 1200 експоната от декоративни предмети и произведения на изобразителното изкуство. След смъртта си през 1929 г. Теодор-Ернест завещава придобивките си на Париж. Първоначално колекцията се съхранява в пристройка към универсалния магазин Samaritaine на булевард des Capucines, проектирана от двойката. През 1990 г. колекцията е преместена в Hôtel Donon и сега е изложена в 20 облицовани стаи в стила на Луи XV и XVI. 

Сред любопитните предмети са парфюм във формата на пистолет, музикална кутия във формата на арфа и "необходима кутия", пълна с всички принадлежности за преживяване на деня през XVIII век. Миналото лято музеят организира експозиция, посветена на френската еротика в изкуството на XVIII век. Освен европейски експонати, музеят включва и забележителни образци на китайското изкуство, събрани по време на засилена международна търговия и достъп до други култури. Ако искате да влезете в храма на един Париж от миналото, можете да посетите музея Cognacq-Jay от вторник до неделя.

Домът на Балзак

Френският писател Оноре дьо Балзак е един от най-колоритните герои на Париж през XIX век. Посетете неговия дом-музей, превърнат в капсула на времето. Той е като късче романтична провинция в града, потънал сред другите високи апартаменти в районa. Бонус точки за тайната гледка към Айфеловата кула. Разкопките през 2002 г. показват, че подземията са покрити с троглодити от края на Средновековието - единствените известни по това време в Париж - от времето, когато Паси е бил само село, населено със земеделци, лозари и каменоделци.

Любимият бутик за антики на Ив Сен Лоран и Рокфелер

Ако сте си мислили, че бизнесът с антики е в упадък, достатъчно е да влезете в Galerie Kugel, за да разберете, че може би сте грешили. Вероятно е, ако и друг път сте посещавали Париж, да сте забелязвали това имение на брега на Сена, но никога да не сте се осмелявали да предположите, че можете просто да позвъните на вратата и да го разгледате. Но, ако забавите разходката си пред неокласическото имение на номер 25, между Musée D"Orsay и Assemblée Nationale, ще откриете незабележима табелка до вратата. Въпреки че е известно с дискретността си, семейство Кугел с удоволствие отваря вратите си за всеки, който пожелае - както за колекционери, така и за любители на изкуството.

Вътре ви очакват спиращи дъха картини, мебели и предмети на изкуството в един таен музей - вероятно един от най-добрите в Париж - само че всичко, изложено в този музей, може да бъде отнесено у дома (срещу заплащане).
Историята на Galerie Kugel всъщност започва в предреволюционна Русия, където Йосиф Кугел става хоролог, за да се грижи за колекцията от старинни часовници на баща си. В продължение на няколко поколения галерията се предава по наследство .През 1924 г. семейството напуска Русия и в крайна сметка отново отваря галерията в Париж. Галерията е известна с елитните си клиенти. Ив Сен Лоран се отбивал там в свободните си сутрини и отнасял в дома си един-два предмета, които да добави към рафтовете на собствената си огромна колекция. Сред другите клиенти в миналото са Юбер дьо Живанши, както и Рокфелер. Но въпреки екстравагантния списък с покровители, галерията остава семеен бизнес, фокусиран не върху увеличаването на продажбите, а върху купуването на изящни вещи, които наистина ги интересуват.

В секретната работилница на Лувъра

Снимка: iStock by Getty Images

В огромен склад в покрайнините на Париж занаятчии работят денонощно по тайна операция, поверена им от Лувъра - пресъздават най-емблематичните френски скулптури и гравюри за тайнствени клиенти от цял свят. И без да знае по-голямата част от Париж дори, вратите на музея са отворени за всеки, който е достатъчно любопитен. Това е "ателието за отливане на скулптури на Лувъра". Началото му е поставено преди два века в подземията на самия Лувър, а по-късно е преместено в двореца Chaillot до Айфеловата кула, докато опустошителен пожар изиграва роля за преместването на ателието по-далеч. Днес екипът работи от седалището си в Сен Дени, предполагаема "забранена зона" в Париж, за да може да се справи по-добре с размера на постоянно растящата колекция. От 1793 г. насам те снабдяват най-престижните френски училища за изящни изкуства и националните музеи с реплики на крехки древни шедьоври. В двореца Версай повече от половината от статуите, които виждате в градините на двореца, всъщност са родени в това ателие и са заменени с деликатните (и износени от времето) оригинали, които сега живеят на сигурно място в защитени архиви. Ателието разполага дори със собствен бутик под пирамидата на Лувъра, така че любителите на изкуството могат да закупят частица от Париж. Бутикът също предлага повечето от бестселърите на архива и със сигурност си заслужава да го разгледате, за да си купите необикновен сувенир.

