Начало / Статии / Статии -

Как да развием творческо мислене?

Автор

/

Съобразителността в творческото мислене прилича много на физическата гъвкавост. Тя е способността на мисълта да се лее плавно и без усилие във всички посоки и от всякакви ъгли. 

Творческата самобитност е мерило за това колко различно, специално, уникално, необикновено и далеч от нормалното е вашето мислене. Когато говорим за „оригиналност“, е добре да помислим за думата „ексцентричен“. 

Какво всъщност значи „ексцентричен“? „Екс“ – встрани от; „центричен“ – центъра. Така че ексцентрик е човекът, който е „далеч от центъра“, т.е. който не е нормален. Целият смисъл на творческото мислене е да „не си нормален“! 

Как се постига това? Има три основни начина.

1. Да виждаш от различен ъгъл 

Обикновеният човек често вижда нещата само от една гледна точка – своята собствена. Гениалният творец може да вижда от неограничен брой гледни точки или ъгли. Тази способност е необходимо качество за гения в най-различни области като поезия, актьорско майсторство, образование и лидерство. 

Пример от живота: 

Александър Велики има репутацията на най-великия военен пълководец и водач на всички времена благодарение на неизчерпаемата си изобретателност във военните дела и военната стратегия. Той блестящо се справял с това, да поглежда от различни гледни точки – и то не само гледните точки на хора, но и на животни. Довели при Александър огромния кон Буцефал. Никой не бил успявал да възседне и язди това животно, затова всички се чудели дали великият Александър най-после е намерил достоен противник. Не, не бил! За разлика от останалите, които просто прилагали груба сила срещу огромния жребец, Александър се опитал да проникне в ума му. Той разбрал, че има нещо, от което Буцефал се страхува – собствената му сянка. Тогава обърнал коня срещу слънцето. След като сянката изчезнала, Буцефал се успокоил. Александър могъл да го възседне и обязди.

2. Творчески комбинации 

Освен че са виждали нещата от множество различни ъгли, великите творци са можели да свързват нещата по начин, за който никой преди не се е сещал.

Пример от живота: 

Всички знаят, че Исак Нютон бил вдъхновен да създаде законите за гравитацията, когато една ябълка паднала на главата му. Тази разпространена история е почти вярна, но не докрай. Истинската история е далеч по-интересна. Според думите на Нютон той родил теорията, когато видял една ябълка да пада (не на главата му!) в същия момент, в който гледал как луната си стои на небето. Простите, детински въпроси, които се появили в главата му, били: „Защо падна ябълката?“ и още по-важния въпрос: „Защо луната не пада?“ „Важи ли за луната законът, който е причина за падането на ябълката?“ Желанието да разнищи това, което сполетяло тези съвсем различни „кълба“, дало ход на процеса на творческо мислене и довело до създаването на теорията, която все още е в сърцевината на съвременното инженерство и наука.

3. Обръщане на нещата наопаки 

Друг интересен начин за откриване на новаторски съчетания е изкуството за творческо обръщане наопаки. Това означава да вземеш нещо и да помислиш обратното. Ще видите, че това често води до изключително полезни и уникални резултати.

Пример от живота: 

Мнозина считат Мохамед Али за най-великия спортист за последните 100 г. Той се възползвал от техниката за творческо обръщане наопаки. Всички твърдяли, че мъжете в тежка категория не могат да танцуват – той танцувал! Всички твърдяли, че когато се боксираш, трябва винаги да държиш ръцете си горе – той ги държал долу! Всички твърдяли, че мъжете в тежка категория не могат да са бързи – той успял да стане най-бързия боксьор на всички времена! Способността на Али да обръща наопаки традиционното мислене му дало възможност да издигне спорта са на едно напълно ново ниво на творчество. Има още един известен атлет, който направил нещо подобно.

 

Повече затова как да развиете творческия си потенциал заедно с много практически идеи, можете да намерите в книгата: "Силата на творческата интелигентност" на Тони Бюзан.

"Силата на творческата интелигентност“ съдържа нова информация, която ще ви зарадва и развесели, и предлага игри и средства, с помощта на които да се възползвате максимално от собствените си творчески способности. Когато твори, човек се изпълва с енергия, ентусиазъм и идеи. С помощта на метода за картографиране на идеи Тони Бюзан ще ви покаже как да се поучите от гении като Леонардо да Винчи и „Бийтълс“.

>
15 април 2020 г.

Тагове

Пътуване към себе си

Забележителности наоколо

Избрани оферти