Самият Лувър притежава рядка и впечатляваща колекция от исторически гравюри, скрита на горния етаж на музея в центъра на Париж, известна като La Chalcographie du Louvre. Ако се качите там, ще откриете около 13 000 гравюри, подвързани в стотици огромни кожени книги, които можете да прегледате спокойно, далеч от тълпите. Има карти на Париж преди и след Османския период, кампаниите на Наполеон в Египет, обществени сцени от Версай - това е безкрайна библиотека от най-красивите гравюри на Франция. И най-хубавото? Всяко едно от тях може да бъде ваше. Разбира се, ще бъде изпратено тук, в секретната работилница, където майстор-печатар ще изработи точно копие за вас. Подробна карта на Париж от XVIII в., струва около 200 евро, а ако пожелаете по-голяма версия, тя ще ви струва 3000 евро. Това място е най-невероятната секретна база в света. В случай че оригиналните скулптури бъдат изгубени или унищожени, както често се случва по време на война, революция или природно бедствие, осъзнавате, че матриците на ателието са ключът към запазването на тяхното наследство. Това е единственият резервен план.

Картите на "Средната земя" в таен музей в Париж

Вероятно се чудите какви тайни можете да откриете в една от най-разпознаваемите забележителности в Париж - Les Invalides (Дом на инвалидите)? Толкова голям, че няма как да го пропуснете, построен преди четири века за военноинвалидите, той все още е дом за ветерани, болница, армейски музей и да не забравяме, че великият Наполеон е погребан точно под този гигантски златен купол. Но в една тъмна стая на тавана на този дворец от XVII в. се крие един от малко известните и най-завладяващи музеи в Париж. Добре дошли в Музея макетите - дом на едно от най-любопитните исторически съкровища на Франция, уникална колекция от миниатюрни укрепени градове, създадени в тайна за френските монарси в историята, за да планират следващите си нападения.

Снимка: Musée des Plans Reliefs

Те са като карти от "Игра на тронове" - вековни, но невъзможно сложни и подробни. Можете да си представите Краля Слънце или Наполеон в техните свръхсекретни военни стаи, които кроят планове над тези гигантски карти и творят военна история. С помощта на интерактивни технологии ще се пренесете в далечни времена, за да разкриете тайнствени планове и стратегии. Първоначално гордо изложени в Лувъра (преди да се превърне в най-известния музей на изкуствата в света), тези модели на карти някога са били на върха на технологичните иновации във време, когато границите и териториите на Европа постоянно са се променяли, битка след битка.

Френска селска торта в Сен Жермен

Приличащ на идеалния салон за чай на селски път, L'Heure Gourmande предлага великолепно кулинарно изживяване, което ви очаква скрито на калдъръмена уличка. Опитайте провансалските кишове, поднесени с щедри и добре подбрани салати, а ако не се тревожите толкова за фигурата си, поръчайте изключителния шоколадов тарт за десерт и разбира се, френска торта. Темпото е бавно, кухнята е малка, а съставките са толкова пресни, че ще се чудите дали нямат собствена градинка наблизо.

В страна на чудесата в стил рококо

Château de Courances е недотам известно съкровище, което все още е частна собственост на едно семейство и е отворено за "ловци" на замъци през уикенда. В рамките на един час път с кола от Париж, можете да прокарате ръце през кристално чистите фонтани на замъка, наречен така заради изобилието от течаща вода (courances), да се насладите на зашеметяващите градини, чието разглеждане може да ви отнеме цял ден, да опитате сладкишите в японската градина. Сезонът приключва през ноември, а ако искате да останете да пренощувате, в имението има вили под наем на много разумни цени.


За всички тези невероятни преживявания в непознатия Париж ще ви трябва само много любов, добре планирано време, и една Mastercard от Инвестбанк.

Вижте актуални оферти за екскурзии и почивки във Франция!

>
11 май 2023 г.

Тагове

Забележителности наоколо

Избрани оферти